امیرحسین شیروی، مدیر کل ماشینسازی و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت در حاشیه نخستین سمپوزیوم و نمایشگاه ماشین سازی، ماشین ابزار و تجهیزات فلزکاری درباره ورود شرکتهای خارجی این صنعت به ایران با «فرصت امروز» به گفتوگو پرداخت که در زیر میخوانید:
برقراری ارتباط با شرکتهای خارجی تنها برای واردات محصول است یا انتقال دانش و تکنولوژی هم مدنظر است؟
در شرایط فعلی و پس از گذراندن دوران تحریمها، ما بهعنوان نماینده دولت به شرکتهای خارجی اعلام کردیم که دیگر خریدار و مصرفکننده صرف نیستیم و حتما باید به نوعی شراکت با ما داشته باشند. این شراکت میتواند اعم از سرمایهگذاری، انتقال دانش، تکنولوژی، صادرات و تشکیل یک هاب منطقه نیز باشد. از سویی به دلیل موقعیت جغرافیایی و منطقهای ما میتوانیم به مرکزی برای تولید و صادرات محصولات تولید شده تبدیل شویم.
از سویی به دلیل لغو تحریمها محدودیتهایی که در دهه گذشته شاهد آن بودیم، از بین رفته است. متاسفانه در این مدت به دلیل شرایط و تحریمها مجبور بودیم با تولیدکنندگان درجه دو و سه در دنیا همکاری داشته باشیم. با توجه به تغییر شرایط میتوانیم همکاری خود را با کشورهای درجه یک در صنعت ماشینسازی آغاز کنیم و خوشبختانه طرفهای اروپایی هم علاقهمند به ایجاد ارتباط با ما هستند.
البته توجه به این نکته ضروری است که اقتصاد دنیا نیز در رکود جدی به سر میبرد که این موضوع باعث شده تولیدکنندگان خارجی به دنبال یافتن بازاری جدید برای فعالیت و ارائه محصول خود باشند. برقراری این ارتباط به دلیل منافعی که برای دو طرف دارد، باعث میشود ما هم بتوانیم از این شرایط استفاده کنیم و خود را به سطح بالای تکنولوژی روز دنیا در این صنعت برسانیم.
متاسفانه ما در این صنعت مانند سایر صنایع پیشرفت خوبی نداشتهایم که این میتواند شروعی برای آغاز همکاری تولیدکنندگان ما با سایر کشورها باشد.
پیشرفت صنعت ماشینسازی در ایران طی سالهای اخیر چگونه بوده است؟
نیاز کشور باعث شده تولیدکنندگان ماشینآلات و ابزار صنعتی به سمت فعالیت در صنایع خاصی پیشروی کنند. به شکلی که در حال حاضر در زمینه صنایع پتروشیمی، نفت و گاز و نیروگاهی به دلیل تقاضای بالایی که وجود داشته، پیشرفت خوبی داشته است. اما در زمینه ماشین ابزار نیز به دلیل اینکه تاکنون نیاز و تقاضایی برای تولید نبوده، از بقیه صنایع عقبتر است.
تولید این صنعت در کشور به چه صورت است؟
تاکنون بخش اعظمی از ماشینآلات مصرفی از خارج کشور وارد و تامین شده و متاسفانه اقدامی برای تولید آن صورت نگرفته است.
الـبـتـه تـعـداد کمی شرکتهای ساخت و مونتاژ ماشینآلات در ایران وجود دارد اما نتوانسته نیازهای داخلی را بهصورت کافی و کامل تامین کند.
انتظار شما از خروجی برگزاری چنین نمایشگاههایی چیست؟
به نظر من به دلیل اینکه تکنولوژی روز دنیا در این زمینه با سرعت زیاد در حال تغییر و پیشرفت است، تولیدکنندگان ما در قدم اول باید باب آشنایی را با تولیدکنندگان خارجی برقرار کنند و سپس سراغ ایجاد ارتباط و مشارکت با آنها بروند.
ارتباط با نویسنده : sanazkolahdooz@yahoo.com