ماشینآلات و تجهیزات یکی از مباحثی است که معدنداران نسبت به خرید و واردات و تولید آن در داخل اعتراضهای جدی دارند و اکثر آنها معتقدند که دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت هیچگونه حمایت جدی از معدنکاران در این زمینه ندارند، در صورتی که در سایر کشورهای معدنخیز، شرایط بهگونهای دیگر است. علاالدین میرمحمد صادقی، رئیس انجمن صنایع و معادن گچ و رئیس خانه معدن در گفتوگو با «فرصتامروز» درباره مشکلات تجهیزات و حملونقل معدنکاران اظهار کرد: مسئله ماشینآلات و تجهیزات یکی از مباحث مهمی است که معدنکاران با آن مواجه هستند زیرا اغلب معادن ما با ماشینآلات قدیمی وکهنه در حال فعالیتند که خود به خود راندمان کار آنها را بسیار کم میکند و برای رقابت با کشورهای دیگر که معدن دارند و محصولات معدنی را صادر میکنند ما عقب میمانیم.
وی افزود: برای اینکه نرخ تمام شده ما به دلیل عدم برخورداری از امکانات مناسب گران تمام میشود، باید برای این موضوع چارهاندیشی کنیم. رئیس انجمن صنایع و معادن گچ کشور در ادامه گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت تاکنون کمکهایی در این زمینه داشته اما کافی نبوده زیرا دولت در صورتی که امکانات لازم را داشته باشد، میتواند ماشینآلات مورد نیاز را تهیه و خریداری کند و با اقساط طویلالمدت در اختیار معدنکارانی که استخراج از معادن آنها برای کشور امتیازی محسوب میشود قرار دهد و در نتیجه غیرمستقیم منافع آن در جیب خود دولت برود.
کلیه هزینهها با سرمایه شخصی است
رضا خیام، مدیرعامل شرکت خیام سپنتا در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره مشکلات معدنکاران با تجهیزات فرسوده و عدم وجود تسهیلات لازم برای خرید این ماشینآلات از سوی دولت اظهار کرد: از نظر من یکی از مباحثی که بسیار عجیب است، واردات آسان و بیدردسر پورشه و لامبورگینی به داخل کشور است درحالیکه برای واردات یکی از ماشینآلات ضروری و مهم در کار معادن باید به نوعی از هفت خان رستم بگذریم.
وی افزود: در سایر کشورهای معدنخیز دنیا، خرید ماشینآلات معدنی بهصورت لیزینگ است و معدندار مبلغ اندکی از قیمت تمام شده محصول را از سرمایه خود پرداخت میکند و مابقی آن بهصورت لیزینگ و حمایتی از سوی دولت تامین میشود، در حالی که در کشور ما باید کلیه هزینههای خرید را شخصا تامین کنیم، در حالی که وسیلهای هم که وارد میکنیم، ماشینآلات دست دوم است.
مدیرعامل شرکت خیام سپنتا در ادامه با بیان اینکه ما باید کلیه ماشینآلات را با هزینه شخصی خود وارد کنیم، گفت: دولت هیچگونه حمایتی از ما برای خرید ماشینآلات و تجهیزات معدنی ندارد و تاکنون حتی یک ریال هم از دولت در این خصوص دریافت نکردهایم.
در کشور تولیدکننده تجهیزات معدنی نداریم
حسن حسینقلی، مدیرعامل شرکت معادن سرمک و دبیر انجمن صادرکنندگان فرآوردههای صنایع و معادن سرب و روی ایران در گفتوگو با «فرصت امروز» در این خصوص معتقد است: ماشینآلات مصرفی در معادن، مخصوص معادن است و در هیچ جای دیگر استفاده نمیشود مثل شاول که نوعی بیل مکانیکی است با هر بار برداشتن بار چیزی حدود 30 تن بار جابهجا میکند، پس ماشینآلات مصرفی در معادن خاص است.
وی با بیان اینکه در زمینه ماشینآلات چندین عامل مشکلزا وجود دارد، گفت: یکی از مشکلات ما در درجه اول عوارض ورودی، تعرفهها و حقوق دولتی است که از این ماشینآلات هنگام ورود به کشور دریافت میشود البته لازم به ذکر است که تنها ماشینآلات خیلی بزرگ معاف از عوارض هستند که کارایی زیادی در معادن ایران ندارد یا اگر استفادهای هم از آنها میشود در معادن خیلی بزرگ و دولتی است.
حسینقلی در ادامه افزود: البته باید به این نکته توجه داشت که ما در کشور تولیدکننده ماشین و تجهیزات معدنی نداریم و شرکتهای داخلی تنها مونتاژکننده هستند اما خود را تولیدکننده میدانند و عوارضی نیز بر این تجهیزات وضع کردهاند که از نظر من و بسیاری از معدنداران باید کلیه عوارض، تعرفه و حقوق دولتی را از ماشینآلات حذف کنند.
دبــــیـــر انــجــمـن صادرکنندگان فرآوردههـای صنایع و معادن سرب و روی ایران با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات ما در خصوص قوانین حاکم بر خودروها و کامیونهای ما است، گفت: متاسفانه کامیونهای ما که در معادن استفاده میکنیم شامل قوانین خودرویی هم میشوند که شرایط خاصی است در حالی که در سایر کشورها ماشینآلات معدنی طبق قوانین معدنی خرید، وارد و استفاده میشوند.
حسینقلی، مدیرعامل شرکت معادن سرمک تصریح کرد: با توجه به اینکه ما در کشور، حمایتکننده بانکی یا سرمایهگذار معدنی جدی نداریم تا کمک حال این بخش باشد، مجبور هستیم ماشینآلات مورد نیاز خود را با بهره 25درصدی یا بالاتر خریداری کنیم که اصلا توجیهپذیر نیست و ما را مجبور به خرید ماشینآلات دست دوم میکند.
وی در ادامه افزود: از طرفی افرادی که مسئول تنظیم و تدوین آییننامهها در این زمینه هستند، افرادی ناوارد و تنگنظر هستند. حسینقلی اظهار کرد: باید این را بپذیریم که تولیدکننده و کسی که با فعالیت خود اشتغالزایی میکند کلیه لوازم، خدمات و امکانات لازم را داشته باشد اما متاسفانه در شرایطی که ما از طرف کشورهای خارجی مورد ظلم و تحریم قرار گرفتهایم، مسئولین داخلی هم با اقدامات خود تولیدکنندگان و معدنکاران داخلی را مورد تحریم قرار دادهاند.
وی ادامه داد: این اقدامات در حالی است که ورود و خرید ماشینآلات و تجهیزات در سایر کشورها، به راحتی و با کمترین هزینه و بیشترین کمک از سوی دولت صورت میگیرد. حسن حسینقلی، مدیرعامل شرکت معادن سرمک و دبیر انجمن صادرکنندگان فرآوردههای صنایع و معادن سرب و روی ایران در پایان گفت: از نظر من معدنکاران باید در کشور آزاد و سیال باشند تا بتوانند به کلیه اهداف مدنظر خود در چارچوب قانون برسند.
برهمین اساس، با توجه به نظر معدنداران و فعالان بخش خصوصی در این خصوص دولت اگر حمایت جدی از معدنکاران برای خرید ماشینآلات و تجهیزات معدنی داشته باشد میتواند موجب حمایت جدی از این بخش شود و نتایج آن را در اقتصاد و درآمدهای کشور ببیند.