برنامه توسعه فردی، برنامه اقدام است، برنامه کاری است برای موفقیت گام به گام. در این برنامه، گامهای خاصی مشخص میشود که به دستیابی اهداف منجر میشود. به عبارتی برنامه توسعه فردی، نقشه مسیر شغلی شماست. با استفاده از IDPشما جایگاه فعلی خود را ارزیابی میکنید؛ مشخص میکنید که در کجا هستید و میخواهید به کجا برسید. در برنامه توسعه فردی، افراد مسئولیت یادگیریهای خود را برعهده دارند. در IDP فعالیتهای کلیدی جهت توسعه و یادگیری مشخص میشود. سازمانهای پیشرو تلاش میکنند تا کارکنان را به سمت تدوین برنامه توسعه فردی سوق دهند. در این صورت برای تدوین این برنامه، حوزه منابع انسانی، مدیران و کارکنان با یکدیگر مشارکت میکنند.
به طور کلی IDP شامل قسمتهای زیر میشود:
-1 اطلاعات فرد: مانند اسم، زمان برنامهریزی، پست فعلی، زمان حضور در شرکت، خلاصه تجربیات قبلی، سابقه تحصیلی و آموزشهایی که فرد در سال گذشته گذرانده است.
-2خودارزیابی: خلاصهای از مهارتها و شایستگیها. در این قسمت باید خود ارزیابی جامعی از خود انجام داده و توانمندیها و نقاط قابل بهبود خود را ذکر کنید. در این قسمت مشارکت مدیر مستقیم فرد ضروری است زیرا کمک میکند فرد بتواند خود را بهتر ارزیابی کند.
-3 اهداف بلندمدت و کوتاهمدت: برای تعیین اهداف باید نکات زیر را در نظر گرفت. اهداف باید دقیق و قابل اندازهگیری، منطقی و قابل دستیابی باشد، ضمنا فرد نسبت به تحقق آن متعهد باشد. برای تعیین اهداف بلندمدت و کوتاهمدت کافی است از خود بپرسید که در پنج سال آتی؛ میخواهید کجا باشید و چه موفقیتهایی را کسب کنید. شاخصهایی برای سنجش پیشرفت اهداف تنظیم کنید.
-4 نیازهای توسعهای: برای رسیدن به اهداف بلندمدت و کوتاهمدت به شایستگیها و مهارتهایی نیاز است که باید توسعه پیدا کنند. در این قسمت این نیازها شناسایی میشود. برای تعریف نیازهای توسعهای خود بین یک تا سه نیاز را اولویتبندی کنید. این نیازها باید مبتنی بر نقاط بهبود باشد.
-5 برنامه بهبود برای برطرف کردن نیازهای توسعهای: در این قسمت باید برنامهها، استراتژیها و منابع اجرایی برای بهبود و توسعه مشخص شود. استراتژیهای توسعهای شامل تمرینات ویژه، آموزشهای رسمی، گردش شغلی و... هستند.
آنچه بیش از تهیه و تدوینIDP حائز اهمیت است، تعهد به اجرای آن است. لذا در تدوین برنامهبهبود (یعنی گام پنجم از تدوینIDP) حتما برنامه زمانی مناسبی را تهیه و خود را ملزم کنید تا طبق برنامه زمانی شایستگیهای خود را بهبود بخشید.
در تدوین IDP به موارد زیر توجه کنید:
* به صورت انفرادی IDP خود را تنظیم نکنید. حتما در حضور مربی یا مدیر خود به نوشتن IDP اقدام کنید.
* تنها به برنامههای آموزشی کلاسیک برای برنامههای بهبود خود اکتفا نکنید. از فرصتهایی که هنگام کار برای یادگیری و بهبود پیش میآید حداکثر استفاده را ببرید.
* در اجرای برنامه بهبود در عین پایبندی و تعهد، انعطاف لازم را داشته باشید.
* نقش اساسی را در اجرای برنامه بهبود خودتان اجرا میکنید، لذا حتما بهصورت خودآموز مطالعه داشته باشید.