تقریبا تابستان سال 1388 بود که مسئولان کشور به عرضه گسترده لامپهای کممصرف با قیمت مناسب در بازار پرداختند. ولی این روزها نهتنها لامپهای کممصرف با قیمت یارانهای دیگر در بازار خودنمایی نمیکنند، بلکه لامپهای پرمصرف و فاقد کیفیت چینی، بازار لامپ ایران را تحت سیطره خود قرار دادهاند. بازاری با مشتریان میلیونی که زیر ذرهبین چشمهای تنگ اما تیزبین چینیها قرار گرفته است و مجالی برای توجه به جنس ایرانی باقی نگذاشتهاند. این مسئله در حالی رخ داده است که بیش از 25 کارخانه قانونی به تولید لامپ در ایران میپردازند. اما حجم واردات کالاهایی که حتی از مبادی غیرقانونی هم وارد میشوند، مانعی بزرگ بر سر راه رواج کالای تولید داخل در بازار است.
به هر حال مصرف بهینه برق و استفاده از کالاهایی که کمترین میزان مصرف انرژی را دارند، چندین سال است که بهشدت هر چه تمامتر در رسانههای جمعی ایران تبلیغ میشود. یکی از کالاهایی که مانورهای عریض و طویلی هم در ارتباط با آن داده شده، لامپ کممصرف است. تولیدکنندههای داخلی هم یا زیر بار بروکراسیهای اداری و بیمه و مالیات و دارایی و غیره کمرشان شکسته است یا اینقدر این کالاهای چینی ارزان است و هزینههای تولید در ایران بالاست که توان رقابت با چینیها را ندارند. با این وجود هنوز هم این کارخانهها با ارائه کالای استاندارد و باکیفیت سعی در پوشش بازار و برطرف کردن نیازهای بازار دارند.
خانوادهها را دریابید
خانوادهها مهمترین مخاطبان رسانهها در مورد استفاده از لامپهای کممصرف هستند. زیرا در مصارف خانگی، موضوع نور و روشنایی سهم زیادی در مصرف برق داشته و به همین دلیل، مبحث کاهش مصرف لامپها نقش ویژهای در صرفهجویی این انرژی باارزش دارد. از سوی دیگر، همانند اکثر کشورهای دنیا در ایران هم احساس نیاز به لامپهای کممصرف روزبه روز پررنگتر شده است تا جایی که امروزه این مهمان تازه
از راه رسیده، رقیب خود یعنی لامپهای رشتهای و پرمصرف را از میدان بیرون رانده است. برای کسب اطلاع در مورد این نورسیده هزاررنگ، حتما نباید تولیدکننده یا فروشنده این کالا باشید، بلکه کافی است به مرکز بورس این کالا یعنی خیابان لالهزار سر بزنید تا از نزدیک با کم و کیف خرید یک لامپ کممصرف آشنا شوید.
بازار در انحصار
برندهای چینی
بسیاری از لامپهای کممصرف موجود در بازار، چینی هستند. این را یکی از عمدهفروشان این محصول میگوید که معتقد است لامپهای کممصرف را از گمرک وارد کرده و آن را به طور عمده، نصف قیمت بازار عرضه میکند. طبق گفته وی، استقبال از نوع چینی لامپهای کممصرف بینظیر است، چرا که با قیمت پایینتری نسبت به نوع ایرانی در بازار به فروش میرسند. در ادامه یکی از فروشندگان لوازم الکتریکی عمر لامپهای کممصرف چینی را کوتاهتر از عمر نوع ایرانی آن میداند. او معتقد است از آنجا که لامپهای ایرانی کممصرف از قطعات باکیفیت و استاندارد تشکیل شدهاند، از روشنایی و طول عمر بیشتری برخوردارند.
سخن اهالی فن
در همین زمینه احمد محسنی، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان لامپهای روشنایی در گفتوگو با «فرصت امروز» در مورد مهمترین موانع تولیدکنندگان این حوزه میگوید: نداشتن سرمایه در گردش و هزینههای بالای تولید مهمترین موانع این حوزه به شمار میروند. وی در ادامه بازار را در حالت انتظار توصیف میکند، چون همه در انتظار ارزان شدن کالاها به سر میبرند، بنابراین خریدوفروش کمتر شده است. وی در ادامه در مورد میزان وارداتی بودن این کالاها میگوید: در این زمینه واردات داریم. اما مهم این است که مردم کالاهایی را خریداری کنند که از مبادی قانونی وارد شده است. این کالاها علامت استاندارد ایران را بر خود دارند. از مبادی غیرقانونی نیز حجم بالایی کالا وارد میشود که مهمترین راهکار مقابله با آن عدم خرید آنها از طرف خریدار است. محسنی اضافه میکند: باید از تریبونهای عمومی، آموزشهای لازم در مورد اجناس باکیفیت به مردم داده شود تا از خرید اجناس تقلبی و بیکیفیت خودداری کنند.
وی همچنین به موضوع جالب توجهی هم اشاره میکند: بعد از همکاریها و هماهنگیهایی که با ستاد مبارزه با قاچاق، سازمان استاندارد و سازمان حمایت از مصرفکننده داشتیم که جلوی واردات جنس قاچاق را بگیریم، شاهد صدور پروانه بهرهبرداری تولید لامپ کممصرف در شهرهای واقع در مرزهای غربی بودهایم. این تولیدیها با وارد کردن مواد اولیه و تولید لامپ به ظاهر قاچاقی انجام نمیدهند، اما آنها در واقع به قاچاق صورت قانونی دادهاند! این مقام مسئول همچنین خطاب به مصرفکنندگان میگوید: نباید گول میزان ولتاژ درج شده روی لامپها را بخورند. چون بسیاری از آنها ممکن است بهعنوان 40وات فروخته شوند، اما تنها 20وات باشند. در حقیقت لامپهای کممصرف وارداتی فاقد استانداردهای لازم هستند و میزان ولتاژ درج شده روی آنها واقعی نیست. از طرفی هر لامپ کممصرفی لزوما کممصرف نیست و در این میان تقلبهایی هم ممکن است صورت بگیرد. وی همچنین از مشتریان میخواهد که از خرید لامپهای کممصرف گمنام خودداری کنند، هرچند ارزان قیمت باشد. چون اگر جنسهای خوشنام گرانتر هستند به خاطر کیفیت بالا و دوام آنهاست.
صرفه اقتصادی، یگانه دلیل استقبال مردمی
طبق گفته فروشندگان لوازم الکتریکی هر شخصی در بخش روشنایی خانه خود، معمولا سالانه حدود 800 کیلو وات برق مصرف میکند که با به کار بردن لامپهای کممصرف، این میزان تقریبا به نصف کاهش پیدا میکند. این فروشندگان همچنین میزان روشنایی یک لامپ رشتهای 100 وات را معادل یک لامپ کممصرف 18 وات توصیف میکنند. علاوه بر این، قیمت برق مصرفی لامپهای کممصرف چیزی حدود یک چهارم قیمت انرژی مصرفی دیگر لامپهاست. از سوی دیگر فروشندگان این کالا عمر بالای لامپهای کممصرف را از دیگر مزایای این لامپها دانسته و عمرشان را تقریبا 10برابر لامپهای رشتهای بیان میکنند. البته باید توجه داشت که هر چقدر تعداد دفعات خاموش و روشن کردن این لامپها کمتر باشد، طول عمر آنها نیز بیشتر میشود. لامپهای کممصرف در انواع رنگهای آفتابی، مهتابی، آبی، قرمز و سبز تولید میشوند. بنا به گفته فروشندگان، از رنگ زرد یا آفتابی این لامپها استقبال بیشتری میشود. البته معمولا لامپهای کممصرف 25 تا 30 واتی نیز بیشترین مقدار فروش را به خود اختصاص میدهند. مزایای مذکور و از همه مهمتر جنبه صرفه اقتصادی لامپهای کممصرف نسبت به همتای سنتیاش، شانس جای گرفتن این نوع لامپ را در سبد خرید مردم بسیار افزایش میدهد.
علامت استاندارد، تضمین کیفیت لامپهای کممصرف
یکی از راههای تشخیص لامپ کممصرف باکیفیت، داشتن علامت استاندارد است. در واقع این لامپها بدون هولوگرام، تقلبی محسوب میشوند و تضمینی برای کیفیتشان وجود ندارد. لذا خریداران باید نوع ایرانی آن را تهیه کنند تا علاوه بر استاندارد بودن، از گارانتی یکساله آنها هم بهرهمند شوند.