وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: درحالیکه درآمد سرانه ایرانیها اکنون حدود 4 هزار دلار است این رقم در کشورهای صنعتی به بیش از 40 هزار دلار میرسد و حتی درآمد سرانه برخی از کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس بالغ بر 100 هزار دلار است. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، محمدرضا نعمتزاده در گفتوگویی، اظهار داشت: نمیتوانیم با درآمد سرانه 4 هزار دلار رفتاری شبیه 100 هزار دلار داشته باشیم اما میتوان تلاش کرد تا میزان بازدهی سرمایهها دو برابر شود. به گفته وی، نمیتوانیم بازدهی سرمایهها را 10 برابر کنیم اما یکی از چالشهای جدی تأمین منابع است و باید از داخل، منابع را تأمین کنیم، اما لازم است نگاهی هم به بیرون از کشور و منابع خارجی برای تحقق اهداف داشته باشیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص برنامه راهبردی که در سالجاری رونمایی شد، گفت: طی دو سال گذشته تلاش کردیم براساس برنامهای که در ابتدا به رئیسجمهوری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه شد، حرکت کنیم و اکنون این برنامه تا افق سال 1404 به منزله نقشه راه محسوب میشود و براساس این برنامه راهبردی مشخص شده که تا پایان برنامههای ششم و هفتم توسعه به کجا خواهیم رسید.
وی افزود: برنامه مزبور در قالب سه مقطع زمانی در نظر گرفته شده و هدف اول سال 1396 و مصادف با پایان کار دولت یازدهم، سپس 1399 یعنی حدود پنج سال آینده مصادف با پایان برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده و در نهایت نقشه راه وزارت صنعت، معدن و تجارت به سال 1404 ختم میشود.
به گفته نعمت زاده، سیاستهای کلی در برنامه مزبور مطرح شده، برنامههای کیفی و بخشی از برنامههای کمی و همچنین سیاستهای اجرایی براساس این برنامه راهبردی تدوین میشود. وی اضافه کرد: تاکنون سیاستهای کلان در هفت بخش مختلف شامل صنعت خودرو، فولاد، نساجی و پوشاک، سیمان، تایر و تیوب، لوازم خانگی و کاشی و سرامیک تدوین شده و به تدریج درخصوص دیگر حوزههای زیرمجموعه نیز به همین شکل عمل خواهد شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تلاش میشود برنامههای عملیاتی صنایع براساس این برنامه راهبردی و برمبنای اقتصاد مقاومتی تدوین شود و بنابر بیانات مقام معظم رهبری که فرمودند «اقتصاد درون زا و برون نگری داشته باشیم» این وزارتخانه تلاش میکند برمبنای رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، یک آینده اقتصادی را به تصویر بکشیم که در مقابل تکانههای داخلی و خارجی مقاوم باشد. وی تصریح کرد: تکیه این وزارتخانه توانمندیهای داخلی است که درونزایی را نشان دهد و تعامل با جهان را بر محور صادرات و ایجاد روابط خوب قرار خواهیم داد تا بروننگری به تصویر کشیده و در کل باید سیاستها به اقتصادی منجر شود که بتواند خود را در مقابل شوکهای بیرونی و درونی مقاوم کند و بدون لطمه در هر شرایطی به راه خود ادامه دهد.
نعمتزاده درخصوص شرایط پس از تحریم گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت با برنامهریزی لازم، اجازه نخواهد داد که بازارهای کشور به روی کالاهای وارداتی باز شود، بلکه سرمایهگذاری و همکاری مشترک دنبال میشود که با شرایط اقتصاد مقاومتی همخوانی دارد و ایران را مقاومتر و درعین حال کشورمان را با دنیا مرتبط میسازد. وی خاطرنشان ساخت: سرفصل اصلی اقتصاد مقاومتی، توسعه صادرات است و صادرکنندگان ایرانی در این چند سال با ریسک به صادرات پرداختهاند، برای آنها گشایش اعتبار نمیشد و با دغدغه کالای خود را صادر میکردند.
به گفته وزیر صنعت، معدن وتجارت، سال گذشته رشد 19 درصدی صادرات غیرنفتی نسبت به سال 92 ثبت شد، اما رقم کل بسیار ناچیز است و باید بتوانیم حرکتهای جهشی در صادرات داشته باشیم. وی لازمه صادرات را تولید و محصول رقابتپذیر ذکر کرد که باید مکانیزمهای حضور در بازارهای خارجی را یاد گرفت و تجربه حضور در این بازارها را داشت. نعمتزاده خاطرنشان ساخت: چنانچه بتوانیم موانع تولید داخلی را با رفع کامل تحریمها برطرف کنیم، قطعا خودروسازهای ما میتوانند با دنیای بیرون رقابت کنند، زیرا یکی از سیاستهای اصلی کشور صادرات خودرو است.
وی موضوع بازاریابی، تبلیغات، توجه به کیفیت و شیوه بستهبندی کالاهای صادراتی را مهم دانست و گفت: ایران قبل از اعمال تحریمها یکسوم فرش تولیدی را به آمریکا صادر میکرد، اما این راه اکنون بسته شده است. پس از توافق برجام یکی از شروط آن، باز شدن درهای آمریکا به روی فرش ایرانی است که انتظار میرود با این شرایط وضعیت صادرات فرش ایرانی بهبود یابد.
نعمتزاده کپیبرداری کشورهای افغانستان، هند و چین از فرش ایرانی را یادآور شد و گفت: امروز صادرات فرش ایران به چین در حال افزایش است. زیرا مصرف کنندگان در این کشور معتقدند جنس ایرانی از کیفیت بسیار بهتری نسبت به کالای چینی برخوردار است و یکی از بازارهای هدف ایران در آینده این صنعت، کشور چین است و در کنار آن ژاپنیها هم از فرش ایرانی استقبال میکنند.