اکثر درمان های ایمپلنت دندان ماندگاری بسیار بالایی دارند، اما احتمال اندک شکست در آن ها وجود دارد. آگاهی از علائم معمول پس زدن و شکست ایمپلنت می تواند از تشدید مشکل جلوگیری کند. در بسیاری از موارد، امکان نجات یا جایگزینی موفق ایمپلنت وجود دارد. ایمپلنت دندان بهترین گزینه برای جایگزینی دندان های از دست رفته یا بهبود ظاهر و سلامت دندان های طبیعی هستند. با وجود موفقیت بسیار بالای جراحی اولیه، احتمال عدم موفقیت ایمپلنت همچنان وجود دارد.
در ابتدا باید توضیح دهیم که اصطلاح "رد شدن" و "پس زدن" در این موارد دقیق و صحیح نیست. در واقع، واکنش ایمنی بدن به طور مستقیم باعث رد شدن ایمپلنت نمی شود. علت اصلی عدم موفقیت و پس زدن ایمپلنت، بهبودی نامناسب لثه است. علاوه بر این، ایمپلنت ها از تیتانیوم ساخته می شوند که ماده ای زیست سازگار است. تیتانیوم با استخوان فک ادغام شده و مانند ریشه دندان طبیعی عمل می کند، بدون اینکه واکنش آلرژیک ایجاد کند. اگرچه اصطلاح "رد شدن" و "پس زدن"دقیق نیست، اما رایج ترین اصطلاح برای اشاره به این عارضه است. بنابراین، در ادامه از این اصطلاح استفاده خواهیم کرد.
نکته مهم این است که نگران نشوید. همراه با دکتر ناطقی به عنوان یکی از برترین متخصص های ایمپلنت دندان در تهران و بهترین دندانپزشکی فرمانیه در این راهنما، علائم و نشانه های پس زدن ایمپلنت دندان و اقدامات لازم پس از مشاهده آن ها را بررسی خواهیم کرد.
مقداری درد و تورم پس از جراحی روی استخوان فک، لثه و دندان ها طبیعی است. با این حال، معمولاً ناراحتی پس از پنج تا هفت روز پس از جراحی شروع به کاهش می کند. اگر در طول سه یا چهار ماه پس از کاشت ایمپلنت، هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، ممکن است نشانه ای از مشکل باشد.
درد مداوم یا شدید پس از هفته اول یا دوم پس از جراحی می تواند نشانه ای از عفونت یا آسیب به اعصاب، دندان ها و/ یا رگ های خونی اطراف باشد. اگر مشکوک هستید که درد غیرعادی است، فوراً به جراح خود اطلاع دهید تا مشکل به سرعت برطرف شود.
قرمزی، تورم، التهاب و خونریزی اطراف محل کاشت ایمپلنت پس از چند روز اول نشانه خوبی نیست. عفونت ها می توانند رخ دهند - به ویژه در افراد سیگاری، افراد مبتلا به بیماری خود ایمنی یا دیابت و افرادی که بهداشت دهان ضعیفی دارند. مهم است که این موارد فوراً بررسی و درمان شوند تا از شکست نهایی ایمپلنت جلوگیری شود.
پسرفت لثه اغلب نتیجه تجمع پلاک و بیماری لثه است و همچنین می تواند ناشی از مسواک زدن تهاجمی باشد. اگر ناحیه را به اندازه کافی تمیز نگه ندارید یا بیش از حد تهاجمی مسواک می زنید (به ویژه در زمان بهبودی)، پسرفت لثه اطراف ایمپلنت می تواند رخ دهد. در نهایت، پسرفت لثه اطراف ایمپلنت می تواند منجر به علائم شکست ایمپلنت شود.
ایمپلنت های دندان طوری طراحی شده اند که به اندازه دندان های طبیعی قوی باشند - اگر نه قوی تر. علاوه بر این، وجود ایمپلنت باید باعث رشد استخوانی شود که پایه را در جای خود نگه دارد (فرآیندی که به عنوان جوش خوردن استخوانی شناخته می شود). ایمپلنت شل نشان می دهد که پایه ممکن است به درستی با استخوان فک جوش نخورده باشد. اگر دندان مصنوعی شما شل شد، فوراً به جراح خود اطلاع دهید تا مشکل تشخیص داده و برطرف شود.
ایمپلنت ها باید مانند هر دندان دیگری احساس و عمل کنند و هنگام غذا خوردن نباید باعث ناراحتی شوند. اگر در جویدن مشکل دارید، ممکن است مشکلی در زاویه، اندازه یا شکل ایمپلنت وجود داشته باشد یا دندان کمی شل شده باشد. برای جلوگیری از شکست ایمپلنت و مشکلات تغذیه ای، این موضوع را هرچه زودتر بررسی کنید.
در حالی که برخی از شکست های ایمپلنت دندان در چند ماه اول علائم خود را نشان می دهند، مشکلات دیگری ممکن است چند سال بعد ظاهر شوند. اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا و همچنین علائم ذکر شده در زیر را تجربه می کنید، مهم است که با جراح دهان خود تماس بگیرید.
هنگامی که ایمپلنت خیلی نزدیک به یک عصب قرار می گیرد، ممکن است احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در صورت، زبان، لب ها و لثه ها داشته باشید. این می تواند بر توانایی شما در خوردن و آشامیدن به طور عادی تأثیر بگذارد و هرگز نباید نادیده گرفته شود.
گاهی اوقات، بدن اجسام خارجی را پس می زند - از جمله مواردی مانند پیوند اعضا، پروتزها و دندان های جایگزین. اگر حتی سال ها پس از جراحی ایمپلنت دندان، درد، التهاب، لرز یا تب را تجربه 1 می کنید، ممکن است بدن شما آلیاژ تیتانیوم ایمپلنت را پس بزند.
ضربه، برنامه ریزی ضعیف یا تغییرات در ساختار صورت می تواند منجر به بیرون زدگی ایمپلنت دندان به داخل حفره سینوسی شود. این معمولاً با پیوند استخوان سینوسی و کاشت ایمپلنت جدید پس از یک دوره طولانی برای بهبودی قابل حل است.
ضربه به دهان یا صورت می تواند دندان های مصنوعی را مانند دندان های طبیعی شما شل کند. بلافاصله پس از حادثه به جراح خود مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا جایگزین دندان قابل نجات است یا خیر و دندان های جدید از دست رفته را جایگزین کنید.
خبر خوب این است که با انتخاب یک جراح دندان ماهر و انجام هر کاری که از دستتان برمی آید برای مراقبت از سلامت دهان و دندان خود، می توان از بروز بسیاری از علائم شکست ایمپلنت دندان جلوگیری کرد. نرخ واقعی شکست ایمپلنت دندان تنها حدود 5-10 درصد موارد است و برخی برآوردها نشان می دهد که در صورت رعایت دقیق بهترین روش ها، این میزان به 1.6 درصد نیز می رسد.
در صورت وجود سایر مشکلات سلامت دهان و دندان، به ویژه بیماری لثه (پریودنتال)، نمی توان از ایمپلنت دندان استفاده کرد. بیماری لثه را می توان با استفاده از روش های درمانی غیر جراحی و جراحی درمان کرد و با رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان از آن پیشگیری کرد.
درمان ژنژیویت و پریودنتیت قبل از جراحی به پیشگیری از عفونت و پسرفت لثه اطراف دندان جایگزین کمک می کند. همچنین به این معنی است که می دانید عفونت بافت لثه علامتی از شکست ایمپلنت دندان است نه علامتی از پریودنتیت.
ایمپلنت های دندان فقط در صورتی می توانند موفق باشند که تراکم استخوان کافی در فک برای حمایت از پایه وجود داشته باشد. بیمارانی که استخوان کافی ندارند (به دلیل پوکی استخوان یا سایر مشکلات سلامتی) نباید تحت عمل جراحی ایمپلنت دندان قرار گیرند مگر اینکه ابتدا پیوند استخوان انجام شود.
یک جراح باتجربه می تواند ارزیابی کند که پیوند استخوان در کجا مورد نیاز است و چند تاج را می توان توسط پایه ها پشتیبانی کرد. این امر باید از شل شدن دندان های جایگزین جلوگیری کند.
سیگار کشیدن احتمال شکست ایمپلنت دندان را به 20 درصد افزایش می دهد و همچنین خطر عفونت های باکتریایی را افزایش می دهد. یکی از مشکلات این است که سیگار کشیدن جریان خون به محل جراحی را کاهش می دهد و در نتیجه روند بهبودی را مختل می کند. اگر سیگار می کشید و هنوز هم می خواهید ایمپلنت دندان داشته باشید، حداقل یک هفته قبل از عمل سیگار را ترک کنید و حداقل دو ماه بعد از آن سیگار نکشید.
عامل دیگری که باید در نظر گرفت این است که سیگار کشیدن (مانند کافئین) دندان های شما را لکه دار می کند. هنگامی که در حال سرمایه گذاری روی ایمپلنت های دندان، بریج ها و تاج ها هستید، ترک سیگار راهی عالی برای محافظت از سرمایه گذاری خود و سفید نگه داشتن دندان های درخشان شماست.
بهداشت ضعیف دهان و دندان یکی از علل اصلی تجمع پلاک است که می تواند منجر به پوسیدگی دندان و ژنژیویت شود. در برخی موارد، همچنین باعث پسرفت لثه و از دست دادن دندان می شود - که همه با عادات سالم قابل پیشگیری هستند.
برای جلوگیری از عفونت اطراف دندان پایه، دستورالعمل های بهداشت دهان و دندان جراح خود را دنبال کنید. این همچنین از دندان های طبیعی شما محافظت می کند. پس از جراحی ایمپلنت دندان، دندان های خود را به آرامی تمیز کنید تا به ناحیه اجازه بهبودی داده شود و سپس عادات بهداشت دهان و دندان توصیه شده توسط جراح خود را حفظ کنید و برای تمیز کردن حرفه ای دو بار در سال به مطب مراجعه کنید.
در کنار بهداشت مناسب دهان و دندان و معاینات منظم دندانپزشکی، رژیم غذایی شما در مورد ایمپلنت ها تفاوت ایجاد می کند. اولاً، مصرف کافی ویتامین ها و مواد معدنی می تواند به تقویت استخوان فک که از پایه، اباتمنت و تاج پشتیبانی می کند کمک کند. ثانیاً، اجتناب از غذاهایی که سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف می کنند و شما را در برابر عفونت آسیب پذیرتر می کنند ضروری است. در ادامه به بررسی هر یک از این موارد خواهیم پرداخت.
از مدت ها پیش شناخته شده است که کلسیم برای سلامت استخوان ها ضروری است، اما سایر مواد معدنی و ویتامین ها نیز نقش مهمی ایفا می کنند. برای جلوگیری از بروز علائم شکست ایمپلنت دندان، حتماً این ریزمغذی ها را مصرف کنید:
هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما به خطر می افتد، بدن (و دهان) شما بیشتر مستعد ابتلا به عفونت می شوند. از مواد زیر قبل و بعد از جراحی ایمپلنت دندان خودداری کنید:
غذاهایی که می خورید بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر می گذارند. یک رژیم غذایی کامل پر از انواع مواد مغذی، دهان شما را تقویت می کند، روند بهبودی را تقویت می کند و خطر بروز علائم شکست ایمپلنت دندان را کاهش می دهد. یک رژیم غذایی مغذی همچنین می تواند به شما در پیشگیری از سایر مشکلات دندانی مانند پوسیدگی دندان در آینده کمک کند.
در نهایت، مهم ترین عامل در موفقیت ایمپلنت، انتخاب دندانپزشک مناسب برای درمان شماست. جراحان دندان باتجربه قبل از توصیه ایمپلنت دندان، سلامت دهان و دندان شما را با دقت بسیار زیادی ارزیابی می کنند و کل فرآیند را با دقت بسیار زیادی انجام می دهند.
اگر جراحی ایمپلنت دندان را در نظر دارید، از هر یک از دوستان و اعضای خانواده که ایمپلنت دندان دارند بپرسید که شخصاً چه کسی را توصیه می کنند. حداقل، به دنبال ویژگی های زیر در یک جراح دهان و فک و صورت باشید: