کشور هند در حالی که با کمبود زغالسنگ مواجه است، اما تلاش میکند با سرمایهگذاری در کشورهای دیگر این کمبود را جبران کند. تلاش برای ساخت یک مجتمع گداخت آلومینیوم با سرمایهگذاری 3میلیارد دلاری یکی از این اقدامات است که احتمالا این سرمایهگذاری در ایران انجام شود.
رییس شرکت ملی آلومینیوم هند در اظهارات خود درباره این سرمایهگذاری گفت: کشورهای اندونزی، ویتنام، مالزی، عمان و امارات، دیگر محلهای احتمالی ساخت مجتمعهای 500 هزار تنی گداخت و یک نیروگاه برق 1000 مگاواتی هستند.
آنسومان داس به زمان اجرای این پروژه اشاره نکرد، اما براساس گفتههای وی محصولات این پروژه شامل قوطیهای نوشابه تا هواپیما و خودرو میشود.
به گفته وی، درحالحاضر هند با چالش انرژی مواجه است، به همین دلیل به دنبال ایجاد مجتمعهایی در کشورهای دارای منابع غنی انرژی است.
اما در کنار این موضوع که ساخت چنین پروژه آلومینیومی در ایران میتواند بر وضعیت این صنعت تاثیرگذار باشد نباید ما را از تاثیر برخی موضوعات دور کند. مذاکرات هستهای ایران و 1+5 جزو موضوعاتی است که ساخت مجتمع گداخت تا حد زیادی به آن بستگی دارد.
در کنار تمام این موضوعات ایجاد موقعیت در ایران برای جذب سرمایهگذار نیز از نکات بسیار مهمی است که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. صنعت آلومینیوم از دیدگاه فعالان آن سالهاست که مورد بیمهری مسئولان قرار گرفته است، در نتیجه حضور سرمایهگذاران هندی برای ساخت چنین پروژهای میتواند موقعیتی استثنایی برای صنعت آلومینیوم رقم زند. بزرگترین کارخانههای آلومینیوم کشور این روزها درگیر مشکلات مختلفی از جمله کمبود نقدینگی و تامین مواد اولیه هستند که این مشکلات میتواند ورود سرمایهگذاران خارجی را به تعویق بیندازد.
به سراغ یکی از فعالان آلومینیومی رفتیم تا درباره زمینههای حضور سرمایهگذاران خارجی در صنعت آلومینیوم ایران از وی بپرسیم. وی که تمایلی به گفتن نام خود نداشت، با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری در صنعت آلومینیوم اظهار کرد: در صنایع مادر همچون آلومینیوم سرمایهگذاریها بیشتر به شکل کلان از سوی دولت یا شرکتهای خارجی انجام میگیرد.
با توجه به گفتههای او، بخشخصوصی داخلی شانس زیادی برای ورود به پروژههای بزرگ بهخصوص پروژههای تحت نظارت دولت را ندارد، اما در کنار این موضوع دولت باید زمینههای ورود سرمایهگذاران خارجی را در کشور ایجاد کند. امنیت در فضای سرمایهگذاری مهمترین نکتهای است که موجب جذب سرمایهگذار میشود. متاسفانه در سالهای اخیر با توجه به مشکلات اقتصادی بیشمار و تحریمها امنیت از فضای سرمایهگذاری ایران گرفته شده بود، در حالی که ایران دارای پتانسیلهای زیادی برای سرمایهگذاری است.
وی ادامه داد: خوشبختانه برای ورود سرمایهگذاران خارجی به صنعت آلومینیوم اقدامات خوبی صورت گرفته است. در واقع میتوان ادعا کرد زمینههای ورود برای سرمایهگذاران خارجی به صنعت آلومینیوم آماده است و در این رابطه مذاکراتی هم صورت گرفته است که ایمیدرو نیز در حال پیگیری آنهاست.
به گفته فعال آلومینیومی، ورود سرمایهگذاران خارجی و ساخت پروژههای بزرگ آلومینیومی در کشور میتواند ما را به اهداف تعیین شده در سند چشمانداز که تولید 5/1میلیون تن آلومینیوم است نزدیک کند.
دسترسی ایران به آبهای آزاد و در اختیار داشتن انرژی آن هم با قیمتی مناسب باعث شده تا در لیست انتخابی هند برای ساخت پروژه گداخت آلومینیوم قرار بگیرد.
با توجه به اینکه طرحهای قبلی شرکت ملی آلومینیوم هند برای ساخت مجتمعهای گداخت و نیروگاههای تولید برق در ایران و اندونزی نتوانسته پیشرفت داشته باشد، این پروژه جدید، نخستین تاسیسات شرکت ملی آلومینیوم هند در خارج از این کشور خواهد بود که در صورت اجرایی شدن، تاثیر زیادی در رونق صنعت آلومینیوم ایجاد خواهد کرد.