اعضای جدید هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی روز گذشته در دیدار با اعضای شورای سردبیری روزنامه فرصتامروز مشکلات و موانع موجود سر راه صادرات در این حوزه را تشریح و خواستار آن شدند که در برنامه ششم توسعه حیطه اختیارات بخشخصوصی به خوبی تعیین شود. فرزان گلچین، رییس اتحـــادیه صــادرکننـدگان فرآوردههای نفتی در این نشست بااشاره به ظرفیت بالای بخشخصوصی در فرآوردههای نفتی، خواستار نشر ظرفیتهای این بخش توسط رسانهها شد و ابراز امیدواری کرد که در دوران پساتحریم از دستپاچگی و شتابزدگی پرهیز و با تدوین برنامه و ترسیم نقشه راه فعالیت کنیم، از آنجا که ورود سرمایهگذاران خارجی به ایران اجتنابناپذیر است، انتظار داریم دولت در این شرایط بخشخصوصی را فراموش نکند.
حمید حسینی عضو هیات مدیره اتحادیه نیز با اشاره به اینکه باید حیطه اختیارات بخشخصوصی در برنامه ششم به خوبی مشخص شود، تاکید کرد: متاسفانه شاهد هستیم که برنامه ششم نیز همانند برنامه پنجم و چهارم در حال نگارش است. معتقدیم برای اینکه بخشخصوصی به جایگاه اصلی خود برسد باید با ایجاد گفتمان سهم بخشخصوصی را مطالبه جدی کنیم.
احمد ابوترابی، دیگر عضو هیات مدیره اتحادیه نیز بااشاره به قوانین سنتی در شرکت نفت، تاکید کرد: مسئله نرخگذاری در فرآوردههای نفتی دغدغه جدی است که براساس سنت گذشته به روز تعیین نمیشود و این مسئله موجب شده این بخش با مشکلات متعددی مواجه شود. تولیدکنندگان با این مشکل ضرر و زیان میبینند.
حسن منیــری، دیگــر عضـــو هیات مدیره اتحادیه نیز بااشاره به اینکه با فــرهنگســازی میتــوان مشکلات بخشخصوصی در اتحادیه را حل کرد، تصریح کرد: بازارهای صادرات اتحادیه به دلیل موانع متعدد در صادرات در حال از دست رفتن است بهطوری که بازارهای جدید و قدیم در فرآیند صادرات قربانی میشود و در این میان تولیدکننده گذشته از مشکلات جدی برای تامین خوراک باید برای صادرات محصولات خود همواره نگران باشد زیرا تایید برای صادرات زمانبر است و اگر قرار باشد در حداقل زمان، این صادرات صورت گیرد باید سه برابر قیمت محموله را ضمانت کند. وی خواستار توجه به جوایز صادراتی شد و گفت: بازارهای نفت همانند گذشته رونق ندارد و باید بازارهای جدیدی شناسایی شود و با کاهش قیمت نفت واحدهای اقتصادی نفتی آسیبپذیر خواهند بود. از سویی باید تحریمهای داخلی برای صادرکنندگان در کنار توجه به مشکلات تولید و صادرات لغو شود.
مهدی اسپندیاری، دبیرکل اتحادیه نیز در این نشست با تاکید بر اینکه محدود کردن واردات منجر به توسعه صادرات خواهد شد، افزود: دولت باید با نظارت جدیتر بر اجرای کامل اصل 44 تاکید داشته باشد. معتقدیم باید مانع خامفروشی شویم و با تبدیل آن به فرآوردههای نفتی صادرات را توسعه دهیم. برای این کار باید علاوه بر لغو بخشنامههای دستوپاگیر و اعتماد به بازرگانان خوشنام با قدرت مانع صادرات غیرمجاز شد و به همان میزان صادرات قانونی را تسهیل کنیم در این میان انتظار داریم بخش دولتی با همکاری صمیمانه موجب افزایش تولید شود.
مهدی شریفی نیکنفس، عضو دیگر هیاتمدیره در این نشست خواستار تحلیل بیشتر از وضعیت بازارهای نفتی و محصولات شد و گفت: با داشتن تحلیل از این فرآیند میتوان گامهای موثری برای شناسایی بازار برداشت. همچنین روزگذشته اعضای اتحادیه در نشست خبری از برنامههای آتی این اتحادیه در دوران پساتحریم نیز مواردی را به خبرنگاران اعلام کردند. فرزان گلچین، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با تاکید بر اینکه منافع ملی در دوران پساتحریم ارجحیت دارد، گفت: در دوران پساتحریم برای حذف رقبا باید کیفیت محصولات را اصلاح کرد و تجهیزات و ماشینآلات را به روز کرد. همچنین باید روش سنتی تولید و صادرات محصول را کنار بگذاریم و باآموزش به اعضای اتحادیه مانع از حذف شدن در برابر رقبا شویم.
رییس اتحادیه بابیان اینکه لغو تحریمها روند کندی دارد، گفت: تحریمها در حال کاهش یافتن است اما لغو نهایی آنها زمان میبرد و حداقل به سه ماه زمان نیاز دارد. در حال حاضر وضعیت نقل و انتقال ارز بهبود یافته اما با مشکل جدیدی مواجه شدیم بهطوری که همسایههای جنوبی ایران مشکلات تازهای را برایمان ایجادمیکنند زیرا از لغو تحریمهای ایران نگران هستند.
وی درباره موانع موجود اتحادیه نیز اعلام کرد: علاوه بر مشکلات اعتباری، دستورالعمل و شیوهنامههای تهیه شده در دوران تحریم باید لغو شود، همچنین باید با مفسدان اقتصادی برخوردی جدی صورت گیرد. فروش نفتخام توسط بخشخصوصی موضوع دیگری بود که در این جلسه مطرح شد. گلچین با بیان اینکه همکارانم در اتحادیه این موضوع را جدی پیگیری کردند اما هنوز عملیاتی نشده است، افزود: با وجود تشکیل کنسرسیوم به دلیل اینکه نمیدانیم ساختار چگونه است و چگونه باید حرکت کنیم از سویی باید تخفیفات توجیه اقتصادی داشته باشد و با منافع ملی مغایرت نداشته باشد.
مهدی شریفی نیک نفس، دیگر عضو هیاتمدیره اتحادیه نیز با بیان اینکه نمیتوان حضور بخشخصوصی را نادیده گرفت، درباره شرط وزارت نفت برای یافتن بازارهای جدید، گفت: تلاش بر جلب اعتماد دولت است و بهزودی جلسهای مشترک در این باره خواهیم داشت. سازوکارهای صادرات نفتخام تهیه شده است و به وزارت نفت ارائه خواهد شد. البته به دلیل همکاری شرکای قوی و جوینت وینچر باآنها بازارهای موجود را حفظ میکنیم و بازارهای جدیدی را خواهیم یافت بهطوری که برای اروپا، آفریقا، ژاپن و برای منطقه CIS برنامه صادرات داریم.
وی با اشاره به اینکه پتروشیمی موتور متحرک اقتصاد کشور است و میتواند بعد از تحریم ارزآوری بیشتری برای کشور داشته باشد، تاکید کرد: باید از خام فروشی نفتخام جلوگیری و زنجیره ارزش در فرآوردههای نفتی نیز تکمیل شود. اگر دولت همکاری صمیمانهای با بخشخصوصی داشته باشد در آینده نزدیک در کمتر از پنج سال تولید محصولات پتروشیمی از 60 میلیون تن به 120 میلیون تن افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه بهتر است برای اتمام پروژههایی که 5تا 95درصد پیشرفت دارند از ظرفیت سرمایهگذاران خارجی استفاده کرد، گفت: دولت باید کمک کند تا این سرمایهگذاری در بخشخصوصی صورت گیرد نه دولتی. بدون شک با سرمایهگذاریهای جدید و افزایش تولید توان صادرات بیشتر خواهد شد، از این رو لازم است هرچه سریعتر رفع نیازها و مشکلات دست و پاگیر صادرات در دستور کار دولت قرار گیرد. بررسی دستورالعملهای مالیات بر صادرات، تعیین تکلیف نرخ ارز، تقویت صندوق ضمانت صادرات، افزایش بیمههای صادراتی، ایجاد معاونت جدید در دولت برای صادرات به منظور لغو موازی کاریها، پیگیری برای الحاق به سازمان تجارت جهانی، بهرهمندی از بازرگانان خوشنام بهعنوان دیپلماتهای اقتصادی و انضباط مالی دولت به منظور پرداخت بهموقع بدهی به بخشخصوصی برای توانمندسازی این بخش از دیگر مواردی بود که شریفی به آن پرداخت.
سیدحمید حسینی نیز در این نشست خواستار تعیین تکلیف نرخ خوراک شد و گفت: این موضوع به چالش جدی تبدیل شده است. پتروشیمیها در دست صندوقهای بازنشستگی هستند و باید نگاه بدبینی نسبت به خوراک پتروشیمی را فراموش کرد تا آینده خوبی در انتظار این صنعت باشد. امیدواریم با توسعه این صنعت در چابهار میزان صادرات این محصول نیز افزایش چشمگیری داشته باشد. وی همچنین اعلام کرد: شرایط بازار فروش محصولات نفتی خوب نیست و آشفته است و تقاضا روزبهروز کمتر میشود. در حال حاضر کشور چین 3هزار میلیارد یوان ارزش سهام خود را از دست داده و در آینده نزدیک شاهد جنگ ارزی میان چین و آمریکا خواهیم بود.