در حالی که رشد اقتصادی اخیر آمریکا و آلمان زمینه را برای افزایش قیمت نفت خام در بازار فراهم کرده است، بسیاری از کارشناسان معتقدند با وجود افزایش اخیر تقاضا در بازار، وجود حجم قابل توجهی از نفت مازاد در بازار همچنان قیمتها را تهدید میکند.
در این راستا قیمت معاملاتی آتی شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدیت به قیمت 37 دلار و 64 سنت در هر بشکه معامله شد که این میزان به معنای افزایشی معادل 38 سنت در هر بشکه است. افزایش ارزش شاخص وست تگزاس در حالی اتفاق میافتد که شاخص اروپایی برنت نیز از افزایش قیمت اخیر بیبهره نبوده و با 24 سنت افزایش به قیمت 39دلار و 67 سنت در هر بشکه معامله شد.
در رابطه با افزایش قیمت اخیر نفت در بازارهای جهانی، کارشناسان و فعالان حوزه انرژی معتقدند بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر افزایش رشد اقتصادی بزرگترین اقتصاد جهان از جمله دلایل اصلی افزایش اخیر قیمتها به شمار میرود. در اروپا نیز موسسه اعتبارسنجی «Moody» اعلام کرد اقتصاد آلمان بهعنوان بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا رشدی 1/8 درصدی را تجربه خواهد کرد. کارشناسان معتقدند افزایش قابل توجه تقاضا در اقتصاد آلمان مهمترین دلیل رشد اقتصادی این کشور است.
با وجود رشد اقتصادی دو اقتصاد بزرگ دنیا یعنی آمریکا و آلمان، کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند که با وجود افزایش اخیر قیمت نفت خام در بازارهای جهانی، ارزش این محصول ممکن است بهزودی روند نزولی خود را از سر بگیرد. این تحلیلگران معتقدند عدم وجود راهحلی جهانی برای نفت مازاد موجود در بازار که هماکنون حجم آن به یک میلیون بشکه در روز رسیده از جمله دلایل سقوط مجدد قیمت نفت در روزهای آتی است.
در این راستا بانک «ANZ» طی یادداشتی تحلیل خود از وضعیت بازار نفت را اعلام کرد: «سرمایهگذاران در حال حاضر از اعتماد به نفس کافی برای حضور در بازار برخوردار نیستند و کاهش اخیر در ذخایر نفت خام آمریکا تنها به دلیل کاهش واردات و استفاده بهینه پالایشگاهها از نفت خام بوده است.»
خارج از بازار نفت خام آمریکا و در سایر نقاط جهان نظیر خاورمیانه، تولید نفت همچنان رو به افزایش است. بهعنوان مثال، مقامات عراقی به تازگی اعلام کردهاند که حجم صادرات نفت خام عراق در ماه آوریل سال جاری از بنادر جنوبی این کشور به 3/5 میلیون بشکه در روز رسیده که این میزان نسبت به حجم نفت تولیدی این کشور در ماه مارس افزایش نشان میدهد. افزایش اخیر تولید نفت در عراق در حالی رخ میدهد که کشورهای تولیدکننده نفت عضو و غیرعضو اوپک قصد دارند در تاریخ 17 آوریل سال جاری میلادی در دوحه قطر طی نشستی راههای تثبیت تولید و عدم افزایش آن را به بحث و بررسی بگذارند.
نگرانیها از افزایش تولید نفت در حالی رو به فزونی گذاشته که ایران دیگر عضو اوپک پس از لغو تحریمهای اقتصادی شدیدی که بر اقتصاد و صنعت انرژی آن وضع شده و میزان تولید نفت آن را به کمتر از 1 میلیون بشکه در روز رسانده بود، اخیرا اعلام کرده که قصد دارد میزان تولید خود را به 4میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
مقامات صنعت انرژی ایران پیش از این اعلام کرده بودند تا زمانی که این کشور سهم خود از بازار نفت را بازپس نگیرد تولید خود را به هیچ وجه کاهش نخواهد داد. لازم به ذکر است که موضع اخیر تهران آب سردی بر تمامی تلاشهایی که برای کاهش تولید و افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی صورت پذیرفته است.
در این ارتباط و پس از موضعگیریهای اخیر ایران و عربستان سعودی، بانک «AZN» در تحلیل خود از بازار اعلام کرد که نفت خام در آستانه یک کاهش شدید قیمت دیگر قرار گرفته است.