چند سال پیش بود که کیسهای رایانهای نهچندان کوچک گوشهای از اغلب خانهها و شرکتها را اشغال کرده بودند، گرچه این رایانههای دسکتاپی در بسیاری از خانهها هنوز هم استفاده میشوند اما با توجه به اینکه دنیای فناوری علاقه زیادی به کوچک کردن همه دستگاهها دارد، اندازه دسکتاپها نیز در گذر زمان شاهد تغییرات بسیاری بوده است. چه بخواهیم، چه نخواهیم عمر رایانههای خانگی سالهاست که به سر آمده و لپتاپها و تبلتها حالا به خوبی از پس نیازهای کاربران خود بر میآیند اما در چند سال گذشته دستگاه دیگری پا به دنیای رایانهها گذاشته و تلاش دارد جای رایانههای خانگی را بگیرد.
رایانه جیبی؛ دستگاهی به اندازه یک حافظه فلش است که میتواند تا حد زیادی جایگزین کیسهای قدیمی شود. وقتی غولهای فناوری مانند گوگل، لنووا، دل و اینتل علاقهزیادی به تولید این دستگاهها دارند، میتوان دریافت که به احتمال بسیار زیاد آینده در دستان این کامپیوترهای کوچک خواهد بود.
رایانههای جیبی مانند فلشمموریها از یک پورت USB برخوردارند که میتوانند به هر دستگاهی که USB دارد متصل شود و خدمات خود را ارائه کند. این رایانهها سرعت بالایی در پردازش دارند و حتی میتوانند بازیهای نسبتا سنگینی را اجرا کنند. این رایانهها از طریق خروجی USB به دستگاههایی که از آنها پشتیبانی میکند متصل میشوند. به عنوان مثال میتوانید این رایانهها را به یک تلویزیون دیجیتالی وصل کنید و بعداز لود شدن سیستمعامل به راحتی از امکانات یک ویندوز عادی بهره ببرید. این رایانهها گرچه در کشور ما به سختی پیدا میشوند اما قیمت نسبتا ارزانی نسبت به دیگر رایانهها دارند و مجهز به یکی از سیستم عاملهای ویندوز، لینوکس یا اندروید هستند.
Intel Compute Stick
اینتل یکی از شرکتهایی است که توانسته قدمهای خوبی در تولید این نسل از رایانهها بردارد. Intel Compute Stick نام یکی از مدلهای ارائه شده توسط غول تراشهساز دنیاست که یک کامپیوتر کامل در ابعاد کوچک است. از مشخصات فنی این دستگاه میتوان به پردازشگر اینتل اتم بیتریل، بلوتوث نسخه ۴، یک پورت USB به عنوان منبع تغذیه، خروجی HDMI، دو گیگابایت حافظه رم و ۳۲ گیگابایت حافظه داخلی اشاره کرد.
MagicStick wave
پخش Stream از قابلیتهای مهم این دستگاه به حساب میآید. این رایانه جیبی از سیستم عامل ویندوز بهره میبرد و به راحتی میتوان همه نرمافزارهای کاربردی را روی آن نصب کرد و از آنها استفاده کرد.
MagicStick wave
رایانه جیبی دیگری است که از ویندوز ۱۰، پردازنده Cherry Trail Z8700 اینتل، پردازنده گرافیکی ۱۶ هستهای، ۸ گیگابایت رم و همینطور ۶۴ گیگابایت فضای ذخیرهسازی برخوردار شده است. این رایانه کوچک را به سادگی میتوان به پورت HDMI تلویزیون یا مانیتور وصل کرده و برای کنترل آن نیز از یک کیبورد یا ماوس یا حتی اپلیکیشنهای نصب شده روی اسمارت فون یا تبلتها استفاده کرد. از دیگر ویژگیهای این رایانه میتوان به پورت Type-C برای انتقال سریعتر اطلاعات، microSD برای گسترش فضای ذخیرهسازی و WiFi اشاره کرد. حافظه این رایانه جیبی را میتوان تا ۱۲۸ گیگابایت ارتقا داد.
Ideacentre300
شرکت لنوو هم با ارائه محصول جدید خود توانسته بازار این کامپیوترها را گرمتر کند. این شرکت پس از شرکتهای اینتل، دل و گوگل چهارمین برند جهان است که این سری از کامپیوترها را به بازار عرضه کرده و نام آن را Ideacentre300 گذاشته است. سیستم عامل این کامپیوتر ویندوز بوده و به چیپ 1.3 گیگاهرتزی شرکت اتم، 2گیگابایت رم و 32 گیگابایت هارد مجهز شده است. همچنین قابلیت نصب USB و Micro SD نیز دارد. این رایانه جیبی تنها 129 دلار قیمت دارد.
کانگارو
شرکت InFocus یکی دیگر از تولیدکنندگان این رایانهها است که با مدل «کانگارو» پا به دنیای این دستگاههای هوشمند گذاشته است. این کامپیوتر دارای پورتهای متعددی است که با استفاده از آنها میتوان لوازم جانبی از جمله صفحه نمایش را به کانگارو متصل کرد. حتی میتوان از iPad به عنوان صفحه نمایش آن استفاده کرد. از مشخصات فنی این کامپیوتر میتوان به پردازنده Cherry Trail اینتل (Atom Z8500) با سرعت 2.24 گیگاهرتز، حافظه رم 2 گیگابایتی، حافظه داخلی 32 گیگابایتی قابل ارتقا تا 128 گیگابایت و سیستم عامل ویندوز 10 اشاره کرد. قیمت این کانگارو تنها 99 دلار اعلام شده است.