اگر وارد کردن مسائل اقتصادی در امور شهرنشینی توسط برخی افراد بهعنوان تهدیدی برای مشاغل در نظر گرفته شود، لازم به ذکر است که تهدید بزرگتری نیز به وقوع خواهد پیوست: روباتیک کردن. با توجه به مطالعه صورت گرفته توسط شرکت بزرگ مشاوره رولاندبرگر(Roland Berger) تا سال 2025 نزدیک به 3 میلیون شغل در فرانسه ناپدید میشود. بنابراین، برای شبیهسازی این مسئله در حملونقل شهری، اگر شهرنشین کردن شامل جایگزینی تاکسیهای حرفهای با رانندگان آماتور شود، روباتیک کردن باعث جایگزینی این رانندگان با خودروهای خودکار خواهد شد. علاوه بر این، کمپانی اوبر (Uber)، سرویس همسفری آنلاین، خود یکی از چندین شرکتی است که به روی اتومبیلهای خودکار فعالیت میکند.
به نظر میرسد، روباتها جایگزین رانندگان خواهند شد. طی 10 سال آینده بخشهایی که بیشتر از بقیه تحت تاثیر روباتیک کردن قرار خواهند گرفت، کشاورزی، هتلداری، مدیریتهای عمومی، ارتش و حتی پلیس است. این به منزله یک «تهدید» جهانی است. در گزارشی از انجمن World Econmic Forum با نام «آینده مشاغل» در طی پنج سال آینده، 7.1میلیون شغل در 15 مرکز اقتصادی جهان به دلیل وجود ماشینهای هوشمند از بین خواهند رفت و اگر برخی افراد با ایجاد انواع جدیدی از مشاغل این کمبود را جبران کنند، باز هم دچار کمبود شغل خواهیم شد، چرا که تنها 2.1میلیون شغل در ازای آنها ایجاد خواهد شد. به عبارتی 5 میلیون پست شغلی ضرر کاملخواهد بود.
چرا زنان بیشتر تحت تاثیر خواهند بود؟
قربانیان اصلی این روباتیک کردن زنان خواهند بود. قطعا بین 7.1 میلیون شغل از بین رفته، مردان بیشتر در معرض خطر هستند (52درصد در برابر 48 درصد از زنان). اما از یک طرف، زنان در بازار کار کمتر هستند. خصوصا، در 2.1 میلیون شغلی که به جبران ایجاد خواهد شد زنان کمتری در بر گرفته شدهاند. در نهایت، اگر 33 درصد از موقعیتهای شغلی از دست رفته مجددا برای مردان ایجاد شوند، تنها 20 درصد مشاغل برای زنان بازیابی خواهد شد.
چرا در بین خسارت دیدگان فرآیند روباتیک کردن، سهم زنان بیشتر است؟
پاسخش ساده است، زیرا کارآفرینان به طور عمده در بخشهایی که کمتر معرفی شدهاند، کار میکنند: علوم کامپیوتر، ریاضیات، معماری یا مهندسی. به همین ترتیب، به ازای هر پنج شغل جدید ایجاد شده در زمینه علوم- فناوری- مهندسی - ریاضیات، چهار پست شغلی به مردان و تنها یک پست به زنان اختصاص خواهد داشت.
تنها 30 درصد از دختران در مدارس مهندسی
موضوعی که کلاوس شواب، مسئول سازماندهی انجمن داووس(Davos) را نگران کرده، ضرری است که زنان در بازار کار متحمل میشوند. در بخش معرفی این گزارش، او کشورها را دعوت میکند به «واکنش سریع و هدفمند برای مدیریت انتقال در کوتاهمدت و ایجاد نیروی کار ماهر».
بنیانگذار مجمع جهانی اقتصاد اینگونه هشدار داد که: بدون اینکه دولتها با افزایش بیکاری و بیعدالتی مواجه شوند، در حالی که شرکتها بازارهای مصرف خود را یکی کردهاند» و این قطعا باید با آموزش شروع شود. امروزه، زنان کمتر از 30 درصد از دانشآموزان مدارس مهندسی را تشکیل میدهند. رقمی که طی 10 سال تقریبا ثابت بوده و حضور بیشتر مردان در رشتههای فناوری را توجیه میکند.