رشد 15 واحدی شاخص کل تنها اتفاق مهم روز نخست هفته سوم بهمن ماه سال جاری نبود. طی جلسه معاملاتی گذشته، شاخص کل در ساعت اول گشایش بازار با رشدی بیش از 130 واحد به رقم 65,905.7 واحد رسید و پس از آن با قرار گرفتن در مسیر نزول، در رقم 65,787.2 واحد بسته شد.
بازار بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با ادامه روند خرید هیجانی باز شد، اما رفته رفته عرضه در بازار خودنمایی کرد و پایانی بر روند صعودی گذاشت. ارزش کل معاملات بازار رقم نسبتا بزرگ 183 میلیارد تومان را در روز گذشته به خود دید و این مهم دستاورد افزایش ناگهانی عرضه در بازار بود. بازگشت سریع شاخص کل از محدوده مقاومت 66000 واحد، افزایش عرضه، کاهش نرخ تقاضا به عرضه، افزایش ارزش معاملات و افزایش نرخ فروش بر خرید حقوقیها مهمترین اتفاقات روز گذشته بازار بورس اوراق بهادار تهران بودند.
وقتی از نگاهی تخصصی به شاخص کل میاندازیم، یازدهمینروز سبز بازار را وحشتناکترین این روزها میبینیم. افزایش بیش از 130 واحدی شاخص و بازگشت تقریبا تمام این مسیر و وقوع این اتفاق پس از 10 روز مثبت خوردن شاخص میتواند زنگ خطری برای معامله گران باشد.
نکته قابل توجه آن است که مسیر صعودی اخیر با اتفاقی معکوس روزگذشته آغاز شد؛ شنبه چهارم بهمن ماه، شاخص کل در ابتدای بازار با کاهشی حدود 150 واحد روبهرو شد و پس از آن در ادامه بازار مسیر خود را اصلاح کرده و نقطه شروع روز خود بازگشت. تشابه بیش از حد این دو مورد در نوع خود قابل توجه است. در یک ساعت نخست جلسه معاملاتی گذشته نرخ تقاضا به عرضه حدود رقم 2.4 بود؛ به بیان سادهتر به ازای هر 10 فروشنده 24 خریدار در بازار موجود بود، اما در ادامه بازار نرخ تقاضا به عرضه کاهش چشمگیری داشت و حتی به رقم 1.16 کاهش یافت.
این افزایش شدید عرضه در بازار منجر به افزایش معاملات شد. چیزی که به نظر بعضی از کارشناسان بازار هدف اصلی رشد دو هفته گذشته بوده است. اکنون پس از این رویه صعودی، معاملهگران بیتابی وجود دارند که برای شناسایی سود دست به هر معاملهای میزنند و این اتفاق باعث میشود عرضههای شدید موجود در بازار کمتر احساس شود. به کلامی دیگر، جو مثبت موجود در بازار دامی است که زیرکانه برای معاملهگران بیاحتیاط چیده شده است.
آنچه تدارکدهندگان این موضوع انتظار دارند، خرید ادامه روند خرید هیجانی کدهای حقیقی است و باید دید این روند تا چه زمان ادامه خواهد داشت. طی جلسه معاملاتی گذشته، گروه خودرو و ساخت قطعات بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص کل اعمال کرد؛ نکته حائز اهمیت در این باره آن است که فروشندگان این گروه در روز گذشته اکثر کدهای حقوقی و خریداران این گروه نیز بیشتر حقیقیها بودهاند. این گروه بیشترین ارزش معاملات بازار را به خود اختصاص دادند و پرتقاضاترین گروه روزگذشته بودند.
اما نکته جالب در مورد این گروه این است که در جدول 10 نماد پرتاثیر بر شاخص، نام هیچکدام از شرکتهای این گروه دیده نمیشود. گروههای «شرکتهای چند رشتهای» و «مخابرات» نیز پس از «خودرو و ساخت قطعات» تاثیر بسزایی در رنگ مثبت شاخص داشتند و از بین این دو گروه، «مخابرات» شرایطی شبیه گروه «خودرو و ساخت قطعات» دارد. در طرف دیگر، گروههای «محصولات شیمیایی»، «بانکها و موسسات اعتباری» و «استخراج کانههای فلزی» بیشترین تاثیر منفی را در شاخص کل داشتند.
با توجه به اطلاعات فوق، دور از ذهن نخواهد بود اگر در جلسه معاملاتی جاری عرضه باری دیگر خودنمایی کند. قدر مسلم روند صعودی گذشته به پایان خود رسیده است اما نکته قابل توجه آن است که آیا قرار است در ادامه روند نزولی بازار قرار بگیریم یا خیر. در جلسه معاملاتی امروز انتظار میرود با گشایش بازار نرخ تقاضا به عرضه کاهش چشمگیری داشته باشد و حتی با رسیدن به مقادیر کمتر از یک زمینه را برای قرمز شدن شاخص و بهتبع آن بازار مهیا کند. اما با عبور از میانه بازار انتظار میرود اگر فشار عرضه کم نشود افزایشی را نیز در پی نداشته باشد و روند معاملات پس از ساعت 11 بهصورت انفعالی درآید.
از طرف مقابل، این احتمال (بسیار ضعیف) نیز وجود دارد که در بازار روز جاری اثری از عرضههای شدید وجود نداشته باشد که در صورت رخداد این موضوع خرید یکی از پرخطرترین اعمالی است که یک معاملهگر در بازار امروز میتواند انجام دهد. لذا انتظار میرود نیمه نخست روز جاری تکلیف مسیر روزهای باقی مانده هفته را مشخص کند.
* کارشناس بازار سهام