سرمایهگذاری در برخی حوزهها شاید در نگاه اول سودآوری چندانی نداشته باشد یا به ظاهر، کار ساده به نظر برسد اما وارد ریزهکاریها که شدی تازه متوجه میشوی هر کاری اصول و قاعده خاص خودش را دارد و به اندازه کافی مشکلاتی سر راه سرمایهگذاران قرار میدهد که هر کسی تاب مقاومت در بازار را ندارد. رکود سالهای اخیر صنعت ساختمان باعث شد تا بسیاری از حوزههای وابسته به این صنعت نیز وضعیت چندان مناسبی نداشته باشند. رونق این صنعت بهعنوان موتور محرک اقتصاد میتواند زمینههای سرمایهگذاری را در بسیاری از رشته فعالیتها فراهم آورد.
یکی از حوزههای مرتبط با صنعت ساختمان که در سالهای اخیر بهویژه با افزایش قیمت انرژی رونق خوبی داشته سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و تهویه هوای ساختمانی است. توجه به مقوله صرفهجویی در مصرف انرژی باعث شده تا این صنعت نسبت به سالهای گذشته رونق بیشتری یابد، از این رو در این گزارش بنا داریم به جنبههای مختلف سرمایهگذاری در ساخت دریچههای تهویه هوا بهعنوان یکی از زیرشاخههای این بخش بپردازیم.
میزان سرمایهگذاری و امکانات لازم
سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و تهویه هوا بخشهای مختلفی دارد؛ از جمله این بخشها میتوان به سیستمهای تهویه بر حسب نیاز (دمپرهای VAV که برای ساختمانهایی که بهصورت چند منظوره استفاده میشوند، کاربرد دارد)، دمپرهای ضد حریق که در مواقع آتشسوزی کاربرد دارد، پردههای هائل هوا برای جلوگیری از هدر رفت انرژی، دریچههای تنظیم هوا و... میتوان نام برد، اما در این گزارش تنها به تولید دریچههای تنظیم هوا میپردازیم. برای شروع سرمایهگذاری در تولید دریچههای تهویه هوا و راهاندازی خط تولید به سرمایهای حدود 1.5 میلیارد تومان نیاز دارید. البته این مبلغ منهای هزینههای خرید زمین است. میتوانید سالن تولید را اجاره کنید یا اینکه خودتان به خرید زمین و احداث سالن تولید اقدام کنید.
توجه داشته باشید که سالن تولید نباید کمتر از 300متر مربع باشد. علاوه براین فضایی حدود 200 مترهم باید برای دپوی مواد اولیه و محصول تولیدی در نظر بگیرید. یک فضای 20 متری هم برای دفتر کار نیاز دارید. از کل مبلغ سرمایهگذاری چیزی حدود 400 میلیون تومان باید برای عملیات ساختمانی در نظر بگیرید. برای راهاندازی و تکمیل خط تولید نیز به دستگاههای پرس 200 تا 300 میلیون تومانی، 50پرس دستی حدود 50 میلیون تومانی، دستگاه CNC حدود 250 میلیون تومانی، قیچی 10میلیون تومانی، دستگاه خمکن 5 تا 10 میلیون تومان و انواع قالبها حدود 100 میلیون تومان نیاز دارید. برای تجهیز قسمت رنگ هم باید حدود 70 تا 80 میلیون تومان جهت راهاندازی سیستم رنگ الکترواستاتیک در نظر بگیرید. علاوه بر این حدود 50 میلیون تومان هم باید برای سیستم برق سه فاز هزینه کنید. در نهایت 150 میلیون تومان هم باید برای دپوی مواد اولیه کنار بگذارید. مابقی سرمایه نیز بهعنوان سرمایه در گردش کار لحاظ میشود. برای کسب مجوزهای لازم هم باید به سراغ اتحادیههای آهنسازان بروید. در نهایت کارخانهای در این سطح را با 30 تا 35 نیروی کار میتوانید اداره کنید.
میزان سودآوری و دوره بازگشت سرمایه
اگر قصد سرمایهگذاری در این صنعت را دارید نباید توقع سود را در کوتاهمدت داشته باشید. به گفته کارشناسان و فعالان این صنعت در یک سال ابتدایی کار، تنها باید روی بخش بازاریابی و فروش تمرکز کنید تا بتوانید در میان رقبای بازار جای خود را باز کنید. از این رو باید صبوری بیشتری در کار، داشته باشید. تا بتوانید محصول خود را در بازار به فروش برسانید. دوره بازگشت سرمایه در این صنعت به طور متوسط حدود 5 سال تخمین زده میشود اما به لحاظ سودآوری پس از پایان سال اول میتوانید توقع سود میانگین حدود 20 درصد را در نظر بگیرید.
شاهرخ شاهرخی، یکی از فعالان این صنعت در رابطه با وضعیت بازار به «فرصت امروز» میگوید: در حال حاضر به دلیل رکود در بخش ساختمان طبیعی است که بخشهای وابسته و مرتبط با آن نیز وضعیت چندان مناسبی نداشته باشند اما نکته مثبتی که در سالهای اخیر برای این صنعت اتفاق افتاده، افزایش قیمت انرژی و در پی آن توجه مردم به صرفهجویی در این عرصه است که باعث شده سیستمهای سرمایشی و گرمایشی وارد فاز جدیدی از تولید و ارائه محصولات متنوع شوند. شاهرخی در رابطه با مشکلات این صنعت عنوان میکند: نبود استاندارد در خصوص ابعاد دریچههای تهویه باعث شده تا فرآیند تولید دچار مشکل شود و اکثر شرکتهای فعال در این عرصه به شیوه سفارشی تولید میکنند که باعث افزایش هزینههای تولید میشود. وی ادامه میدهد: رونق بخش ساختمان میتواند تا حد زیادی رونق صنایع وابسته به این صنعت را در بازار سبب شود که تولیدات سیستمهای تهویه هوا هم از این قاعده مستثنا نخواهد بود.
این فعال بازار در خصوص فرصتها و تهدیدهای بازار میگوید: رکود صنعت ساختمان بزرگترین تهدید این صنعت است. علاوه بر این واردات بیرویه، عدم کیفیت محصول و اشتباه در زمانبندی تولید تحویل محصول نیز از تهدیدهای کار است اما در نقطه مقابل بازاریابی مناسب، رونق صنعت ساختمان و توجه به بازارهای صادراتی از مهمترین فرصتهای سرمایهگذاری در این صنعت است. همچنین استفاده از تکنولوژیهای روز و گرایش هوشمندسازی سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و تهویه هوا نیز از دیگر فرصتهای موجود در این صنعت بهشمار میآید.
توصیههای فعالان بازار
شاهرخی در پایان در توصیه به تازهواردها عنوان میکند: سرمایهگذاران باید استفاده از تکنولوژیهای روز را در دستور کار خود قرار دهند، با شناخت و آشنایی کامل نسبت به محصول و بازار وارد کار شوند. از طرف دیگر با توجه به شرایط فعلی اقتصاد سرمایهگذاران نباید توقع بازدهی و سود در کوتاهمدت را داشته باشند و باید با صبوری بیشتری کار را دنبال کنند. وی ادامه میدهد: سرمایهگذاری یک فرآیند بلندمدت است و شکلگیری تولید و کسبوکار ممکن است در برخی مواقع تا چندین سال طول بکشد و این روند در همه جای دنیا وجود دارد. از این رو صبوری و سختکوشی میتواند بهعنوان یک نقطه مثبت در هر کار تولیدی محسوب شود. علاوه بر این توجه به شیوههای نوین بازاریابی، تبلیغات و شرکت در نمایشگاهها نیز میتواند در جا افتادن یک محصول در بازار و شکلدهی یک کسبوکار موثر باشد.