یکشنبه 27 مهر صادر کنندگان نمونه و نمایندگان دولت در سالن اجلاس سران گرد هم آمدند تا با گرامیداشت روز ملی صادرات حرفهایشان را به گوش هم برسانند. 50 صادرکنندگان نمونه و موفق در این نشست حضور پیدا کرده تا به نمایندگی از دیگر صادرکنندگان و با حمایت دولت گامهای بلندی را که در حوزه صادرات برداشته شده، ادامه دهند.
معاون اول ریاست جمهوری در این نشست سخنانش را با اشاره به فضای فراهم شده در میان دولت و بخش خصوصی، در یکسال گذشته آغاز کرد. اسحاق جهانگیری گفت: در این مدت کوتاه تلاشهای جدی مدیران در نزدیکی با فعالان و نخبگان کمک کرد که سیستم اجرایی و اداری کشور در مسیر اصلی خودش قرار بگیرد. معاون اول دولت افزود: ما خروج از رکود را با تکیه بر توانمندیهای بخش خصوصی اتخاذ کردیم.
وی ادامه داد: من به دلیل شناختی که از بخش خصوصی در کشور دارم و مطمئن هستم اگر بخش خصوصی احساس کند که ضرورت دارد وارد صحنه اقتصاد کشور شود قادر است حرکتهای مهمی انجام دهد که مهمترینش در حال حاضر خروج از رکود و ورود به دوره رونق است. به گزارش «فرصت امروز»، جهانگیری با اشاره به واکنشهای مختلف به شنیدن آمارهای اعلام شده در ماههای اخیر، تاکید کرد: از آغاز دولت تاکنون، حتی برای یکبار هم پیش نیامده که ما مسئولان را ملزم کرده باشیم که آمارها را اعلام نکنند. بلکه ما الزام کردهایم که آمارها حتما دقیق و واقعی در اختیار مردم قرار گیرد.
معاون اول ریاست جمهوری در این نشست به صادرکنندگان از ایجاد امکان فروش ارز حاصل از صادرات به نرخ آزاد به نظام بانکی خبر داد و افزود: با در اختیار دادن تنخواه به گمرک این امکان ایجاد میشود تا حقوق ورودی و مالیات بر ارزش دریافتی از صادرکنندگان به آنها بازگردانده شود.
وی با بیان اینکه با اصلاح سیاستهای کشور و با امیدواری و اعتماد بخش خصوصی به دولت، خروج از رکود اتفاق افتاده است، گفت: ما معتقدیم بخش خصوصی باید مدار توسعه کشور باشد، بخش تجارت کشور در تحریمها بیشتر مورد هدف قرار گرفت و صادرکنندگان ما در یک مبارزه جدی در یک میدان سخت توانستند ادامه بدهند. جهانگیری به صادرکنندگان وعده داد که بهزودی و با حضور رییس کل بانک مرکزی، 50 صادرکننده و تمامی بانکها جلسهای خواهد داشت و به بررسی عمیقتر مشکلات صادرات خواهند پرداخت.
معاون اول ریاست جمهوری از مجلس خواست در بررسی بسته خروج از رکود تعجیل کند. وزیر صنعت معدن و تجارت از دیگر سخنرانان گرامیداشت روز ملی صادرات با بیان اینکه دولت در جهت ایجاد تسهیلات برای صادرکنندگان در یک سال گذشته جلسههای شورای عالی صادرات را برگزار کرده و در آن مشکلات این حوزه را بررسی کرده است، به مزیتهای صادرات در کشور اشاره کرد و گفت: ما در زمینه خودرو با صادرات یک میلیون دستگاه میتوانیم 10 تا 15 میلیارد دلار منابع ارزی داشته باشیم.
محمدرضا نعمتزاده با بیان اینکه در این مزیتها میخواهد نظر صادرکنندگان را داشته باشد، ادامه داد: صادرات 10 تا 20 میلیون تنی فولاد میتواند، 6 تا 7 میلیارد دلار درآمد صادراتی به دنبال داشته باشد. وزیر صنعت، معدن و تجارت مس، نساجی و پوشاک، صنایع معدنی، ماشینآلات و تجهیزات فنی، مهندسی را از دیگر مزیتهای صادرات عنوان کرد.
سازمان جهانی تجارت در چشم انداز توسعه
به گزارش «فرصت امروز» رییس سازمان توسعه تجارت در این نشست با بیان اینکه نمیتوانیم از فعالان بخش خصوصی انتظار داشته باشیم در یک فضای بیثبات و ناعادلانه در بازار رقابت با بازارهای جهانی توفیقی داشته باشند، گفت: تجربهها در کشورهای موفق نشان میدهد که موفقیت بدون ایجاد فضای سالم به دست نمیآید.
افخمی راد با اشاره به تاریخچه سازمان جهانی تجارت و با تاکید بر ضرورت پیوست ایران به این سازمان ادامه داد: عضویت در این سازمان به دلایل متعدد بهخصوص تحریم برای کشور ما فراهم نشد. در حالی که گامهای اولیه در دولت هشتم برداشته شد و ما توانستیم عضو ناظر در این سازمان باشیم. معاون وزیر صنعت، تجارت و معدن افزود: این سازمان به معنای واقعی کلمه جهانی شدن را به ذهن متبادر میکند و باید ببینیم چه مضراتی از بابت بیرون ماندن از این شبکه به هم تنیده اقتصاد جهانی به کشور ما وارد شده است. افخمی راد گفت: نگاه به موقعیت تجاری کشور ما در منطقه نشان میدهد، اگر اصلاحاتی انجام نشود و عضویت ما در سازمان جهانی تجارت فراهم نشود، دستیابی به اهداف سند چشمانداز نه تنها در سال 1404 که در 10 سال بعد هم با چالشهای جدی روبهرو خواهد شد. رییس اتاق ایران در این روز به نمایندگی از صادرکنندگان، تقاضای آنها را به گوش دولت رساند.
غلامحسین شافعی، در تشریح این خواستهها گفت: بنگاههای کوچک و متوسطی که در روند رو به رشد هستند نیز باید مورد توجه و تشویق قرار گیرند. رییس اتاق ایران از دولت خواست امکان ایجاد یک بانک یا ادغام بانک توسعه صادرات با صندوق توسعه صادرات بررسی شود تا علاوه بر اعطای تسهیلات برای صادرکنندگان، انجام خدماترسانی به آنها نیز فراهم شود. توجه جدی به سیستم حملونقل، تمرکز تصمیمگیریها در یک سازمان و تفویض اختیارات سازمانهای متولی در این حوزه به یکدیگر از دیگر خواستههای صادرکنندگان بود که غلامحسین شافعی به گوش دولت رساند.
در این نشست از شش صادرکننده نمونه سال 93 خواسته شد تا به بیان مشکلات و پیشنهاداتشان بپردازند. عظیمزاده صادرکننده فرش ایرانی از دولت خواست به فعالان در حوزه فرش دستباف توجه بیشتری شده و تلاش شود فرش دستباف ایرانی با حمایت دولت، جایگاه همیشگیاش را بازیابد. احمد طاهری، مدیر عامل شرکت نوین بافان پرنگ دیگر صادرکننده نمونه گفت: مجموعه مالیاتی که از صادرکنندگان پوشاک دریافت میشود، از مجموعه مالیاتی که واردکنندگان پوشاک میپردازند کمتر است. این فعال اقتصادی نیز از دولت خواست تسهیلات لازم به صادرکنندگان پوشاک داده شود
دولت، بخشخصوصی در رقابت سالم
محمدرضا انصاری رییس هیاتمدیره شرکت کیسون، صادرات موفق ایرانیها در سالهای اخیر را هموار کردن بستر روابط سیاسی عنوان کرد و گفت: پتانسیل صادرات خدمات فنیمهندسی کشور امروز بیش از 20 میلیارد دلار و این دستیافتنی است. انصاری ادامه داد: صادرکنندگان ما از سال 1373 تا به امروز خوشنامی آوردند، ما از 650 ضمانت نامه که تا به امروز داشتیم، فقط یکی ضبط شده و این یک رکورد در دنیاست.
وی در اهمیت و ضرورت جایزه صادراتی گفت: اگر در جایزه صادراتی صادرکننده بداند که دولت هشتدرصد به او تخفیف میدهد میتواند به مشتری تا هشتدرصد تخفیف دهد. در حالی که الان ایرانیها با دو درصد، سه درصد از رقابت حذف میشوند. وی روند صعودی رشد از 12 به 45 درصد را نتیجه تشویقها و جوایز صادراتی عنوان کرد. صندوق توسعه ملی ابزار بسیار مناسبی است اما بوروکراتیک و با بهره بالاست، جواب نمیدهد باید اصلاح شود.
مدیر عامل شرکت سینوژن تولیدکننده دارویام اس و دیگر صادرکننده موفق از صرف بودجههای ملی برای واردات مشابه تولید داخلی توسط نهادهای دولتی گلایه کرد و گفت: رقابت نا سالم بخش دولتی و خصوصی چه منفعتی جز از بین بردن انگیزههای کار آفرینان دارد. در خواست ما بستن بازار نیست بلکه جلوگیری از نقاب تولید بر چهره واردات است. مدیر شرکت پویندگان راه سعادت دیگر صادرکننده نمونه سال جاری گفت: صادرات به اروپا برای هر صادرکنندهای شش سال است خاطره شده.
عبدالرضا یعقوبزاده طاری افزود: شرکتهای دانشبنیان با رنج و مشقت و سرمایه بسیاری کار را به سرانجام میرسانند و به یکباره شرکتهای دولتی به فکر رقابت با بخش خصوصی و تولید محصول شرکت میافتند.
وی ادامه داد: پیشنهاد میکنم، همانطور که با ورزشکاران و هنرمندان جلسه میگذارند با صادرکنندگان هم جلسات خصوصی بگذارند. روز ملی صادرات یکشنبه 27 مهر با حضور معاون اول ریاست جمهوری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر نیرو، استاندار تهران، رییس سازمان توسعه تجارت، رییس اتاق ایران و صادرکنندگان نمونه و ممتاز و تعدادی از مقامات و مسئولان در سالن اجلاس سران برگزار شد. در پایان از 50 صادرکننده برتر با اهدای تندیس و لوح تقدیر شد.