در حالی دستورالعمل بانک مرکزی برای تغییر نرخ سود بانکی از 16 اردیبهشت ماه لازمالاجرا شد که دیروز در سومین روز کاری بعد از ابلاغ بخشنامه، اغلب بانکها حساب سپرده مدتدار با سود 22 درصد برای مشتریان باز نمیکنند و بهنظر میرسد که نظم نسبی در اجرای سودهای جدید در بین بانکیها برقرار شده باشد. به گزارش ایسنا، همگام با کاهش نرخ تورم، با توافق بانکها و تصویب شورای پول و اعتبار نرخهای سود بانکی به فاصله یکسال از تغییر قبلی مجددا کاهش یافت و از 16 اردیبهشت - چهارشنبه هفته گذشته - در شعب بانکها و موسسات اعتباری لازمالاجرا شد. بر این اساس نرخ سود سپرده مدتدار از 22 درصد به 20درصد رسید و تعیین نرخهای کمتر از یکسال به بانکها محول شد. همچنین نرخ سود تسهیلات در قالب عقود مشارکتی از 28 به 24 و عقود مبادلهای از 22 به 21 درصد کاهش یافت.
مراجعه به شعب بانکها در روز ابتدایی ابلاغ نرخهای جدید نشان چندان یا شاید هیچ نشانی از اعمال سودها نداشت و اغلب شعب عنوان میکردند که بخشنامهای دریافت نکرده و همچنان سودهای قبلی را اعمال خواهند کرد. اما دیروز مراجعه به شعب بانکهای مختلف حاکی از آن بود که بخشنامههای ابلاغی بانک مرکزی به بانکها، به شعب هم رسیده و سپرده بلندمدت با سود 22 درصد برای متقاضیان باز نخواهد شد. حتی اصرار برای باز کردن سپرده 22درصد با هر قیمتی هم برای بانکداران قابل پذیرش نبود.
با این وجود بودند شعبی که به بهانه دریافت نکردن رسمی ابلاغیه همچنان حساب سپرده را با روند قبلی باز میکردند که البته شعب مشابه آنها در همین بانکها هم بودند که اعلام کردند گرچه هنوز بخشنامه دریافت نکردهاند اما با توجه به اینکه از 16 اردیبهشت موظف به اجرای دستورالعمل بانک مرکزی هستند تمامی حسابهای خود را هم بر این اساس باز خواهند کرد. این در حالی است که اغلب دلیل پافشاری نسبت به عدم گشایش حساب با سود بیشتر را برخورد جدی دولت و بانک مرکزی نسبت به گذشته و جریمههای احتمالی در نظر گرفته شده برای برخورد با متخلفان عنوان میکردند.
بــانکداران علـت تـــاخیر دریافت بخشنامه را هم تدوین سازوکارهای اجرایی سودهای جدید، تصمیمگیری برای تغییرات احتمالی سودهای سپرده کمتر از یکسال و همچنین تغییر در سود تسهیلات عنوان کردند. در عین حال برخی بانکها با وجود اینکه تابلوی سود یکساله 22 درصد همچنان روی شیشههای آنها بود نرخ سود یکساله خود را از دیروز به 20 درصد کاهش داده و نرخهای کمتر از یکساله آنها بدون تغییر باقی مانده بود. از سوی دیگر بانکهایی که دارای گواهی سپرده بودند در مقابل درخواست برای باز کردن حساب سپرده با سودی بالاتر از 20 درصد، آن را نپذیرفته و در مقابل به مشتریان خود پیشنهاد دریافت گواهی سپرده ارائه میکردند.
گواهی سپرده سرمایهگذاری، یکی از ابزارهای مالی جهت جذب منابع سرمایهگذاران است که نزد بانک با سررسید مشخص افتتاح میشود و بانک در ازای آن اقدام به صدور گواهی به همین نام میکند. براین اساس در حال حاضر بانکهایی که دارای شرایط اعطای گواهی سپرده به مشتریان خود هستند برای جذب بیشتر منابع پیشنهاد میکنند با توجه به اینکه سود روزشمار این گواهیها 22 درصد است در حال حاضر بهترین گزینه برای دریافت سود بیشتر همین گواهی خواهد بود.