پس از پایان نشست اخیر کشورهای عضو اوپک در وین، این سازمان اعلام کرد که به سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه نفتخام خود متعهد خواهد ماند. این تصمیم به این معنی است که اوپک قصد ندارد که به هیچ عنوان میدان را به رقبای خود در بازارهای جهانی نفت واگذار کند. دلیل اتخاذ چنین موضعی از سوی اوپک آن است که اعضای این سازمان معتقدند تولیدکنندگان نفت شیل و کسانی که نفت را با قیمت تمام شده بالا تولید میکنند سرانجام در مقابل مقاومت اوپک تسلیم خواهند شد. مطابق انتظار و پیشبینی کارشناسان و فعالان بازار 12 کشور عضو اوپک پس از نشست اعضای این سازمان در روز جمعه گذشته در وین مجموع تولید روزانه خود را روی عدد 30 میلیون بشکه ثابت نگه داشتند. در این بین قیمت نفتخام با یک درصد افزایش، کاهش قیمت این محصول را که در روزهای گذشته آغاز شده بود متوقف کرد.
گفتنی است اعضای سازمان کشورهای تولیدکننده نفت در ماه نوامبر گذشته با پذیرش منطق حاکم بر استراتژی طراحی شده توسط عربستان سعودی مبنی بر دفاع از حفظ سهم خود از بازار به جای کاهش تولید به منظور کمک به بازیابی قیمتها سعی در حفظ سهم خود از بازار و مقابله با افزایش تولید نفت شیل در آمریکا داشتهاند. لازم به ذکر است که اوپک از آن زمان تاکنون علاوه بر حفظ سقف تولید روزانه خود نفت بیشتری را روانه بازارهای جهانی نفتخام کرده است. اگرچه استراتژی عربستان سعودی منجر به کاهش قیمت نفت و کنترل تورم و همچنین کاهش قیمت سوخت برای مصرفکنندگان شده است، تعداد زیادی از چاههای نفت فعال در آمریکا را به تعطیلی کشانده و دیگر کشورهای تولیدکننده نفت را به سوی کاهش هزینهها و تجدیدنظر در برنامههای خدمات اجتماعی سوق داده است.
در این زمینه جیوانی استونوو، تحلیلگر مؤسسهUBS Group AG معتقد است: «سهمیه تولید روزانه اوپک از اهمیت چندانی برخوردار نبوده و نکته مهم آن است که میزان تولید در ماههای آینده تا چه اندازه بالا خواهد بود؟ چنانچه اعضا بخواهند نظیر 12 ماه گذشته بالاتر از سهمیه روزانه خود تولید کنند در آن صورت تعهد آنها به حفظ سقف تولید و سهمیه روزانه بیمعنا خواهد بود.» گفتنی است قیمت شاخصهای نفتی پس از سقوط قیمتها 34 درصد رشد داشته و در تالار معاملات آتی لندن به قیمت 62 دلار و 60 سنت در هر بشکه به فروش رسیده است. در این راستا عادل عبدالمهدی وزیر نفت عراق در ابتدای جلسه اظهار داشت: «قیمتها احتمالا تا پایان سالجاری میلادی به میزان 75 دلار در هر بشکه افزایش خواهد یافت.» در این رابطه بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران نیز ابراز داشت که قیمت 75 دلار برای هر بشکه نفتخام از سوی اعضای اوپک مناسب و منصفانه است.
سهیل محمد المزروعی وزیر نفت امارات متحده عربی در ارتباط با نفت مازاد موجود در بازار گفت: «نفت مازاد در حال ناپدید شدن است.» این اظهارنظر وزیر نفت امارات در حالی مطرح میشود که این کشور به همراه کویت و قطر در نشست قبلی اوپک از استراتژی عربستان سعودی در قبال بازار نفت پیروی و از آن حمایت کردند. گفتنی است سهمیه تولید فعلی اوپک برای سه سال متوالی از سوی کشورهای عضو این سازمان رعایت میشود و این موضوع سهمیه فعلی را به پایدارترین سهمیه در این سازمان بدل کرده است.
براساس اطلاعات منتشر شده توسط بلومبرگ، اوپک در ماه مه روزانه 31 میلیون و 580 هزار بشکه نفت تولید کرده است که این میزان بیش از سهمیه 30 میلیونی این سازمان به شمار میرود. عربستان سعودی در حال حاضر بیشترین تعداد چاه نفت فعال را در اختیار داشته که این تعداد در دو دهه اخیر بیسابقه است. در این راستا آژانس بینالمللی انرژی در 13 مه اعلام کرد: مبارزه به منظور کسب سهم بیشتر از بازار تازه آغاز شده است. در همین رابطه زنگنه وزیر نفت ایران در نشست اخیر اوپک به فاصله سه هفته تا موعد توافق جامعه هستهای اعلام کرد که کشورش پس از لغو تحریمهای بینالمللی ظرف چند ماه یک میلیون بشکه به میزان تولید روزانه خود خواهد افزود. اندونزی نیز پس از خروج از اوپک و همچنین وابستگی این کشور به واردات نفتخام در سالهای اخیر که موجب خروج اندونزی از اوپک شد اعلام کرد که قصد دارد تا مجددا به اوپک بپیوندد. سودیرمان وزیر نفت اندونزی در این رابطه اظهار داشت: «بازگشت اندونزی به اوپک موجب تقویت روابط کشورهای تولیدکننده و مصرفکنندگان نفت خواهد شد.»