مدیرعامل شرکت توسعه گرین انرژی از تغییر ساختار مناقصههای جدید برای نصب پنلهای خورشیدی روی پشت بام منازل خبر داد و گفت: 25 درصد پیشپرداخت برای اجرای این پروژهها توسط شرکت توزیع برق استان تهران در نظر گرفته شده است. اجرای طرح نصب پنل خورشیدی روی پشت بام منازل از خردادماه سال گذشته در دستور کار دولت قرار گرفت. متولیان وزارت نیرو تلاش کردند تا با اختصاص وام 50 درصدی بلاعوض به مشترکان خانگی، آنها را ترغیب کنند تا با استفاده از انرژی خورشید، کمتر به شبکه برق وابسته باشند. به این ترتیب سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور هم افزایش مییابد. اما کمبود نقدینگی در دولت سبب شد که پول پیمانکاران بهموقع پرداخت نشود و مشکلات مالی برای فعالان این بخش بهوجود آید. ضمن آنکه پیچیدگیهای اداری برای اجرای این پروژه، برخی فعالان بخشخصوصی را سردرگم کرده است.
حـمـیـدرضــا ادیـبی، مدیرعامل شرکت فاران به «فرصتامروز» میگوید: مـتـاسـفانه زیرساختها برای اجرای طرح پنلهای خورشیدی روی پشت بام منازل آماده نیست. زیرا صدور مجوز توسط شرکتهای توزیع، روندی بسیار طولانی دارد. وی اضافه میکند: در برخی مناطق که پنلهای خورشیدی نصب شده، به دلیل نبود کنتور دوطرفه، برق تولیدی توسط انرژی خورشیدی «بار» تلقی شده و عملا هزینههای مشترکان با نصب پنل کاهش نمییابد. درواقع میتوان گفت که در این سیستم هر مشترک دو بار پول برق پرداخت میکند.
به اعتقاد ادیبی اگر از ابتدا شرکتهای توزیع برای پیمانکاران تعریف میکردند که کنتورها باید دوطرفه باشد، این مشکلات رخ نمیداد. وی بر این باور است که ایران در مرحله فرهنگسازی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر قرار دارد. بنابراین روند صدور مجوز و اجرای پروژه باید به حدی روان باشد که مردم تشویق شوند تا از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کنند. مدیرعامل فاران عنوان میکند: در حال حاضر 50 درصد پول پنلهای خورشیدی توسط مردم پرداخت و این پول به حساب شرکتهای توزیع واریز میشود. بخشخصوصی هم پس از نصب پنل، براساس میزان اعتبارات بخش دولتی، پول خود را دریافت خواهد کرد. درحالیکه اگر متقاضیان نصب پنل به روی منازل، مستقیما سهم خود در این پروژه را به حساب شرکتهای مجری واریز میکردند، مشکلات فعالان این بخش کاهش مییافت.
نصب کنتور دوطرفه ضرورتی ندارد
فاطمهالسادات طباطبایی، مدیرعامل شرکت توسعه گرین انرژی از تغییر ساختار شرایط مناقصههای جدید شرکت توزیع برق تهران و اختصاص 25 درصد پیشپرداخت به شرکتهای توزیع خبر میدهد. بهاینترتیب، بخشی از منابع مالی که مردم به شرکتهای توزیع تزریق میکنند، به حساب بخشخصوصی واریز خواهد شد. وی در گفتوگو با «فرصتامروز» -برخلاف نظر مدیرعامل فاران-بر این باور است که در بسیاری از مناطق نیاز به نصب کنتور دوطرفه نداریم. مجری نصب پنلهای خورشیدی اضافه میکند: تزریق بار به شبکه بهراحتی و بدون مشکل انجام میشود و تاکنون مسئلهای برای انتقال بار اضافی به شبکه نداشتهایم.
طباطبایی عنوان میکند: متقاضیان نصب پنلهای خورشیدی با مراجعه به شرکتهای توزیع، آمادگی خود برای استفاده از انرژیهای پاک را اعلام میکنند. دولت هم پرداخت بخشی از پول نصب پنل را که 5/5 میلیون تومان است در قالب وام بلاعوض متقبل میشود. وی ادامه میدهد: برق اضافی مشترکان خانگی به شبکه تزریق میشود و مشکلی برای تحویل برق وجود ندارد. اما دولت هیچ پولی به صاحبان این برق پرداخت نمیکند. زیرا بهای برق را بهعنوان بازپرداخت وام بلاعوض خود در نظر میگیرد.
مدیرعامل شرکت توسعه گرین انرژی با بیان اینکه عدم پرداخت پول به مشترکان خانگی دارای پنل خورشیدی تا استهلاک وام بلاعوض دولت ادامه خواهد یافت، میگوید: قراردادهای دولت با پیمانکاران طرح نصب پنل خورشیدی روی پشت بام منازل، مشکلی ندارد. زیرا شرکتهای توزیع برق طرف قرارداد با پیمانکاران نصب پنل هستند. سانا هم بهعنوان ناظر عالی این پروژه پس از تکمیل کار صورت وضعیت لازم را برای پیمانکاران صادر میکند. وی با تاکید بر اینکه طرح نصب پنل خورشیدی یک برنامه نو بوده و در مراحل ابتدای اجرای آن، با توجه به شرایط خاص مشکلاتی هم وجود خواهد داشت، بیان کرد: تغییر در شرایط مناقصههای جدید، کمک موثری به فعالیت بخشخصوصی در زمینه توسعه انرژیهای خورشیدی خواهد بود. اما سارا مهدوی، مدیر ارتباطات و توسعه تجارت شرکت فاران در گفتوگو با «فرصتامروز» از نیاز به اخذ مجوز برای تزریق بار حاصل از پنلهای خورشیدی به شبکه برق کشور خبر میدهد.
وی اضافه میکند: روند دریافت مجوز تزریق برق به شبکه، چنان پیچیده است که مشترکان را از پیگیری این مسئله منصرف میکند. مدیر توسعه تجارت فاران میگوید: باید روند صدور مجوزها و غیره در ایران اصلاح شود. تا زمانیکه روند شفافی در ارتباط با نحوه اخذ مجوز وجود نداشته باشد، حتی کاهش قیمت تمام شده پنلهای خورشیدی نیز نمیتواند مردم را متقاعد کند که از این انرژی استفاده کنند.
تزریق برق به شبکه نیاز به مجوز ندارد
مسعود خانی، مجری سابق طرحهای عوارض برق هم برخلاف اظهارات مدیرعامل شرکت گرین انرژی، نصب کنتورهای دوطرفه را برای اجرای پروژه پنل خورشیدی الزامی دانسته و میگوید: در بسیاری از پروژههایی که نظارت داشتم، کنتور دوطرفه نصب شده بود. وی در گفتوگو با «فرصتامروز» تاکید میکند: فرستادن بار اضافه به شبکه نیازی به مجوز ندارد. هر کس مجوز نصب پنل خورشیدی را دریافت کرده میتواند بار اضافی تولیدی پنل را به شبکه وارد کند. اگر بخشخصوصی مستندی در این باره دارد، ارائه دهد. خانی از ابلاغ دستورالعمل نحوه خرید برق مازاد پنلهای خورشیدی، در دیماه سال گذشته خبر میدهد. مجری سابق طرحهای عوارض برق بیان میکند: متقاضیان نصب پنلهای خورشیدی فقط باید به شرکتهای توزیع مراجعه کرده و آمادگی خود را اعلام کنند. پیمانکاران نیز با این شرکتها طرف هستند. در نتیجه هیچ پیچیدگی در نحوه ارائه درخواست یا رابطه با پیمانکاران پروژه وجود ندارد.
حقوق سرمایهگذار باید رعایت شود
حمیدرضا صالحی، رییس کمیته انرژیهای نو سندیکای برق هم در گفتوگو با «فرصتامروز» ضمن اظهار بیاطلاعی از مشکلات موجود در زمینه انتقال بار اضافی حاصل از پنلهای خورشیدی به شبکه میگوید: هدف سرمایهگذار (مردم) از نصب پنل خورشیدی کاهش هزینههای برق است. بنابراین اگر مشکلی در این رابطه وجود داشته باشد، بهطور قطع توسط سندیکای برق پیگیری میشود تا حقوق سرمایهگذار توسط دولت ضایع نشود. وی اضافه میکند: در بسیاری از کشورهای جهان مردم با نصب پنل خورشیدی، 60 تا 70 درصد پول برق خود را کاهش میدهند. حتی در تبلیغات خارجی، شعار کاهش 80 درصدی قیمت برق با نصب پنلهای خورشیدی مطرح میشود. در نتیجه باید در ایران هم به نحوی عمل کنیم که انگیزه کافی برای توسعه این سیستم در منازل بهوجود آید.