خانم دکتر هوما قریشی، پزشک و دانشمند اجتماعی، متولد 1963 در پاکستان است. او دارای پیشینه آکادمیک درخشان و نزدیک به 20 سال تجربه در زمینه درمان، پیشگیری عمومی و باروری است. خانم قریشی در حال حاضر بهعنوان مشاور مستقل در سازمانها و نهادهای معتبر مشغول به کار است. قریشی در سال 1982 توانست مدرک لیسانس خود را از کالجی در لاهور پاکستان بگیرد، دکترای پزشکیاش را در سال 1986 از فیلیپین دریافت کرد و در مقطع فوق لیسانس علوم اجتماعی با گرایش مدیریت سلامت نیز در سال 1996 از دانشگاه بیرمنگام انگلستان فارغالتحصیل شد. او در سال 2001 توانست یکی از اعضای بخش مدیریت راهبردی جمعیت و سلامت باروری در بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس در دانشگاه جانهاپکینز آمریکا باشد.
این بانوی پاکستانی تجربههای کاری گوناگونی نیز در کارنامه خود دارد. او در ژوئیه سال 2009 کارشناس مدیریت بخش سلامت در بخش مشاوره مستقل بوده است. در نوامبر 2006 مدیریت تیمی به نام صندوق دفاع و تحقیق در شورای بریتانیا را برعهده داشته است.
خانم قریشی گواهیهایی برای کارهای پیشرو دریافت کرده است:
انتشار راهبردهایی برای دستورالعملهای مربوط به سرویس تحویل و پیشگیری از عفونت
نظارت حمایتی در کیفیت مراقبت در سرویس تحویل
کیفیت مراقبت در سرویس تحویل از طریق فرآیند خود ارزیابی
مدیریت راهبردی در حوزه جمعیت و سلامت باروری
جمعیت و توسعه: چشمانداز سلامت جنسی و باروری
مدیریت برنامه موفق آموزشی
دریافت پیامهای موثر آموزشی درباره سلامت
مدیریت آموزش و توسعه مشارکتی
توانمندیهای خاص
از جمله تواناییهای این خانم دکتر، مدیریت و نظارت بر چندین انجمن و برنامه برای جمعیتهای داوطلب با هدف افزایش در نسل متقاضی تغییر است. او خواسته و میخواهد که این مدیریتها از مسیر برنامهریزی استراتژیک و اجرای اثربخش به نتیجه برسد، بهطوریکه به تغییراتی در سیاستها منجر شود.
قریشی بر چندین انجمن و فضا که برپایه برنامههای ثابت و موقتی برای جمعیتهای عمومی و داوطلب استوار بودند، نظارت و مدیریت کرده است. مدیریت و نظارت او همراه با چاشنی برنامهریزی استراتژیک و اجرای موثر به تغییر در سیاستها انجامیده است. او همچنین در این مسیر ارتباط قوی با همکاران اجرایی خود ایجاد کرده است تا بتواند براساس اثر و نتیجه که کار اجرایی دارد از آنها بازخورد دریافت کند. البته نباید فراموش کرد که پای ثابت تمام کارهای خانم قریشی انرژی، مثبتاندیشی، درهای باز به سوی تغییر و توانایی مدیریت پیچیدگیها بوده است. بخشی از توانمندیهای ویژه این بانوی پاکستانی به ترتیب زیر فهرست شدهاند:
- تحقیقات درباره سیستمهای بهداشت و سلامت چه به لحاظ کمی و چه کیفی شامل نوشتن پروپوزال، گزارش و...
- شناخت عمیق و دقیق از سیستم بهداشتی پاکستان و کار در حوزه محیطزیست این کشور، چه در بخشخصوصی و چه بخش دولتی
- تدوین سیاستهای توسعهای و تبدیل آنها به برنامهریزیهای استراتژیک و اجرایی
- مدیریت و اجرای برنامههای بهداشتی شامل طراحی، برنامهریزی، نظارت و ارزیابی در بخشهای عمومی و مهم امنیتی
- مهارتهای خوب در آسان سازی، ایجاد ارتباطات موثر و ارائه بهینه کار
- درک کامل از سیستمهای کمکی دوجانبه و چندجانبه از جمله مدیریت کمکهای مالی، سیستمهای مالی و کارهای مربوط به تدارکات
- تجربه گسترده در مدیریت کارکنان از جمله توسعه و اجرای ابزارهای مدیریت منابع انسانی (HR)
- کیفیت ستودنی در مدیریت و رهبری
- درک عمیق اصول همکاریهای دولتی-خصوصی، خصوصی-خصوصی و دولتی-دولتی
آنچنان که در بالا اشاره شد قریشی فعالیتهای مشاورهای هم دارد که به ترتیب زیر از آنها نام برده میشود: تجربههای شغلی خانم قریشی میتواند به کار خانمهایی بیاید که دلشان شاخص شدن در کارشان را میخواهد. یکی از تجربههای مهم شغلی این بانوی پاکستانی مدیریت پروژهای در انگلستان بود که تعدادی از نهادهای پاکستانی زیر نظر شورای بریتانیا را حمایت میکرد. وظیفه خانم قریشی در این پروژه تکمیل تلاشهای دولت انگلیس برای بهبود اوضاع سیاستهای این نهادها بود. از دیگر مسئولیتهای خانم قریشی تامین بهداشت و سلامت نوزادان تازه متولد شده و حوزههای مرتبط با آن بود.
همچنین تامین خدمات و تشخیص و مدیریت بر کمکهای فنی از جمله وظایف این بانوی موفق بوده است. از دیگر تجربههای شاخص کاری قریشی مدیریت پروژه و رهبری تیمی بود که مسئولیت مبارزه جهانی با ایدز را بر عهده داشت. این بانوی مدیر توانست در این پروژه چهار دسته کمک مالی را برای اجرای پروژه مدیریت کرده و بر تمامی 20بخش دولتی و خصوصی که در این پروژه سهم داشتند، نظارت داشته باشد.
آنچنان که خواندید، کارنامه موفق این بانوی 52 ساله پاکستانی است که او را در کشوری که با انواع تعصبهای قومی و قبیلهای دست و پنجه نرم میکند، شایسته ستایش و تقدیر کرده است.