با توافق بر سر توسعه دومین میدان گازی بزرگ آذربایجان، روابط شرکت ملی نفت جمهوری آذربایجان (SOCAR) و شرکت توتال وارد مرحله جدیدی شده است. در همین راستا اریک میر مدیر بخش توسعه برنامهریزی در حوزه اکتشاف و تولید انرژی شرکت توتال فرانسه در روز28 سپتامبر سال جاری میلادی اعلام کرد که این شرکت فرانسوی فرآیند مقدماتی طراحی مهندسی ابتدایی میدان گازی آبشرون در آبهای آذربایجان را به پایان رسانده است.
میر اضافه کرد: فرآیند آمادهسازی از طریق تأسیس یک شرکت مشترک JOCAP صورت گرفته که هریک از شرکتهای SOCAR و توتال 50 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارند. واقف علیاف، رئیس بخش سرمایهگذاری شرکت SOCAR به مجله گازی اروپا گفت: «براساس مفاد مورد توافق در قرارداد میان دو شرکت در سال 2009 و به منظور توسعه میدان گازی آبشرون، در مرحله اکتشاف توتال تنها به عنوان یک اپراتور عمل میکرد، اما در مرحله توسعه میدان گازی مذکور توتال به عنوان شریک شرکت ملی نفت جمهوری آذربایجان شناخته میشود.»
علیاف افزود: «ما هماکنون در مرحله دوم پروژه قرار داریم و شرکت ملی نفت آذربایجان در این بخش همکاریهای لازم را با شرکت توتال در زمینه مدیریت توسعه پروژه صورت داده و متخصصان آذربایجانی در تمام طول پروژه به صورت دائمی حضور خواهند داشت.»
میدان گازی آبشرون آذربایجان بر اساس تخمینهای منتشر شده دارای ذخیره گازی معادل 350 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی و 45میلیون تُن میعانات گازی بوده و در سال 2011 کشف شده است. گفتنی است شرکت ملی نفت آذربایجان و توتال فرانسه هرکدام 40 درصد و شرکت گاز دو فرانس سوئز به میزان 20درصد در این پروژه مشارکت دارند. گفتنی است میدان گازی آبشرون در عمق 500 متری دریای خزر قرار داشته و فاصله آن با باکو 100 کیلومتر است.
رئیس بخش سرمایهگذاری شرکت ملی نفت آذربایجان که در ارتباط با توسعه میدان گازی مذکور صحبت میکرد اعلام کرد: «مدیریت فرآیند توسعه این میدان گازی بر مبنای اصل عدم سود و زیان خواهد بود.» وی افزود: «شرکت مشترک (JOCAP) وظیفه آمادهسازی برنامه توسعه میدان گازی آبشرون را بر عهده خواهد داشت.»
در همین راستا میر نماینده شرکت توتال فرانسه گفت که شرکت متبوعش مجوز لازم جهت احداث و نصب تأسیسات لازم در آبهای کم عمق دریای خزر را از دولت جمهوری آذربایجان دریافت کرده است. با این وجود علیاف در ارتباط با نصب تأسیسات مورد نیاز در خارج از سایت پروژه آبشرون گفت که این موضوع موجب افزایش هزینهها خواهد شد.
لازم به ذکر است که تصمیم نهایی در ارتباط با سرمایهگذاری در پروژه میدان گازی آبشرون در سه ماهه چهارم سال 2017 میلادی اتخاذ خواهد شد. این در حالی است که انتظار میرود عملیات حفاری نخستین چاه در این میدان گازی در سه ماهه چهارم سال 2019 آغاز شده و نخستین محموله گاز طبیعی تولید شده در آبشرون در سه ماهه چهارم سال 2021 میلادی به بازارهای بینالمللی وارد شود.
در همین ارتباط یک منبع قابل اعتماد به مجله گازی اروپا گفت که میزان گاز طبیعی تولید شده در این میدان گازی در سالهای بعد افزایش خواهد یافت و به 7 تا 8 میلیارد مترمکعب در سال خواهد رسید. همچنین بر اساس اطلاعات ارائه شده از این منبع گاز طبیعی تولید شده در مراحل ابتدایی این پروژه قرار است که به مصارف داخلی آذربایجان اختصاص یابد. اریک میر، مدیر مدیر بخش توسعه برنامهریزی در حوزه اکتشاف و تولید انرژی شرکت توتال در سومین نشست آذربایجان و منابع نفت و گاز دریای خزر اعلام کرد که شرکت متبوعش برای ساخت ترمینال خود در منطقه سانگاچال که در فاصله 7 کیلومتری از ساحل قراردارد نیاز به اخذ مجوز از دولت آذربایجان دارد.
به گفته میر، گاز جمع آوری شده در ترمینال مذکور فرآوری شده و سپس به شبکه گاز داخلی آذربایجان جهت مصارف داخلی این کشور و همچنین به خط لوله قفقاز جنوبی برای صادرات، تزریق خواهد شد. همچنین بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی مقامات شرکت توتال، برنامههایی نیز برای ساخت خط لولهای جهت اتصال ترمینال شرکت توتال به خط لوله باکو – تفلیس – جیحان وجود دارد که از طریق آن میعانات گازی تولید شده در میدان گازی آبشرون صادر خواهد شد.
مرحله نهایی در پروژه میدان گازی آبشِرون ارسال و تصویب برنامه توسعه ابتدا توسط شرکتهای سرمایهگذار و شرکای پروژه و درنهایت مقامات دولت جمهوری آذربایجان خواهد بود.