تیم هشتم اتاق ایران بهزودی کارشان آغاز خواهد شد. اگرچه ساکنان جدیدی نیستند و شاید مهرهها اندکی جابهجا شده باشند، اما با حالوهوایی که اقتصاد کشور به دنبال مذاکرات 1+5 تجربه کرد، تغییر نگاهها به این اتاق دور از انتظار به نظر نمیرسد. تحریمها، رکود تولید، واردات بیرویه و موانع تجاری در سطح بینالمللی روزهای دشواری را برای فعالان این حوزه در سالهای اخیر رقم زد و تولیدکنندگان و بسیاری از گردانندگان بخشخصوصی را خانهنشین کرد. حالا این غائله در حال خوابیدن است و مسئلههای جدیدتری برای اتاق ایران خودنمایی میکنند. شاید بخشخصوصی به نداشتههایش نگاه دوبارهای بیندازد به هوای اینکه سرو سامانی به آنها بدهد و دراین میان اتاق ایران تا کجا میتواند صدای بخشخصوصی باشد، آن هم در روزهایی که دولت مدعی است فضا را برای بخشخصوصی بازتر میکند.
عضو اتاق اصفهان مسئولیت اتاق ایران را در روزهایی که نشانههایی از رونق اقتصادی دیده میشود، پراهمیت و سنگین میداند. مسعود گلشیرازی معتقد است تقویت سازمانهای مردمنهاد، تشکلها و کمک به رشد تدریجی و قوی کردن آنها میتواند مهمترین کار تیم جدید اتاق ایران باشد. این بازرگان اصفهانی نگاه مثبتی به جایگیری اعضا در تیم جدید دارد و به «فرصتامروز» میگوید: ما به تعبیری به دوران پساتحریم نزدیکیم، بنابراین اتاق ایران باید خودش را برای یک دوره نسبتا دشوار مدیریت اقتصادی آماده کند، این چیزی است که وقتش است تجربه کنیم. به گفته وی اتاق کارش سختتر و چالشهایش پیچیدهتر خواهد بود. گلشیرازی مدیریت اقتصادی را در این دوران کاری حساس و دقیق میداند و میافزاید: یک اشتباه میتواند یک اتفاق نامیمون را رقم بزند. عضو اتاق اصفهان وجود متخصصان و مشاوران حرفهای را برای به سلامت گذر کردن از این دوران ضروری میداند.وی همچنین معتقد است رشد و بهبود روابط خارجی باید به موازات توانمندسازی اوضاع داخلی انجام گیرد. به گفته گلشیرازی نگاهی به تاریخچه 101 اتاق بازرگانی در جهان بهخصوص کشورهایی که یک دوره رکود را تجربه کردهاند میتواند راهنمای خوبی برای اتاق ایران باشد.
اتاق هشتم و کار گروهی
موقعیت حساس و خاصی که عضو اتاق اصفهان بر آن تاکید میکند، حرف رییس اتاق سنندج نیز هست، سیدکمال حسینی با اشاره به رشد منفی تورم و خروج از رکود به «فرصتامروز» میگوید: اتاق ایران باید نگاهش به موقعیت ایجاد شده همهجانبه و حرفهای باشد و در این زمان از مشورت حرفهای و تخصصی اعضای اتاقهای سراسر کشور بهره لازم را بگیرد. رییس اتاق استان کردستان منتخبان در اتاق را دارای تجربه و سابقه موفق عنوان کرده و میافزاید: آنها باید بتوانند نقاط مشترک یکدیگر را پیدا کنند. من فکر میکنم اعضای اتاق هشتم کسانی هستند که میتوانند همدیگر را کامل کنند.
حسینی ادامه میدهد: در دورههای قبل تصمیم در اتاق ایران بیشتر انفرادی بود اما الان کسانی هستند که به نظر میرسد میتوانند در کنار هم و گروهی تصمیم بگیرند. این صنعتگر کرد همه عوامل تاثیرگذار در بخشخصوصی و رسیدن اتاق ایران به اهدافش را محدود به اتاق نمیداند. رییس اتاق سنندج توضیح میدهد: عوامل متعددی تاثیرگذارند تا اتاق آنطور که در وظایفش آمده بتواند در عملی کردن برنامههایش موفق باشد مثل دولت، عکسالعملهای مجلس، قوهقضاییه و حمایت دیگر سازمانها. کهرازهی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران نیز چگونگی عملکرد دولت را در موفق شدن اتاق بازرگانی مهم میداند، وی معتقد است تیم باتجربه به اتاق هشتم آمده است، این بازرگان زاهدانی ادامه میدهد: اعضا تغییر آنچنانی نکردند، این اعضای باتجربه از دوره قبل هم بودند اما حالا باید دید با نگاهی که در دولت تغییر کرده و دیپلماسی خارجی که متحول شده، دولت حاضر است به بخشخصوصی چقدر میدان بدهد. تغییر و تحولات اتاق هشتم به حرکت و اقدام دولت بستگی زیادی دارد.
ایجاد انسجام بین اتاقهای بازرگانی، اصناف و تعاون
اگرچه اخیرا دولت در نشستهایش با بخشخصوصی و اتاق ایران نقش و اهمیت این نهاد را در اقتصاد بهعنوان نمایندگان بخشخصوصی مهم ارزیابی کرده است، اما شاید لازم باشد اهمیت انتخابات اخیر اتاق ایران و نقشش در سهم بخشخصوصی در اقتصاد کشور بیشتر شناخته شود، چراکه رییس اتاق اهواز نیز مانند دیگر همتایان خود وظایف و کار اتاق را متفاوت از دورههای قبل میداند. شهلا عموری با اشاره به این مسئله به «فرصت امروز» میگوید: انتخابات هیاترییسه اتاق ایران درشرایط فعلی که توجه جدی به فعالیتهای بخشخصوصی و تعاونی در عرصه اقتصاد کشور را بیش از هر زمان دیگر اجتنابناپذیر ساخته، نگاههای کنجکاو نخبگان و فعالان اقتصادی را به خود جلب کرده است و بیراه نخواهد بود، اگر بگوییم شرایط فوق باعث شد حتی بسیاری از نخبگان سیاسی اجتماعی و فرهنگی کشور نیز با حساسیت خاص انتخابات جدید اتاق را دنبال کنند. بنابراین این نهاد اقتصادی برای بسیاری دیگر از حوزههای مختلف پراهمیت شده و آن را در جریانات روز جامعه تاثیرگذار میبینند و هیاترییسه اتاق ایران باید از این فرصت بهترین بهره را ببرد.
رییس اتاق اهواز معتقد است اتاق ایران در دوره جدید روزهای پرمشغلهای را خواهد گذراند چراکه از آنها انتظارات زیادی میرود. این بازرگان زن میگوید: تمرکز بر حل مشکلات بخشهای تولیدی و صنعت تقویتهای بنگاه کوچک و متوسط اقتصادی، اصلاح قوانین اتاق ایجاد همگرایی و انسجام بین تشکلها، اتاقهای بازرگانی سراسر کشور اتاقهای تعاون و اصناف تقویت اتاقهای شهرستانها و ساماندهی فعالیتهای بینالمللی آنها، تقویت مکانیزم آموزش در سراسر اتاقهای بازرگانی کشور، پیگیری اصلاح قوانین گمرکی و بیمه مالیات بر ارزش افزوده شاید از مهمترین انتظارات ما بهعنوان اعضای اتاق بازرگانی از این اتاق باشد.
رییس اتاق اهواز پیشنهادی هم دارد. وی ادامه میدهد: اتاق ایران به اتاقهای شهرستانهای مرزی توجه ویژهای داشته باشد تا آنها در تعامل و همافزایی با کشورهای مجاور موفقتر عمل کنند. به گفته وی بهتر است در هیاترییسه اتاقهای مشترک با کشورهای همسایه نیز اعضایی از اتاقهای این شهرستانها حضور داشته باشند و این کار توجه و کمک اتاق ایران را میطلبد.
به گزارش «فرصت امروز» هیاترییسه جدید اتاق ایران با برنامهها و طرحهای پیشنهادیشان توانستند رأی و اعتماد اعضا را به خود جلب کنند و حالا اجرای قانون بهبود فضای کسبوکار، سهم اتاق در اقتصاد کشور با تکیه بر سیاستهای اصل44 شاید بیشترین مطالبات بخشخصوصی از دولت باشد که مسئولیت آن را به اتاق سپردهاند. دولت یازدهم نیز از شروع کار به موازات پرداختن به اقتصاد برافزایش حدود اختیارات بخشخصوصی اشاره کرده است و از سویی دیگر امکان حضور این اتاق و مشورت دوجانبه در تدوین برنامههای ششم و رفع مشکلات ساختاری در اتاق نیز توسط دولت فراهم شده است، این امکانات در عمل چگونه خواهد بود و بخشخصوصی چقدر در این میدان میتازد، باید دید اتاق ایران بهعنوان منتخبان این بخش و طلیعهدار این حرکت اقتصادی چه برنامههایی دارند.