فارس - کیوان شیخی، رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با بیان اینکه پس از وضع تحریمها، فعالان بازار به دنبال این بودند که کدام صنایع میتوانند در پساتحریم اوضاع بهتری داشته باشند، عنوان کرد: شرکتهایی توانستند در این بازه خودشان را نشان دهند که در دوران تحریمها توانسته بودند واردات کالاهای مورد نیاز خود را با محدودیتهای کمتری انجام دهند، این موضوع باعث کاهش بهای تمامشده و افزایش سودآوری آنها نیز میشد. در همین راستا سهام گروه خودرویی، بانکها و تجهیزات برقی و گروه حملونقل جزو گروههایی بودند که نمیتوانستند خارج از محدوده خاصی در دوران تحریمها کاری انجام دهند.
این مقام مسئول ادامه داد: پس از توافق برجام این شرکتها توانستند شاهد واکنشهایی مثبت در بازار باشند اما با وجود رخدادهای خوشایند، نزدیک شدن ارزش جایگزینی به ارزش ذاتی سهام باعث تحولات دیگری در بازار سهام شد، بهطوریکه به تدریج سهامداران به منظور بررسی تغییرات نهفته شده در سود سهام شرکتها به تکاپو افتادند. شیخی با بیان اینکه ایران در دوران رکود اقتصادی با پیشبینیهای خوشبینانه رشد اقتصادی مواجه بود که تحقق نیافت، افزود: عدم وقوع این انتظارات باعث شد شرکتهای بورسی و حتی شرکتهای فعال در اقتصاد ملی کشور نتوانند به درآمد پیشبینی شده خود در بودجه دست یابند.
لذا در پیشبینیهای میاندورهای و عملکردی گزارشهایی دادند که خارج از انتظارات بازار سرمایه بود و آن گزارشها باعث شد تا جانب محافظهکاری از سوی فعالان بازار بیشتر شود. وی با بیان اینکه افت حجم و ارزش معاملات بازار ناشی از کاهش در سودآوری شرکتها بود، ادامه داد: این موضوع باعث شد تا سرمایهگذاران با افت قیمت سهام در بورس مواجه باشند. از سوی دیگر مشکل فروش شرکتها نیز مزید بر علت و باعث افت دو چندان قیمت سهام شد.
رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران تصریح کرد: افت شدید قیمت سهام باعث شد تا جذابیت خرید سهام در بازار سرمایه افزایش یابد، چراکه همه اهالی بازار معتقد بودند آینده شرکتهای بورسی بسیار خیرهکننده است و شکی در اعلام سودهای مناسب در بودجه سالهای 95 و 96 این شرکتها وجود ندارد. وی در برابر این پرسش که با توجه به کاهش درآمدهای نفتی در بودجه سال آینده دولت و از طرفی وضعیت وخیم بازارهای جهانی، تا چه حد حرکتهای بازار سرمایه را منطقی ترسیم میکند و چرا بورس با وجود عدم تحقق انتظارها از نامناسب بودن سودآوریها با واکنش مثبت روبهرو شده، پاسخ داد: بازار سهام همواره قیمت سهام را تعدیل میکند.
بهطور مثال در سالهای 91 و 92 بازار سهام قیمتها را براساس ارزش جایگزینی تعدیل کرد. در سالهای 93 و 94 براساس سودآوری شرکتها تعدیل کرد و در سالهای 95 و 96 براساس سرقفلی شرکتها تعدیل خواهد کرد.ممکن است اتفاق خاصی در سودآوریها رخ ندهد اما امید به تداوم سودآوری شرکتهای بورسی به ایجاد خوشبینی منتهی میشود و در قیمت سهم مینشیند، بنابراین از زمان فعلی به قیمتهای بالایی شیفت میکند که قرار است در سال 95 رخ بدهد.
شیخی با اعتقاد به اینکه در سال 96 نسبت قیمت بر درآمدی تحلیلی بازار سرمایه در حدود 8 تا 9 مرتبه ارزیابی میشود، عنوان کرد: ارزش پایین بازار باعث ایجاد حباب در قیمت سهام میشود، چرا که با کمترین پولها میشود قیمتهای کاذب ایجاد کرد اما اگر سهام شناوری شرکتها زیاد شود تعیین قیمت سهام براساس ارزش ذاتی سهم اعم از سرقفلی شرکت، ارزش جایگزینی و وضعیت فعلی اقتصاد خواهد بود.
وی گفت: بورس یک سوپرمارکت مالی است و ورود در بازار سرمایه یعنی شفافیت مالی در ویترین اقتصاد ایران. با رفع مشکل شفافیت شرکتها نیز راغب به حضور در بازار خواهند بود. وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد: انتظار میرود سال 95 سال رویایی اهالی بازار سرمایه باشد، چرا که با رفع محدودیتها، اقتصاد ملی ایران حرفهای گفتنی بسیاری در منطقه خواهد داشت. از سوی دیگر صنایع بورسی با افزایش سودآوری و فروش در سال آینده میتوانند در بازار سهام خودنمایی کنند.