ارز دوباره در روند صعودی قرار گرفته است. این خبری است که از زمان جدی شدن موضوع کاهش نرخ سود بانکی در بازار ارز دهان به دهان میچرخد. به گزارش «فرصت امروز»، قیمت ارز پس از آنکه در دولت دهم مرز 4هزار تومان را لمس کرد، در دولت یازدهم با اتخاذ سیاست انقباضی در بخش پولی و مالی راه نزول را در پیش گرفت و حتی تا مرز 3 هزار تومان هم رسید. اما در دو ماه گذشته یک بار دیگر ارز تمایل به صعود پیدا کرده و تا مرز 3600 تومان هم افزایش یافته است.
این در حالی است که بانک مرکزی طی این دوره دلار دولتی را با هدف نزدیک کردن قیمت آن به نرخ آزاد افزایش داده است اما همین موضوع انگیزه مضاعفی شد تا نرخ آزاد بیشتر افزایش پیدا کند. روز گذشته هم بار دیگر نرخ ارز به روند افزایشی خود ادامه داد و به 3851 تومان رسید. این در حالی است که برخی از فعالان بازار معتقدند که قیمت ارز استعداد این را دارد تا مرز 4هزار تومان را که پیش از این در دوره دولت دهم دیده بود، بار دیگر لمس کند.
کیسه خالی دولت
محمود شیرازی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «فرصت امروز» در این باره گفت: طولانی شدن دوره رکود اقتصادی موجب شده است که دولت دست به اجرای سیاستهایی بزند که قیمت ارز نسبت به این سیاستها واکنش نشان داده است. اگرچه دولت تلاش دارد این برنامهها را با احتیاط کامل و کنترل اثرات تورمی آن به اجرا بگذارد اما بازار ارز به استقبال این برنامهها رفته و به اصطلاح اثرات این سیاستها را در حال پیشخور کردن است.
وی افزود: عوامل مختلفی بر افزایش قیمت ارز تأثیرگذار بودهاند. بازار میداند که دولت با کسری بودجه مواجه است. کیسه دولت به حدی خالی است که حتی از تأمین برنامههای اعلام شدهاش هم بر نمیآید. در تسهیلات 25 میلیون تومانی خودرو دیدیم که بانک مرکزی توان تأمین مالی این طرح را به سختی داشت. از سوی دیگر، دولت در حال فرستادن بودجه سال آینده به مجلس است و نرخ ارزی که در بودجه 95 در نظر گرفته میشود بر بازار ارز کاملاً تأثیرگذار است. دولت در سال آینده هم با کسری بودجه مواجه خواهد بود. بنابراین انتظار این را نداریم که در سال آینده هم بهبود اقتصادی چشمگیری در کشور رخ دهد.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: وضعیت پایه پولی کشور هم مناسب نیست و آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد نقدینگی همچنان در حال افزایش است. این آهنگ رشد نقدینگی و پایه پولی را ضعیف میکند و در مقابل قیمت ارز پایه را افزایش میدهد.
پیام قیمت دلار به مسئولان
حمید سبحانی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «فرصت امروز» در این باره گفت: دولت اصرار دارد که سیاست کاهش تورم را ادامه دهد درحالیکه افزایش قیمت ارز به دولت هشدار میدهد که همه دستاوردهای کاهش تورم میتواند در فاصله چند ماه از بین برود.
وی افزود: افزایش قیمت ارز بهانهای به دست بازارهای مرتبط میدهد تا قیمت همه کالاها را افزایش دهند. تهدیدات قیمت ارز برای کالاهای مصرفی مردم میتواند جدی شود. قیمت ارز چند بار به قیمت 3500 تومان هجوم برد و سرانجام این قیمت را شکست. در حال حاضر تلاش دارد تا قیمت 3600 تومان را بشکند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به کسری بودجه دولت گفت: بودجههای دولت همه به قیمت نفت وابسته هستند. انتظار نمیرود که قیمت نفت تا سال آینده هم در مسیر صعودی قرار بگیرد. بنابراین دولت نمیتواند به افزایش درآمدش امیدوار باشد. تنها نقطه امیدوارکننده برنامههای دولت برای افزایش تولید نفت است که البته آن هم با توجه به شرایط بازار جهانی نفت و رفتار رقبای نفتی ایران تنظیم خواهد شد. بنابراین در شرایط فعلی تا زمان لغو تحریمها نمیتوان انتظاری در این باره داشت. وی ادامه داد: نکته جالب این است که همزمان با افزایش قیمت نفت، قیمت طلا و سکه و شاخص بازار سرمایه شروع به ریزش میکنند. این همزمانی میتواند معنادار باشد.
سبحانی اظهار کرد: ریزش قیمت طلا و سکه البته میتواند به دلیل مناسبت ماه صفر باشد که در نیمه آن قرار داریم. در بازارهای جهانی هم شاهد کاهش قیمت طلا هستیم اما تداوم افزایش قیمت ارز میتواند قیمت طلا را در کشور یدک بکشد و با خود به بالا بکشد. از طرف دیگر بازار سرمایه که یکی از رقبای اصلی بازار ارز است، در صورت تداوم رشد نرخ ارز شانس خود را برای جذب نقدینگی از دست میدهد. البته سهمهایی که صادراتی هستند از افزایش نرخ ارز نفع میبرند اما کل بازار پایین میآید.