بازار اوراق بهادار تهران در جلسه معاملاتی روز گذشته، با عرضههای نسبتا شدید همراه بود. شاخص کل این بازار با 684 واحد نزول به رقم 70.59.9 واحد رسید و طی این فرآیند یک درصد از ارتفاع خود را از دست داد. روند کاهش شاخص کل در جلسه گذشته برخلاف پیشبینی برخی از تحلیلگران با شیب زیادی همراه نبود و دلیل این مهم نیز میتواند حضور سهمهایی تاثیرگذار، پرتقاضا و مثبت در بازار روز گذشته باشد. از جمله این نمادها میتوان به «وتجارت»، «حکشتی» و «وبملت» اشاره کرد که در مجموع، تاثیر مثبتی حدود 200 واحد را در شاخص کل اعمال کردند.
اگر کمی دقیقتر به بازار روز گذشته نگاه کنیم، درمییابیم که تعداد نمادهایی که در منفی تابلوی خود معامله میشدند بهمراتب بیشتر از نمادهای مثبت بود، اما با این وجود، حدود 40درصد از معاملات روز گذشته در نمادهای مثبت رخ داد. ارزش معاملات جلسه معاملاتی روز سه شنبه نیز در حدود 273 میلیارد تومان بود که در مقایسه با روز پیشین آن 65درصد کاهش داشت. همچنین در روز گذشته، بازار فرابورس ایران با عرضههای شدید دست و پنجه نرم کرد و شاخص این بازار نیز با کاهشی 13.29 واحدی به رقم 771 واحد رسید. ارزش معاملات منجر به این کاهش 1.7 درصدی در حدود 126 میلیارد تومان به ثبت رسید. نرخ تقاضا بر عرضه با گشایش بازار سرمایه در روز گذشته حدود 7 بود که با گذشت زمان دچار کاهش شدید شده و درانتهای زمان معاملات به رقم 4 رسید.
کرنشهای دو روز ابتدایی هفته در قیمتها و ارتفاع شاخص، با مدنظر داشتن صعودی بودن دو هفته منتهی به این بازه زمانی، میتوانست بهراحتی دلیلی مناسب برای استراحت موقت و اصلاح نسبی قیمتها محسوب شود، اما متاسفانه برخی از اهالی بازار، عرضه اولیه نماد «سخوز» را بیش از حد بزرگ جلوه دادند. این نماد که پس از پایان جلسه معاملات انجام شد نتوانست ارزشی چشمگیر را به خود اختصاص دهد و ارزش کل معاملات آن حدود 31میلیارد تومان به ثبت رسید. فرصتطلبی سازمان بورس اوراق بهادار تهران برای به انجام رساندن این عرضه اولیه و عرضههای اولیه آتی، تنها نکته قابل توجه در این باب محسوب میشود. سازمان بورس بارها نشان داده که میل چندانی به عرضه اولیه در شرایط نزولی بازار ندارد و این موضوع آنقدرها عجیب و نامفهوم نیست، اما قرینهشدن عرضه اولیه با موج عظیم فروش حقیقیها پس از ایجاد جو منفی در بازار، صرفا نشان از ترس سازمان از کمبود نقدینگی و بیمیلی معاملهگران دارد.
دستآورد این پدیده، هیچگاه نمیتواند تضمین حضور نقدینگی در سهم باشد. نگاهی عمیقتر به تنشهای بازار نشان از این دارد که منفی شدن بازار را میتوان بهراحتی سایهای از رشد اخیر آن دانست و محتملترین واقعه در آینده یک هفتگی بازار نیز، بازگشت آن به مسیر صعودی به نظر میرسد، اما با گذشت زمان و وقوع رخدادهای جدید باید بررسیها را به روزرسانی کرد تا بتوان حکمی دقیقتر در این باره صادر کرد. لذا پیشنهاد نگارنده بررسی پیوسته نمادهای مستعد و خرید در محدوده کم ریسک با دید مبتنی بر این سناریو است و این مهم را باید فارغ از زمان، رقم و جهت شاخص انجام داد.
در جلسه معاملاتی پیشرو، رقم 69450 حمایتی منطقی برای شاخص کل محسوب میشود که انتظار میرود شاخص کل به سمت آن حرکت کرده و حتی به زیر آن رسوخ کند و در این صورت رقم 69100 واحد حمایت بعدی برای شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار است. منطقیترین رخداد برای اکثریت نمادها در جلسه معاملاتی پیشرو کاهش قیمت و نزدیک شدن به محدوده جذابتر برای خرید است که در این صورت میتوان با بررسی دقیق و رفتاری معقول و مبتنی بر آرامش، از معاملات هفته پیشرو سود جذابی شناسایی کرد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سهام