در اقدامی بیسابقه و برای نخستین بار در کشور فرانسه، روبات انسان نمای نائو حرکات ورزشی را به سالمندان آموزش میدهد و آنها را به تحرک و امید وامیدارد. این روبات توجه زیادی را به خود معطوف کرده است. این اختراع بدیع میتواند تمرینات ورزشی را به سالمندان آموزش دهد و نکات مهم ورزشی و پزشکی را به آنها گوشزد کند. روبات 58 سانتیمتری زورا (یکی از مدلهای روبات نائو) همراه با مددکاران و کارکنان آسایشگاه سالمندان شهر «ایسی له مولینو» (شهری در نزدیکی پاریس) به سالمندان کمک میکند و آنها را به جنب و جوش و تحرک وامیدارد. هرچند رفتار او ماشینی و خالی از تفکر است و مانند روبات های فیلمهای سینمایی حرف میزند، اما این مخلوق سبک وزن 5کیلوگرمی آهنگی خاص در کلام خود دارد و بسیار شیرین زبان است. این روبات هوشمند پس از مستقر شدن در آسایشگاه سالمندان روزها در بین میزها و صندلیهای چرخدار آنان راه میرود و با آنها همکلام میشود و آنها را از تنهایی در میآورد.
کمکی برای مددکاران
روبات نائو پیش از این توجه «فرانسوا اولاند» (رییسجمهور فرانسه) را نیز به خود معطوف کرده بود. شرکت روباتیک آلدباران، پرچمدار صنعت روباتیک کشور فرانسه، این روبات را طراحی کرده و ساخته است. سپس این روبات تحت نظارت غولهای روباتیک ژاپنی مورد اصلاح قرار گرفته است و شرکت روباتیک بلژیکی زورا ویژگیها و اصلاحات لازم را برای کمک به سالمندان در آن اعمال کرده است.
این روبات پلاستیکی و به ظاهر خالی از احساس همدمی همیشگی و حاضر به یراق برای سالمندان است و همچنین مددکاران و کارکنان آسایشگاه سالمندان را در انجام تمرینات ورزشی و برنامههای درمانی سالمندان و وادار کردن آنها به تحرک مساعدت میکند. برنامههای عصر گاهی این روبات در آسایشگاه سالمندان عبارت است از: تمرینات فیزیوتراپی و تایچی به منظور بهکار انداختن مفاصل خشک و خوابرفته سالمندان و همچنین انجام بازی «من چه کسی هستم؟» به منظور تقویت حافظه. زورا در وضعیتهای مختلف- روی زمین، در آغوش افراد، روی میز- با گرفتن چوب نازکی در دست علاوه بر اجرای آزمایشهای روانسنجی، سالمندان را به انجام حرکات کششی دست وامیدارد. علاوه بر این، زورا میتواند به 19 زبان صحبت کند و بدنی بسیار انعطافپذیر دارد و به کمک سیستم جهتیابی فوقالعاده دقیق خود مسیرش را به راحتی مییابد. همچنین اگر کسی بازوی او را نیشگون بگیرد، او نیز مانند انسانها قادر است درد را حس کند و «آخ» بگوید.
«آنتونی ژنتیال»، مسئول برنامهریزی و هدایت این مخلوق و هوش مصنوعی آن است. او با استفاده از تبلت خود فعالیتهای زورا را برنامهریزی میکند. در واقع این روبات برای هر فعالیتی نرمافزاری برنامهریزی شده دارد. زورا به محض فعال شدن هر نرمافزار دستورات را بهطور کامل اجرا میکند. آنتونی باید سوالها و پاسخها را از طریق تبلت به او بدهد و زورا نیز پس از آن میتواند با سالمندان همکلام شود. فابریس گوفین، موسس شرکت روباتیک زورا میگوید: «او میتواند همدمی کوچک برای آنها باشد. این روبات روزمرگی و یکنواختی را از زندگی سالمندان میزداید. این اختراع بدیع هرگز جایگزینی برای انسان نیست، اما قادر است سالمندان را از تنهایی در آورد و به جای اینکه آنها جلوی تلویزیون پیوسته در حال چرت زدن باشند، کاری کند تا با او همکلام شوند. علاوه بر این، صحبت کردن با او بهتر از این است که سالمندان در تنهایی خود با دیوار حرف بزنند.»
«سیلوی ساکه» از مدیران سازمان حمایت از سالمندان میگوید: «زورا در کنار دیگر برنامهها مانند هنردرمانی و حیوان درمانی از اولویتهای اصلی ماست. ما در برنامههای درمانی خود قصد داریم از تمام ظرفیتهای موجود استفاده کنیم تا موجبات آسایش و راحتی سالمندان فراهم شود.» ولی این روبات هرگز جایگزین مددکاران و کارکنان نخواهد شد. فابریس گوفین در این رابطه اذعان میکند: «وظایف تکراری و وقتگیری مانند خواندن روزنامه، اعلام وضعیت هوا و خواندن فهرست غذای روزانه به او سپرده شده است. کارکنان نیز از این طریق میتوانند تمرکز بیشتری روی وظیفه اصلی خود یعنی مراقبت و گوش سپردن به حرفهای سالمندان داشته باشند.»