گرایش بیشتر مردم دنیا این است که تا حدی که درآمدشان اجازه میدهد راحت و بیدغدغه زندگی کنند. اما کمی دگرگون شدن شرایط میتواند این گرایش را دردسرآفرین کند و با خود پدیدهای به نام «تورم در سبک زندگی» بیاورد. این پدیده زمانی ایجاد میشود که خرج زندگی از دخل آن پیشی بگیرید و همین امر «مدیریت جیب» را دشوار میکند.
نکته محو شده ماجرا اینجاست که بسیاری از گرفتارآمدگان در تورم سبک زندگی از مشکل پیش آمده برای خود بیخبر هستند، چون خیلی تلاش میکنند تا خودشان را سازگار با شرایط تازه کنند. پس چگونه میشود این مشکل را شناسایی و عادتهای به وجود آوردن آن را اصلاح کرد؟
آنچه پیش روی خود میبینید نشانههای تورم سبک زندگی و راهکارهایی برای برطرف ساختن آنهاست:
1- در رفتن از زیر بار مسئولیتهای مربوط به مدیریت پول
گاهی پیش میآید که افراد اتفاقی از میزان کردن دخل و خرجها با هم باز میمانند. این شکل از بیتوجهی برای خیلیها پیش میآید. اما بحث کنونی ما درباره پشت گوش انداختنهایی است که کاملا عمدی رخ میدهد.
این شرایط بیشتر زمانی پیش میآید که فرد میداند تصویر آینده لکه و کدری دارد و به سخن دیگر شرایط جیب خوب نیست. در چنین وضعیتی بهترین کار پشت گوش انداختن مدیریت پول است. این در حالی است که میشود با مدیریت کردن پولهای دمدست به آینده امیدوار بود.
برای من بهترین زمان جهت برنامهریزی هفتگی پول، عصر روز یکشنبه است. شما هم بهترین زمانی را انتخاب کنید که اعصاب و حوصله این کار را دارید.
2- نداشتن آگاهی کامل از میزان درآمد
این وضعیت بیشتر برای کسانی به وجود میآید که به یک باره از نظر سطح درآمد وضعیتی بهتر از گذشته پیدا میکنند. این بهبود درآمد باعث میشود، کنترل دخل و خرج از دست افراد در رفته و به هوای بیشتر شدن درآمد، تا آنجا که امکان دارد خرج برای خودشان بتراشند.
درواقع در چنین شرایطی افراد گرفتار یک نوع ناآگاهی از درآمد خود میشوند. این بیارادگی نشانه مهمی برای بازنگری در بودجه و دخل و خرج است؛ زمانی که اگر از دست برود مشکلات عدیدهتری را برای جیبهای پر از خالی ایجاد خواهد کرد.
3- درآمد پیش از بهدست آمدن خرج میشود
چک کشیدن پشت سر هم سناریوی خطرناکی برای جیب است. در این سناریو، هزینهها آنقدر کمرشکن میشوند که فرد دائم باید چشم به راه پر شدن حساب بانکیاش باشد. نتیجه این کار خرج شدن پولها پیش از رسیدن به حساب بانکی فرد است.
راهکار فرار از این سبک نادرست ساده است. باید تا آنجا که میشود در هزینه کردن پولهایی که هنوز بهدست نیامده خوددار بود. همچنین نگاه دقیق به میزان ثروت و تصمیم برای تغییر رویه میتواند در رفع و رجوع این مشکل کارساز باشد.
4- هوس خطرناک خرید کردن
همه آدمها در همه جای دنیا داشتن چیزهای نو را دوست دارند. جذابیت و کشش جنسهای نو، بیتوجه به سن و سال افراد، همیشه وجود دارد. اما اگر این کشش و جذابیت تمامنشدنی و مهارناپذیر شود، مشکلات یکی یکی از پی آن سربر خواهند آورد. هوس خرید وقتی سبک زندگی شود، جیب پرپول از پا خواهد افتاد.
تازه این غیراز اثرهای ناخوشایندی است که بر روح و روان فرد میگذارد. برای هموار ساختن این مشکل میتوان از برنامهها و نرمافزارهای مدیریت پول استفاده کرد. این نوع کمک کارهای حرفهای فرد را ملزم به رعایت حال خودش میکند. اصلاح این سبکهای نادرست میتواند در مسیر ثروت بسیار به کار آید. راهکارهای ارائه شده هم برای آنها که به خاطر بیاعتنایی به پیشگیری، حالا مجبور به درمان هستند، مناسب است و هم برای آنهایی که آیندهنگرانه در اندیشه گرفتار نیامدن به این شرایط هستند.