افزایش قیمت و نایاب شدن ذرت از سوی مرغداران به عنوان مهم ترین دلیل گرانی مرغ اعلام شده و مجید موافق قدیری، رئیس هیات مدیره انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران نیز زمزمه های حذف ارز مبادله ای از واردات ذرت را از جمله عوامل کمبود ذرت در کشور می داند. او دراین باره با «فرصت امروز» گفت وگو داشت که در زیر می خوانید.
خبرهای حذف ارز مبادله ای برای واردات ذرت را تایید می کنید؟
بله به نظر می رسد با توجه به اینكه سیاست اقتصادی دولت و بانك مركزی این است كه به طرف ارز تك نرخی حركت کند، دلیلی ندارد تا ارز مبادله ای به نهاده های دامی تخصیص داده شود. بنابراین پیش بینی ما این است كه در ماه های آینده ارز مبادله ای ذرت حذف و قیمت آن افزایش پیدا كند. ضمن اینكه قیمت های جهانی ذرت رو به بالا است و اگر دولت تدبیری نیندیشد در ماه های آینده دچار تنش در قیمت ذرت در بازار خواهیم بود.
ما به دولت پیشنهاد می كنیم كه افزایش تعرفه ذرت را كه از مهر ماه آغاز خواهد شد حداقل به مدت سه ماه به تعویق بیندازد تا واردكنندگان و تجار نهاده های دامی با شتاب بالاتری نسبت به واردات آن اقدام کند تا تنش در بازار كنترل شود.
سایر دلایل مهم کمبود ذرت در کشور چیست؟
در حال حاضر در مبادی ورودی كشور كمبود ذرت نداریم. این كمبود به حدود یك ماه قبل بر می گردد كه یکی از دلایل موثر در كمبود آن، تامین نشدن به موقع ذرت و عدم ورود به موقع توسط شركت های وابسته به دولت در تنظیم بازار بود. به نظر می رسد دولت با اتخاذ تدابیر مناسب تر و خرید از كشورهایی از جمله اوكراین كه امسال بزرگ ترین تولیدكننده ذرت در نیمكره شمالی بود و فصل برداشت آنها در آن زمان رسیده بود، می توانست استرس قیمت را كاهش دهد، ضمن اینكه با توجه به فصل برداشت ذرت داخلی، تمركز و برنامه وزارت جهاد كشاورزی به خرید ذرت و جو داخلی معطوف شد تا خریداران نهاده های دامی از جمله ذرت به سمت خرید از بورس كالا حركت کنند. تا بورس كالای كشاورزی رونق بگیرد و كالای تولیدی كشاورزان نیز با قیمت بالاتری به فروش برسد، اما متاسفانه این پیش بینی ها سرانجام خوبی نداشت، به طوری كه قیمت ذرت ٤٠ درصد افزایش پیدا كرد.
برخی این افزایش ٤٠ درصدی را عامل افزایش قیمت مرغ در ماه های اخیر می دانند، نظر شما چیست؟
شرط لازم است اما كافی نیست. برای افزایش قیمت محصولات پروتئینی باید فاكتورهایی متعددی را بررسی كنیم. افزایش حامل های انرژی، هزینه های حمل و نقل، حضور واردکنندگان و واسطه های نهاده های دامی، بی تجربگی و کم تجربگی در بازار، افزایش مالیات و قوانین دست وپاگیر تامین اجتماعی درباره کارخانه های خوراک دام، برخی بخشنامه ها و آیین نامه های مصوب در سنوات قبل در سازمان های تخصصی مرتبط با صنعت، وجود برخی بخشنامه های خلق الساعه، تعطیلات و کاهش روزهای کاری در هفته، افزایش سوخت شدن مطالبات، ریسک پذیری بالا و عدم سرمایه گذاری شبکه بانکی کشور، هزینه های سنگین خواب سرمایه در صنعت دامپروری کشور و بسیاری از فاکتورهای فرابنگاهی دیگر نیز از عوامل افزایش هزینه های تولید مرغ محسوب می شود، ضمن اینكه مصرف ذرت در خوراک طیور گوشتی در مقایسه با سویا، حدود دو به یک است، بنابراین ۴۵ درصد کل هزینه خوراک به ذرت برمی گردد. با افزایش قیمت این محصول که حدود ۳۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم خواهد بود، قیمت تمام شده مرغ در هر کیلوگرم حدود ۱۵۰تومان بیشتر خواهد بود.
ذرت چند درصد غذای طیور راتامین می کند؟
حدود ٦٠ درصد از خوراك طیور را ذرت تشکیل می دهد، اما متاسفانه مشكلات خوراك طیور تنها به تامین به موقع ذرت و دیگر نهاده های دامی برنمی گردد.
چه مشکلاتی؟
یکی از مهم ترین موارد برای کاهش قیمت تمام شده محصول و کاهش واردات نهاده های دامی به کشور و همچنین افزایش قدرت رقابت پذیری محصولات پروتئینی مان در عرصه بین الملل، استفاده از خوراک دام صنعتی در واحدهای پرورش مرغداری، دامداری و آبزی پروری است. در حالی که شروع تولید خوراک دام صنعتی در دنیا به اواخر قرن ۱۹ و در کشورمان به نیم قرن گذشته برمی گردد و تولید خوراک دام به روش سنتی بیش از ۴۰ سال است که در دنیا منسوخ شده، اما در حال حاضر در کشورمان حدود ۷۰ درصد خوراک دام کشور در مزارع پرورش می یابد و بعضا به روش سنتی تولید می شود. بدیهی است تولید در این روش نیز باعث کاهش بهره روی و افزایش ضریب تبدیل و در نتیجه افزایش قیمت شیر، گوشت و تخم مرغ خواهد شد. در صورتی که این روش تصحیح شود، می تواند به افزایش بهره وری، افزایش كیفیت محصولات پروتئینی و کاهش ضایعات واحدها کمک فراوان کند.
در حال حاضر میزان ذرت مصرفی در کشور چه قدر است؟
میزان مصرف ذرت سال گذشته در کشور حدود 6.5میلیون تن مصرف بود که 4.5میلیون تن این میزان وارداتی و 2میلیون تن هم تولید داخل بوده است و حدود ٨٠درصد ذرت مصرفی در سال گذشته وارد شده بود كه امسال این حجم واردات قطعا كاهش خواهد یافت.
برخی خبرها از وجود چهار وارد کننده اصلی ذرت به کشور خبر می دهد، شمااز این افراد مطلع هستید؟
بله. البته این مجموعه های حقوقی به دلیل توانایی مالی و تجربه بیشتر نسبت به دیگر تجار در عرصه بین الملل و بازار داخلی، توانایی بالاتری در میزان خرید محصول دارند و بالطبع شبکه گسترده توزیع آنها درکشور باعث می شود که سهم بازار بیشتری را در اختیار داشته باشند.
ارتباط با نویسنده : sanazkolahdooz@yahoo.com