جاکوب زوما، رئیسجمهوری آفریقای جنوبی که صبح روز شنبه در ملاقات با حسن روحانی، تفاهم نامه ارتقای روابط تجارت غیرنفتی را تا سطح 8 میلیارد دلار به امضا رساند، بعدازظهر همان روز به اتاق بازرگانی ایران رفت تا به تجار و فعالان اقتصادی ایران و آفریقای جنوبی بگوید که برای دستیابی به این هدف در سال 2020 روی توانمندی بخش خصوصی دو کشور حساب باز کرده است.
زوما توجه تجار و بازرگانان دو کشور را به زمینهها و سندهای همکاری میان دو کشور جلب کرد و از آنها خواست از این فرصت مهم ایجاد شده نهایت استفاده را ببرند. رئیسجمهوری آفریقای جنوبی مقاومت و تعهد دولت و مردم ایران را در دوران تحریمها و پس از آن قابل تحسین دانست و گفت: ایران در جنبش عدم تعهد همیشه از کشور ما حمایت کرده و ما خودمان را متعهد میدانیم که روابط اقتصادیمان را توسعه دهیم.
زوما خطاب به تجار و فعالان اقتصادی ایران گفت: با ورود به کشور ما شما نه تنها به یک بازار 50 میلیون نفری دست پیدا میکنید، بلکه آفریقای جنوبی دروازهای به یک بازار یک میلیارد نفری است.
رئیسجمهوری آفریقای جنوبی برگزاری جلسات کمیسیون مشترک بین دو کشور را از فعالیتهای انجام شده در دوران تحریمها عنوان کرد. او حجم تجاری میان دو کشور را 350 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: روابط اقتصادی ما در حد و اندازه تواناییها و استعدادهای دو کشور نیست و ما نه تنها میخواهیم به رقم قبل از تحریمها برسیم که میخواهیم سطح روابطمان را از آن فراتر ببریم.
زوما به سفر سال گذشته معاونش به ایران اشاره کرد و ضمن اشاره به تفاهمنامههای امضا شده در این سفر گفت: همکاری در زمینه پولشویی، تروریسم مالی، خدمات مالی و معدن مورد تفاهم هر دو طرف در این سفر بود و من در این سفر آمدهام که از طریق همکاری به راه حلهای عملگرایانهای برای حل چالشهای اقتصادیمان برسیم.
رئیسجمهوری آفریقای جنوبی از ایران بهعنوان یک شریک استراتژیک در خاورمیانه و آسیای میانه نام برد و گفت: آفریقا اقتصاد بازی دارد و اگرچه قوانین محکمی هم وجود دارد اما شرایط برای کسبوکار و زیرساختهای مالی فراهم است و زمینه مساعدی برای سرمایهگذاری خارجی وجود دارد.
زوما ضمن اشاره به محکومیت تحریمها از سوی دولتش گفت: تحریمهای غرب علیه ایران اقتصاد کشور ما را هم دچار اختلال کرد چرا که ایران بزرگترین صادرکننده نفت خام به آفریقای جنوبی بود.
او همچنین از تاسیس شورای تجاری ایران و آفریقای جنوبی استقبال کرد و گفت: اعضای شورا میتوانند اهداف اقتصادی دو کشور را تکمیل کنند و به نتایج ملموس و عینی در زمینه گسترش همکاریها برسند.
رئیسجمهوری آفریقای جنوبی تصریح کرد: ما اینجا هستیم تا به شما اطمینان دهیم که آفریقای جنوبی برای همکاریهای تجاری و اقتصادی با ایران آماده است. ما به دنبال این هستیم که کسبوکار در آفریقای جنوبی و ایران شکوفا شود، بنابراین نباید این فرصت را از دست بدهیم.
محمدرضا نعمتزاده که در این نشست دو جانبه از سوی دولت بخش خصوصی را همراهی میکرد، مذاکرات با رئیسجمهوری و دیگر اعضای دولت آفریقای جنوبی را مثبت ارزیابی کرد و امضای 8سند را حاصل این گفتوگوها دانست. نعمتزاده بخش معدن را بهترین زمینه برای سرمایهگذاریهای مشترک عنوان کرد و خطاب به تجار دو کشور گفت: بهداشت و درمان، دامپروری، کشاورزی و موادغذایی، گردشگری و خدمات فنی از مهمترین زمینههایی است که میتواند در ارتقا و توسعه روابط تجاری ما تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
مسعود خوانساری، نایب رئیس اتاق ایران و میزبان این نشست، آفریقای جنوبی را به دلیل مشارکت بیش از 80 درصدی بخش خصوصیاش در اقتصاد کشور، نمونه موفق یک اقتصاد متمرکز دانست و از آنها خواست این تجربه را در اختیار بخش خصوصی ایران قرار دهند. خوانساری به وعده وزیر امور خارجه این کشور به ایران اشاره کرد و گفت: قرار بود مشکلات روابط بانکی بین ایران و آفریقای جنوبی برطرف شود اما با وجود قول مساعد از سوی کشور شما، همچنین امضای 90 سند همکاری در کمیسیون مشترک اقتصادی کشور، هنوز این مشکلات وجود دارد.
او این مشکلات را عامل پایین ماندن سطح روابط تجاری میان دو کشور دانست. خوانساری ارتقای سطح روابط اقتصادی با آفریقای جنوبی را فرصتی برای صادرکنندگان، جذب سرمایهگذاری و انتقال دانش و تکنولوژِی دانست. او 65 درصد تولید ناخالص این کشور را در حوزه معدن عنوان کرد و در تشریح دیگر فرصتها گفت: بخشهای نفت و گاز، خرید سهام پالایشگاه، تامین LNG مشارکت در سرمایه گذاریهای مشترک پتروشیمی و حضور در مناقصات برای شرکتهای ایرانی فرصتهای مناسبی برای ارتقای روابط با این کشور است.
به گزارش «فرصت امروز»، به دنبال دعوت رئیسجمهور کشورمان، رئیسجمهوری آفریقای جنوبی جاکوب زوما صبح دیروز در راس هیات بلندپایه سیاسی به ایران آمد. هیات بزرگ 180 نفره تجاری اقتصادی که زوما را همراهی میکنند، روز گذشته به کشور وارد شدند. صبح روز گذشته 8 سند همکاری در زمینههای تجارت و صنعت، ایجاد كارگروه مشترك سرمایهگذاری، كشاورزی، مدیریت منابع آبی، همكاری در زمینه فرهنگ و هنر، بیمه، تبادل اطلاعات ملی مربوط به پولشویی و همكاری بین پژوهشگاه صنعت ایران و پتروسای آفریقای جنوبی به امضای دو طرف رسید. بعد از ظهر روز گذشته این هیات تجاری در قالب نزدیک به 50 شرکت به اتاق بازرگانی ایران رفتند و با همتایان ایرانی خود به مذاکرات رو در رو نشستند.