اگر یادتان باشد، در دومین شماره این روزنامه راجع به پرورش زالو با هم صحبت کردیم. حال نگاهی میاندازیم به گزارشی که در خبرگزاری ایانا منتشر شده و ابعاد تازهای از این کسبوکار را منعکس میکند.
زالو درمانی مورد توجه بسیاری از محافل علمی است و سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) نیز کاربردهای آن را تایید کرده است.
امروزه تحقیقات بسیاری، استفاده صحیح از زالو را مورد تایید و تاکید قرار دادهاند که از جمله آنها سازمان غذا و داروی امریکاست که بعضی از کاربردهای درمانی آن را قبول دارد.
در این رابطه سخاوت غفاری نوین، پزشک عمومی و متخصص طب سنتی در انواع درمانها به شیوه طب سنتی میگوید: کاربردهای زالو درمانی
(Leech Therapy) که اکنون مورد بحث و توجه بسیاری از محافل علمی دنیا است، از دیرباز وجود داشته و در درمان غانغاریا (گانگرن)، زخمهای پوستی مزمن و دردهای مفصلی استفاده شده است.
وی با بیان اینکه در خصوص درمانهای فلج صورت (بلزیالژی) و فلج عصب هفتم در حال تحقیق است، به بسیج جامعه پزشکی عنوان میکند: در این بررسیها، مکانیسم زالودرمانی از جمله ترشح هپارین و اثر بر ماست سلها، تخلیه بستر مویرگی (واریسها) و... مورد اثبات قرار گرفته است. اما این موجود زنده عجیب چیست و چه ویژگیهایی باعث شده تا این حد مورد توجه محافل علمی دنیا قرار بگیرد؟!
زالو نوعی کرم حلقوی است از گروه کرمهای آبزی و از راسته آروارهداران که بدنش قابلیت انقباض و انبساط فراوان دارد. طول بدن زالو بین ۳ تا ۲۵ سانتیمتر و عرض بدنش حدود یک سانتیمتر است. در جلوی بدن زالو یک بادکش وجود دارد که مرکب از دو حلقهاست و دهان در این ناحیه واقع شدهاست و در انتهای بدن یک بادکش مدور مرکب از هفت حلقه دارد که توسط این بادکش خود را به یک نقطه متصل میکند و نقطه اتکایی است برای حرکت کردن.
اما شاید یکی از نکات جالب توجه دیگر این است که زالو سه فک دارد و هر فک ۱۰۰ دندان، یعنی یک زالو حدود ۳۰۰ دندان فوقالعاده ریز دارد!
جالب آنکه تاکنون ۶۳۰ نوع زالو شناخته شده که بعضی خونخوار، بعضی گوشتخوار و بعضی سمیاند.زالوی پزشکی تنها یک نوع است با نام علمی Hirudo medicinalis که از گونههای زالوی آروارهدار بیخرطوم است. معروفترین زالوها، زالوی پزشکی یا Medical leech نام دارد که طول بدنش ۵ تا ۱۲ سانتیمتر و زیتونی است که خطهای طولی زرد رنگ دارد. بنابر این گزارش، در زمان زالو درمانی (هیرودو تراپی) باید توجه داشت که حتما از Hirudomedicinalis استفاده شود، چون اگر از زالوهای متفرقه استفاده شود، نه تنها اثر درمانی ندارد، بلکه ممکن است باعث مرگ نیز شود (زالویی سمی با نام علمی
Limnatis nilotica باعث مسمومیت خیلیها شدهاست). البته زالوهای سمی رنگهای تیره و سر بزرگ دارند و به راحتی قابل تشخیصاند. زالوی پزشکی دارای آنزیمهای فراوانی در داخل دهان خود است که همین آنزیمها باعث بهبود انواع بیماریها میشود، باید توجه داشت که هدف از زالو درمانی، ورود همین آنزیمها به بدن است و در وهله بعد نیز خارج شدن خون. بیش از ۲۴ نوع آنزیم داخل بزاق زالوی پزشکی است.
پرورش زالو در ایران
در چند سال اخیر به دلیل آلودگی ناشی از مصرف بیرویه سموم كشاورزی، تعداد زالو كاهش چشمگیری یافته است، اما با این وجود در حال حاضر بیش از 200 هزار قطعه زالوی پرورشی برای عرضه به بازار مصرف وجود دارد. پرورش زالو از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است و در حال حاضر هر قطعه زالو در كشور، 3 تا 3 هزار و 500 ریال به فروش میرسد كه قیمت این آبزی در اروپا چهار تا شش دلار است.
جالب آنکه تکثیر و پرورش زالو در برخی از استانهای کشورمان با موفقیت انجام پذیرفته است، بهطوری که در حال حاضر زالوی پرورشی برای عرضه به بازار مصرف وجود دارد. جاذبههای سرمایهگذاری در پرورش این موجود آبزی به قدری است که دو سال پیش رییس پلیس آگاهی استان البرز از دستگیری فردی که پس از طی دورههای آموزش پرورش زالو در یکی از کشورهای آسیای شرقی و دریافت مدرک در این زمینه اقدام به آموزش متقاضیان کرده و سپس با جعل مدارک نمونه از روی مدرک اصلی و دادن وعده شراکت کارآموزان در پروژههای پرورش زالو با دریافت یک میلیارد ریال وجه نقد از هر فرد، از آنها کلاهبرداری میکرد، خبر داد.
براساس گزارش آگاهی، «مازیار- خ» با معرفی خود بهعنوان دكتر و متخصص در زالو درمانی اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی در این رابطه میکرده و از هریک از متقاضیان جهت شرکت در کلاسهای آموزشی پرورش زالو مبلغ 35 میلیون ریال وجه نقد دریافت کرده است. به هر حال اگر براساس اطلاعات گزارش یاد شده ترغیب شدهاید تا سرمایههای خود را برای پرورش زالو از حساب بانکی تان خود خارج سازید و از تایید سازمانهای معتبر جهانی مانند سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) بهرهمند شوید، قبل از هر چیز دستورالعمل مراكز تكثیر و پرورش زالو را، مطالعه کنید تا حساب شده پا به حریم خونخوار زالوها بگذارید، بهویژه که در مورد حجم تولید این آبزی اطلاعات آماری دقیقی در دسترس نیست!