معاون سازمان امور مالیاتی کشور گلایهمند است که برخی اصناف همکاری لازم را با این سازمان نداشتهاند و قوانین را به درستی اجرا نمیکنند. علیرضا طاری بخش به طور مشخص از صنف آهنفروشان، پارچهفروشان و صنعت سنگ نام برده است. این مقام مسئول افزوده است، عمدتا کسانی که در جامعه معترض هستند کمترین سطح تمکین را از دیدگاه مراعات قانون و پرداخت مالیات دارند. این مقام مسئول تاکید کرده است مؤدیان در زمان تعیین شده به پرداخت مالیات و تسلیم اظهارنامه اقدام کنند تا جریمه نشوند.
چرا در این زمینه برخی اصناف همکاری لازم را نمیکنند و راهکار آن چیست. رییس اتحادیه آهن میگوید: متخلفان باید شناخته شوند تا برخوردهای لازم با آنها انجام شود. محمد آزاد با بیان اینکه اتحادیه آماده هر گونه همکاری و برخورد با متخلفان است، ادامه میدهد: برخی افراد بیسواد هستند و برخی هم ممکن است در خصوص همکاری با سازمان اطلاعات لازم را نداشته باشند، این نقیصه را نمیشود به حساب عدم همکاری گذاشت.
آزاد به اظهارنامههای مالیاتی اشاره کرده و میافزاید: صحت یا نادرستی اظهار نامهها به هر حال باید مشخص شود و اگر در این خصوص مشکلی وجود داشته باشد ما برای اصلاح و رفع مشکلات اظهارنامهها آماده همکاری با سازمان هستیم، مشروط بر اینکه سازمان از ما بخواهد و ما براساس اطلاعاتی که سازمان به ما میدهد، افراد را شناسایی کرده و تناقضات اظهارنامهها را برطرف کنیم.
این فعال اقتصادی معتقد است مشکلات یا عدم تطبیق با واقعیت در فرم اظهارنامهها در برخی موارد ممکن است مربوط به نا آگاهی در چگونگی ثبت اطلاعات باشد. اما به نظر میرسد این گلایه یک طرفه نیست و عدم همکاری ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. عضو هیاتمدیره اتحادیه لوازم بهداشتی ساختمان معتقد است ارتباط میان دولت و اصناف باید بازنگری شود.
حبیبالله توسلی در تحلیل اظهارنظر معاون سازمان امور مالیاتی کشور میگوید: به نفع دولت و صنوف است که با یکدیگر همکاری و ارتباط صمیمی داشته باشند. این فعال اقتصادی این روند را برای هر دو طرف سودمند عنوان میکند و میافزاید: تجربه نشان میدهد هر چه این ارتباط نزدیکتر و اعتماد بین هر دو طرف بیشتر شود شفافسازی بیشتر و سقف وصول مالیاتی نیز افزایش مییابد.
دولت تجربه اتحادیهها را جدی بگیرد
توسلی درباره دلایل عدم همکاری برخی اصناف توضیح میدهد: اگر چه ما در صنف خودمان همکاری لازم و خوبی با سازمان متولی در دولت داریم اما آنچه تا به حال اتفاق افتاده نشان میدهد که سازمان با مدیران صنوف و اتحادیهها آنطور که باید نزدیک نیست و مشارکت لازم را ندارد.
عضو هیات مدیره اتحادیه لوازم بهداشتی ساختمان میگوید: به هر حال آنها که تجربه مدیریت در اتحادیه و اصناف را دارند تجربههای ارزشمندی دارند و دولت باید به این تجربهها که کم هم نیستند احترام بگذارد، سازمان باید روی حرف مدیران اتحادیهها و اصناف حساب کند. آنها میتوانند مشاوران متخصصی باشند. به گفته این فعال اقتصادی یکی از مهمترین راههای نظام مالیاتی، بهبود رابطه دولت و اصناف و اعتماد بین این دو است.
سازمان امور مالیاتی کشور زیرمجموعه وزارت امور اقتصاد و دارایی است و اصلاح و دگرگونی نظام مالیاتی و مکانیزه کردن سیستم مالیاتی کشور و اجرای مالیات بر ارزش افزوده بر عهده این سازمان است. به گزارش خانه ملت، نمایندگان در بهمن ماه گذشته به کلیات لایحه اصلاح قانون مالیتهای مستقیم مصوب سال 1366 و اصلاحات بعدی آن رأی مثبت دادند.
به اعتقاد بیشتر نمایندگان مجلس با تصویب و اجرای این طرح، سهم مالیاتهای مستقیم در تولید ناخالص داخلی افزایش، فاصله زیاد بین مالیاتهای پیشبینی شده با درآمدهای وصولی کاهش یافته و پیشبینی واقعی از سهم مالیات در درآمدهای کشور به دنبال خواهد داشت.
لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم هماکنون در مجلس در حال بررسی است. براساس آخرین نشست علنی نمایندگان مصوب شد، رییس قوه قضاییه بنا به درخواست رییس سازمان امور مالیاتی کشور در هر یک از استانها و مناطقی که مقتضی بداند، میتواند دادسرا و دادگاه ویژه مالیاتی تشکیل دهد و در این صورت سازمان امور مالیاتی کشور موظف است لوازم و تجهیزات و مکان استقرار مستقلی را برای آنها تامین کند.