به گزارش رویترز، نفتخام مازاد موجود در بازار سبب شد تا قیمت نفت در حدود بشکهای شصت دلار در روز سه شنبه به ثبات برسد اما امید به انتشار آمارهای اقتصادی مثبت از اقتصاد امریکا بهعنوان بزرگترین مصرفکننده نفتخام در جهان از سقوط قیمت این محصول به کمتر از 60 دلار در هر بشکه جلوگیری کرد. در همین راستا و برخلاف کاهش رشد اقتصادی در دیگر کشورهای دنیا انتظار میرود، آمارهایی که از سوی وزارت بازرگانی ایالات متحده امریکا منتشر خواهد شد، حاکی از یک رشد 3/4درصدی اقتصاد این کشور در سه ماهه سوم سال جاری باشد که این رقم نسبت به رشد پیشبینی شده 9/3 درصدی قدری بیشتر است.
اگرچه با توجه به نزدیک شدن تعطیلات سال جدید از حجم معاملات در بازارهای جهانی نفت کاسته شده است اما انتظار آمار مثبت و رو به رشد از اقتصاد امریکا سبب شد تا در روز سهشنبه قیمت نفتخام در بازار افزایش یابد. این در حالی است که سه شنبه در ژاپن تعطیل عمومی بوده و از حجم معاملات در بسیاری از بازارهای اروپایی نیز به جهت نزدیک شدن تعطیلات طولانی سال نو کاسته شده است.
در همین راستا، شاخص نفتی برنت که بیش از نیمی از ارزش خود را در طول ششماه گذشته از دست داده است و به پایینترین قیمت خود در پنج و نیم سال اخیر رسیده و نتوانسته بود خود را به بالای 60دلار برساند، از این افزایش قیمت بینصیب نمانده و با پانزده سنت افزایش برای تحویل در ماه فوریه به قیمت 60دلار و 26سنت در هر بشکه رسید. در همین رابطه نفتخام سبک امریکا نیز بیش از یک دلار افزایش قیمت را تجربه کرده و به قیمت 56دلار و 85سنت در هر بشکه رسید. هرچند که به فاصله کوتاهی دوباره کاهش یافته و روی قیمت 55 دلار و 70سنت در هربشکه ثابت ماند.
موسسه بروکریج فیلپ فیوچرز، از شرکتهای نفتی فعال در حوزه خریدوفروش نفت در بازارهای آسیایی و امریکا در یادداشتی اعلام کرد: با توجه به رشد اقتصادی در امریکا انتظار داریم که آمار و ارقامی که در این زمینه منتشر خواهند شد، موید همین مطلب باشند. سفارش کالاهای بادوام به معنای تقویت بخش تولید و صنعت بوده و این یعنی افزایش مصرف نفتخام.
به واسطه کشف منابع و میادین نفتی جدید در امریکای شمالی و موجودی بسیار زیاد نفت در کشورهای تولیدکننده، فرآیند تامین نفت در بازارهای جهانی به خوبی صورت میپذیرد. این موجودی سرشار از نفت در جهان موجبات تولید نفت مازاد و کاهش شدید قیمت این محصول را فراهم کرده است. این درحالی است که اوپک بهعنوان تولیدکننده یک سوم نفت جهان اعلام کرد، تولید نفتخام خود را کاهش نخواهد داد، زیرا کشورهای عضو این کارتل نفتی نگران از دست دادن سهمشان از بازارهای جهانی نفت هستند.
در همین راستا، علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده نفتخام در جهان معتقد است، کاهش تولید نفتخام به هیچ عنوان منافع کشورهای عضو اوپک را تامین نمیکند. هرچند عدم کاهش تولید ممکن است موجب کاهش شدید قیمت نفت شود.
النعیمی، در مصاحبهای اعلام کرد: اگر قیمت به بیست، سی، چهل، پنجاه یا شصت دلار کاهش یابد فرقی ندارد و کاهش تولید راهحل این موضوع نیست. گفتنی است برخی از نمایندگان اوپک در مورد قیمت نفت به رویترز گفتهاند، کشورهای عرب عضو اوپک معتقدند، قیمت نفتخام در انتهای سال آینده میلادی به دلیل افزایش رشد اقتصاد جهانی بین 70 تا 80 دلار خواهد بود.
لازم به ذکر است، در همین رابطه بانک آو امریکا و مریللینچ، در مورد وضعیت بازار معتقدند، قیمت نفت برنت دریای شمال طی شش ماه آینده به کمتر از 60دلار در هر بشکه سقوط خواهد کرد. این در حالی است که شاخص نفتی وستتگزاس اینترمدیت ممکن است به 50دلار در هربشکه برسد. زیرا افزایش موجودی نفتخام در کشورهای تولیدکننده و عرضه آن در بازار در همین بازه زمانی اتفاق خواهد افتاد. طبق نظر این دو موسسه پولی قیمت نفت میتواند از انتهای سال 2015 میلادی به سرعت بازیابی شده و به محدوده قیمت سابق خود بازگردد.