ریزش روزهای اخیر بازار سرمایه این دغدغه را در سهامداران به وجود آورده است که آیا روزهای تلخ سال 93 دوباره تکرار میشود. حجم عرضهها در چند روز گذشته به اندازهای بوده که تا کنون چند حمایت شکسته شده و تعادل روز گذشته هم رمق چندانینداشته است. نیما آزادی و پشوتن مشهورینژاد دو استاد تکنیکال، در تحلیلهای جداگانهای معتقدند که شاخص کل در آستانه خیزی بلند قرار دارد. در ادامه تحلیل این اساتید را میخوانید:
***
صعود و سپس یک دوره رکود 6 ماهه
نیما آزادی، تحلیلگر بازار سرمایه
شاخص کل پس از ثبت رکورد تاریخی 89723 واحد وارد یک رکود طولانیمدت 16 ماهه شد. کل ساختار ریزشی شاخص بهصورت ABC و در قالب ساختار ZigZg است از محدوده کف پرقدرت 61500 واحد شاهد حمله به خط روند نزولی پرقدرتی بودیم که پس از برخورد قیمت به خط موردنظر در محدوده 71500 شاهد اصلاح هستیم. از آنجا که گام افزایشی بازار از کف با قدرت و صلابت بالایی است، احتمال شکسته شدن خط روند نزولی بسیار است. بنابراین در کوتاهمدت انتظار یک استراحت با حجم معاملاتی پایین را داریم و پس از طی دوره استراحت انتظار میرود شاخص با رشد همراه شود.
در این دوره استراحت شاخص کل میتواند ماکسیمم تا 65 هزار و 305 واحد کاهش یابد که در این میان حمایتهای دیگری هم وجود دارد که شاخص کل میتواند به آن واکنش نشان دهد و پس از آن به روند صعودی بازگردد. در صورت شکسته شدن خط روند نزولی بلندمدت، بازار سرمایه در میانمدت با هیجان خرید قابل توجهی همراه شود که هدف متعارفش محدوده 86 هزار واحد خواهد بود و در صورت رسیدن شاخص به عدد موردنظر پیشبینی یک دوره رکود بیش از شش ماهه میشود.
***
موج نزولی چهارم الیوت پایان یافته است
پشوتن مشهوری نژاد، تحلیلگر بازار بورس
نمودار شاخص کل پس از یک دوره رکود بلندمدت درون کانال نزولی یکساله، سرانجام از کف حوالی کف 60هزار واحد آغاز به صعود کرد و ظرف مدتزمان نسبتا کوتاه سه هفتهای موفق شد خودش را به سقف کانال مذکور در 71.410 واحد برساند. جنس صعود تند و شارپ نمودار از 60هزار تا 71.400واحد و همچنین شکسته شدن خط روند نزولی شکل گرفته روی اندیکاتور مکدی هردو حاکی از احتمال شکسته شدن سقف کانال نزولی و عبور شاخص از مقاومت 71.410 و حتی دستیابی به سطوح بالاتری همچون 75 هزار واحد خواهد بود. به لحاظ موجشماری امواج الیوت نیز همانطور که ملاحظه میشود موج نزولی چهارم که از دیماه 92 آغاز شده بود با یک اصلاح نزولی abc به پایان رسیده است و هماکنون در نقاط آغازین از موج صعودی پنجم قرار داریم که مسلما این موج میتواند تارگتهای خوب و بلندی را برای بورس ایران در سال 94 به ارمغان بیاورد.
درحال حاضر نخستین سطح مقاومت شاخص روی 71.410 واحد قرار دارد که متناظر با سقف کانال نزولی یکساله شاخص است و شکسته شدن آن میتواند درگام نخست موجب صعود شاخص کل بورس تا حوالی 74.600 واحد شود. پس از آن نیز با محدوده مقاومتی بسیار مهم 77.500 مواجه هستیم که متناظر با بسط 161.8 درصد فیبوناچی از موج صعودی اخیر و همچنین آخرین قلهها از موج b خواهد بود و بنابراین نمیتوان انتظار عبور آسانی را از این محدوده مقاومتی داشت هرچند به وضعیت آتی بورس و میزان تزریق نقدینگی به درون بازار نیز بستگی دارد. اندیکاتورهای میانگین متحرک نیز پس از یک دوره نزول چندین ماهه درحال تغییر جهت و سوگیری به سمت بالا هستند که درصورت تثبیت آرایش صعودی روی مووینگها میتوانیم انتظار آغاز حمله مجدد شاخص به سمت سقف کانال نزولی و عبور از مقاومت 71.410 واحد را داشته باشیم.
محدوده حمایتی شاخص نیز در حال حاضر در منطقه 68.000 - 67.600 قرار دارد که تجمع میانگینهای متحرک و همچنین تناظر آنها با یکی از نخستین سطوح اصلاحی مهم فیبوناچی میتواند مانع از تداوم ریزش شاخص به سمت سطوح پایینتر شود. بهطورکلی روند بلندمدت شاخص را حداقل برای دو الی سه ماهه آتی بهصورت صعودی میبینیم و برمبنای شرایط فعلی ایجاد شده پیامد توافق هستهای نیز توصیه فعلی اینجانب به تمام سهامداران، خرید و نگهداری سهام قبلی بهویژه در صنایع پیشرو مانند گروههای خودرویی، بانکی، لیزینگ، پیمانکاری و غیره است یعنی صنعتهایی که بیشترین و سریعترین منفعت را از توافق هستهای احتمالی بهدست خواهند آورد.