نماینده وزارت نفت با ارائه اسناد از همراهی وزارت نفت در بومی سازی کالاهای اساسی و استراتژیک صنعت نفت خبر می دهد، بااین وجود هنوز تعدادی از سازندگان براین باورند که همراهی این وزارتخانه پرداخت بدهی سازندگان است تا بتوانند در کنار شرایط ایجاد شده در بومی سازی کالاها گام بردارند، اگرچه هنوز سازندگان تجهیزات نفتی در تامین ضمانت نامه های بانکی و ارزی ناتوان هستند تا کالای مورد نیاز ساخته و تحویل داده شود.
پرویز سنگین، مدیرکل تجاری سازی فناوری و ساخت وزارت نفت درباره آخرین وضعیت این قراردادها به «فرصت امروز» می گوید: تمامی این قراردادها امضا و مناقصات آن نیز برگزار شده است و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد، اما با این وجود تعدادی از شرکت ها به دلیل ضعف مالی قادر به تامین ضمانت های مالی و ارزی نیستند.
وی بــا بیـــان اینکــه سیـــاست مــا بــومی سـازی کالای استراتژیک است به همین دلیل شرکت هایی از این دست به صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری معرفی شدند، اعلام می کند: 34 میلیارد تومان پیش پرداخت برای تولید کالاهای استراتژیک به شرکت ها براساس قرارداد پرداخت شده است و با وجود اینکه شرکت ها نتوانسته اند مشکلات مالی خود را حل کنند، البته تاکنون قراردادی فسخ نشده است و سیاستی برای فسخ قراردادها نیز نداریم. انتظار داریم که سازندگان داخلی با تامین کالای درخواستی، همکاری خوبی با ما داشته باشند.
از دید این مقام مسئول در صورت تامین کالای اساسی صنعت نفت، شرایط همکاری ایران با شرکت های خارجی نیز بهبود خواهد یافت، از این رو ما به دنبال این هستیم که مشکلات سازندگان در نهایی شدن قراردادهای ساخت کالای مورد نیاز حل شود.
سال گذشته بود که وزارت نفت از بومی سازی 10گروه کالای اساسی و استراتژیک صنعت نفت خبر داد. از این 10 گروه، قراردادهای شش گروه کالای اساسی نهایی و قرار شد 52 قرارداد با سازندگان برای تامین این اقلام منعقد شود. چهار گروه کالای اساسی باقی مانده نیز مطالعات اولیه آن انجام شده است و بعد از معرفی شرکت های خارجی با سازندگان داخلی منعقد خواهد شد.
دراین باره رضا پدیدار نماینده بخش خصوصی با بیان اینکه همکاری وزارت نفت برای به سرانجام رسیدن بومی سازی 10 گروه کالای اساسی قابل تقدیر است، به «فرصت امروز» می گوید: قرار بود 54 قرارداد ساخت تجهیزات با شرکت ساخت و تجهیزات وزارت نفت منعقد شود اما 57 قرارداد تنها شش گروه کالای اساسی از ابتدای سال جاری با سازندگان منعقد شد، با این وجود تعدادی از سازندگان به دلیل ضعف بانکی قادر به تامین ضمانت های بانکی و ارزی نیستند و کار آنها متوقف مانده است.
وی با بیان اینکه با وجود مشکلات مالی، وزارت نفت همکاری خوبی با سازندگان داشته است، می افزاید: مراحل قانونی برگزاری مناقصه برای این قراردادها انجام شده و تنها تعدادی از این مناقصات به دلیل مشکلات برگزار نشده است که انتظار داریم سازندگان با تلاش بیشتر موانع را برای برگزاری این مناقصات حل و فصل کنند.
با توجه به اقدامات صورت گرفته از سوی وزارت نفت برای بومی سازی کالاهای اساسی در صنعت نفت، انتظار می رود سازندگان از شرایط مناسب تری برای اجرایی کردن قراردادها برخوردار باشند، زیرا علاوه بر حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی، پیش پرداخت برای تامین مواد اولیه تجهیزات نیز پرداخت شده است.
امــا محمــود تبـریـزی، مدیرعامل شرکت سیلندرسازی و یکی از دو شرکت طرف قرارداد با شرکت ساخت و تجهیزات وزارت نفت برای تامین مته حفاری با وجود تایید همکاری وزارت نفت برای انعقاد قراردادهای بومی سازی کالا، نظر دیگری دارد.
وی به «فرصت امروز» می گوید: نه تنها مشکل تامین ضمانت های بانکی داریم، بلکه به دلیل مشکلات مالی نتوانسته ایم کاری برای این قراردادها انجام دهیم، زیرا حدود یک و نیم میلیارد تومان از وزارت نفت طلب داریم که قادر به وصول نیستیم.
وی با بیان اینکه قبول دارم تعدادی از سازندگان در اجرای قرارداد مشکل دارند، می افزاید: انتظار داریم وزارت نفت به جای کمک برای عقد قرارداد، بدهی خود را پرداخت کند تا بتوانیم خودمان مشکلات مان را حل و فصل کنیم. ما هنوز پیش پرداختی برای اجرای این قراردادها دریافت نکرده ایم.
با این وجود، همایون مددی، نایب رئیس انجمن سازندگان و تجهیزات صنعت نفت درباره قرادادهای کالاهای اساسی صنعت نفت به «فرصت امروز» می گوید: ما نمی گوییم که وزارت نفت با سازندگان همکاری ندارد و سازندگان شرایط مالی مناسبی دارند، اما این نکته مهم را باید به خاطر داشته باشیم که تمامی قراردادهای منعقدشده از شرایط ایده آلی برخوردار نیستند، زیرا این قراردادها یکطرفه است.
وی می افزاید: اگر وزارت نفت به دنبال بومی سازی کالاهای استراتژیک و اساسی صنعت نفت است باید بدهی خود را به سازندگان پرداخت کند تا این سازندگان توان مالی لازم را داشته باشند.
ارتباط با نویسنده: ebrahimi1941@gmail.com