باز هم سد محکم 65600 واحد و باز هم تلاش ناکام شاخص کل. طی جلسه معاملاتی روز گذشته، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران برای چهارمین روز پیاپی زیر سد سنگین 65600 واحد و این بار در رقم 65,597.4 واحد تثبیت شد. ارزش معاملاتی بیش از 100 میلیارد تومان تنها توانست 41.5 واحد شاخص کل را به بالا هدایت کند و این تمام دستاورد روز سهشنبه بود. در ساعت نخست روز گذشته همه چیز به نفع صعود بود.
شاید بتوان گفت بازار با هیجان خرید نسبی شدیدی گشوده شد و شاخص کل طی 45 دقیقه نخست بازار رشدی بیش از 70 واحد را تجربه کرد؛ اما امور بر این حسب باقی نماند و با فروکش کردن این تب تند، بازار در شوکی 90 دقیقهای فرورفت. به قرینه 45 دقیقه نخست بازار، در بازه زمانی 11:15 تا ساعت 12 شاخص کل تلاش خود را برای صعود ادامه داد، اما این تلاش باعث نشد شاخص کل رقم بیشتری را تجربه کند و 30 دقیقه پایانی بازار با کاهشی حدود 24 واحد از ارتفاع شاخص همراه بود تا 65600 واحد به کابوسی برای تمام معاملهگران تبدیل شود. در این میان، نگاهی عمیقتر به وضعیت بازار در روز گذشته خالی از لطف نخواهد بود.
نمادهای «فملی» و «پارسان» با تاثیرات به ترتیب 45 واحد مثبت و 44 واحد منفی، تاثیرگذارترین نمادها در روز گذشته بودند. شاید از تقابل لیدر سنتی بازار و یکی از مطرحترین و شناخته شدهترین نمادهای گروه «محصولات شیمیایی» بتوان مفهوم موجودیت دو دستگی در بازار را برداشت کرد. از طرفی دیگر، با در نظر داشتن ریسک سیستماتیک موجود گروه «محصولات پتروشیمی» و عملکرد ضعیف گروه در روزگذشته، برداشت این موضوع که بازار فاقد توان کافی برای استفاده از فرصت به وجود آمده برای ادامه رشد خود است.
وقتی به لیست تاثیرگذارترین نمادهای روز سه شنبه نگاه میکنیم، حضور تنها شش سهم با تاثیر دو رقمی در شاخص کل، بهشدت نظر مخاطب را به خود جلب میکند؛ دلیل این مهم را میتوان در سردرگمی بازار جستوجو کرد. شاید بتوان گفت بسیاری از معامله گران برای دست بهکار شدن، در انتظار تعیین جهتی واضح در سوی شاخص کل هستند. با مفروض داشتن این اطلاعات میتوان راحتتر به بررسی جلسه معاملاتی روز جاری پرداخت.
بر خلاف جهتگیری نزولی شاخص کل در 30دقیقه پایانی روز گذشته، بیش از 50درصد نمادها کار خود را در مثبت معاملاتی به پایان رساندند. به بیانی دیگر، در دقایق پایانی جلسه معاملاتی گذشته، اقلیت نمادها برای اکثریت نمادها تصمیم گرفتند و بازار را از ادامه روند صعودی بازداشتند. بنابراین نخستین مسئله مهم در مورد جلسه معاملاتی روز پایانی هفته این است که آیا اجازه ادامه روند صعودی بالاخره صادر خواهد شد، یا حکم بر بازگشت از مسیر رفته خواهد بود.
شواهد و قرائن موجود از عزم منسجم برای جلوگیری از رشد بیشتر صحبت به میان میآورند. با در نظر داشتن این موارد دور از ذهن نخواهد بود اگر 210 دقیقه جلسه معاملاتی پیش رو را در گرو 30 دقیقه نخست آن بدانیم. بدین ترتیب اگر در 30 دقیقه نخست بازار تقاضا قدرت بیشتری از عرضه داشته باشد، میتوان به ادامه زمان بازار خوشبین بود؛ اما شروعی ضعیف میتواند به معنای غالب شدن عرضه در سراسر زمان بازار تلقی شود.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه