دولت اعلام کرده است با رشد منفی اقتصادی در سالهای اخیر کاری بیشتر از تلاش برای حفظ فرصتهای شغلی موجود در مدت یکی، دو سال قابل انجام نبود و حالا با حرکت اقتصاد به سمت بهبود، میتوان انتظار داشت فرصتهای جدید شغلی هم در بازار کار شکل بگیرد. همچنین دولت بر این نکته تاکید دارد که تا پایان امسال سه تا چهار درصد رشد اقتصادی اتفاق میافتد بنابراین میتوان انتظار داشت تا ۴۰۰ هزار شغل جدید نیز در اقتصاد ایران شکل بگیرد. با این وجود، این میزان اشتغالزایی نمیتواند جوابگوی نیاز میلیونی بیکاران برای اشتغال باشد.
یکی از مهمترین مباحث و انتقادات مطرح درباره عملکرد اشتغالی دولت، اختلاف آمارهای ارائه شده مراکز رسمی با اظهارات مقامات دولتی در زمینه اشتغالزایی است. نرخ بیکاری در طول یک و نیم سال فعالیت دولت تدبیر و امید نهتنها کم نشده بلکه بر تعداد بیکاران مطلق کشور نیز افزوده شده است.
به گواه آمارهای مرکز آمار ایران، وضعیت اشتغالزایی در بخش کشاورزی، صنعت و خدمات دچار افت شده و بخش زیادی از تلاش واحدهای تولیدی و صنعتی کشور صرف این شده که بتوانند با سرپا نگهداشتن واحد، فرصتهای شغلی موجود را نیز حفظ کنند. طولانی شدن دوره انتظار برای ورود به بازار کار، افت انرژی و انگیزه نیروی کار برای حضور قوی در عرصه تولید و خدمترسانی، دلسردی و ناامیدی در نیروهای جوان کشور، اشتغال اجباری در بخشهایی مانند دلالی و سوداگری برای فرار از بیکاری و همچنین تامین نیازهای مالی و قرار گرفتن در مشاغلی که فرد تخصص و علاقه خاصی نسبت به آن ندارد، از آفتهای بیکاری در کشور است.
***
تکانههای جزئی قیمت خودرو
اگرچه طبق روال هر ساله خرید خودرو از سوی مردم در نیمه دوم بهمنماه آغاز میشد و بهتدریج تا روزهای ابتدایی اسفند به اوج خود میرسید اما امسال اینگونه نشده و هنوز هم با وجود اینکه دهه اول اسفندماه سپری شده است، تکانههای جزئی قیمت خودرو دربازار به چشم میخورد. در واقع عرضه زیاد خودرو به بازار توانسته قیمت را بشکند و نهتنها تقاضای موجود در بازار را پاسخ دهد بلکه به هر ترتیب قیمت نیز روند صعودی نداشته باشد.