معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران خرده فعالان اقتصادی را به تشکیل کنسرسیوم دعوت کرد.
ولی الله افخمی راد با بیان این مطلب در خصوص چالشهای تجارت با عراق به «فرصت امروز» گفت: امروز در عراق بخش خصوصی و دولتی فعال هستند و فرصت مناسبی برای تجار ایرانی فراهم شده است تا در این بازار تمرین رقابت کنند. به گفته افخمیراد، در حال حاضر صادرات عمدهای به عراق در حال انجام است. وی افزود: از آنجایی که خرده فعالان اقتصادی در استانهای مرزی در صادرات به کشورهای همسایه پیشرو بودهاند باید بتوانند در این بازار موفق باشند.
برخی صادرکنندگان در همایش اخیر تجارت ایران و عراق در گفتوگو با «فرصت امروز» از چالشهای صادرات به کشور عراق گفته بودند. یک فعال اقتصادی در کرمانشاه صادرات به عراق و کار در بازار این کشور را متفاوت از گفتههای برنامهریزان و سیاستگذاران و سخنرانان همایش دانست. فعال دیگری که از یکی از استانهای مرزی به کشور عراق صادرات دارد از ضعیف بودن دولت در تجارت و کمرنگ بودن بخش خصوصی در این کشور گفته بود و قوانین تجارت را در عراق نامشخص و فاقد سیستم میدانست.
ولیالله افخمیراد در خصوص این نظرها گفت: به نظرم آنچه برخی فعالان در همایش گفتهاند، در یک مقطع زمانی بوده، اما بخش خصوصی قابل توجهی در عراق وجود دارد و میتواند در تجارت با ایران بسیار فعال عمل کند.
به گفته رییس سازمان توسعه تجارت ایران، تجارت با عراق خلأهایی دارد که باید هر چه زودتر برطرف شوند. وی گفت: هر چه جلوتر میرویم در اجرا مسئلهها و چالشهای ما در تجارت برجستهتر میشوند و ما راهکارهای لازم را پیدا کرده و خلأها را بر طرف میکنیم.
افخمی راد در خصوص فعالیت خرده فعالان اقتصادی گفت: به هر حال فعالان اقتصادی در استانهای مرزی اگر چه در حجم اندک اما همیشه با کشورهای همسایه تجارت داشتند و امروز که بحث از تجارت کلان است باید تغییراتی کنند. وی ادامه داد: با رشد تجارت با کشورهای همسایه و صادرات در حجم کلان خرده فعالان اقتصادی ممکن است نتوانند حرکت قابل توجهی داشته باشند، چرا که ما ناچاریم بخش خصوصی قوی برای تجارت داشته باشیم. این مقام ارشد سازمان توسعه تجارت افزود: بهترین کار برای این خرده فعالان که جزئی از بخش خصوصی بهشمار میآیند این است که تشکیل کنسرسیوم بدهند.
افخمیراد گفت: با توسعه تجارت، به تدریج قوانین این بخش به سمت سیستمی کلان پیش خواهد رفت و ما انتظار داریم صادرات خرد نیز به این سمتوسو برود. به گفته این مقام، خرده فعالان اقتصادی با تشکیل کنسرسیوم میتوانند به سمت صادرات کلان پیش بروند. رییس سازمان توسعه تجارت ایران، حضور محسوس صادرات ایران و رقابت پذیری آن را از دیگر مزایای تشکیل کنسرسیوم عنوان کرد.
افخمی راد افزود: در کشور ما شرکتهای بسیار بزرگ و توانمند برای صادرات در بخشخصوصی وجود ندارد و ما با ایجاد بخش خصوصی قوی و تشکیل کنسرسیوم میتوانیم مقیاس خودمان را بالا ببریم.
قائم مقام وزیر بازرگانی عراق نیز در همایش تجاری ایران و عراق، واردات این کشور را از ایران بیش از پنج میلیارد دلار عنوان کرده است که به گفته مقامات ایرانی امکان دو برابر شدن آن وجود دارد. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، حبیب الموسوی گفت: کشورش تمایل زیادی برای افزایش واردات از ایران دارد. این مقام ارشد وزارت بازرگانی عراق افزود: بررسی تاریخ صنعت ایران نشان میدهد که ایران دارای یک اسم و رسم صنعتی در زمینههای مختلف نساجی، پتروشیمی، صنایع دستی و صنایع ساختمانی است و این بافت صنعتی ایران برای کشور ما محترم و چشمگیر است.
به گفته این مقام، عراق در سال 480 هزار تن روغن خوراکی، 900 هزار تن شکر، یک میلیون تن برنج و دو میلیون تن گندم مصرف که مایل است همه آن را از ایران تامین کند. نخستین اجلاس تجاری ایران و عراق روز 19 آبان با حضور فعالان ارشد اقتصادی ایران و عراق، معاون اجرایی رییسجمهور، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران وعراق، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، دبیر ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق، رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران، قائم مقام وزیر بازرگانی عراق، رییس کل گمرک اقلیم کردستان عراق، نماینده حکومت اقلیم کردستان عراق در تهران، معاونان استانداری بابل، مقامات سازمان استاندارد عراق و روسا و نمایندگان اتاقهای بازرگانی عراق و اقلیم کردستان در محل سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد.