در محیط یک کسبوکار تیمهایی که برای حل مسائل پیش آمده شکل میگیرند، گاهی با رفتار تیمی غیرکارآمد و غیرمنسجم، به روند حل مسئله آسیب میزنند. برای مقابله با این رفتارها روشی به نام توفان فکری وجود دارد. در این روش قبل از هر چیز تحلیل دقیقی از مسئله در اختیار تیم تشکیل شده قرار میدهیم، این کار میتواند گروه را به سوی توسعه ایدههای محدود و غیرخلاقانه هدایت کند.
این روش از افراد گروه میخواهد تا نظراتشان را که در ابتدا حتی شاید بیربط به موضوع به نظر بیاید مطرح کنند و برخی از این نظرات میتوانند به راهحلی خلاق برای مسئله پیشرو تبدیل شوند.
در روش توفان فکری گروهی، افراد گروه میتوانند برای استفاده از تجارب و خلاقیت همه اعضای گروه بسیار اثربخش باشند. این موضوع میتواند مزیت روش توفان فکری گروهی بر فردی باشد. وقتی که همه اعضای یک گروه تکتک با یک فکر درگیر میشوند، تجربه و خلاقیت اعضای دیگر، این ایده و فکر را به مرحله تکامل میرساند، بنابراین توفان فکری گروهی میتواند ایدهها و خلاقیتها را عمیقتر از توفان فکری انفرادی توسعه دهد.
مزیت دیگر توفان فکری گروهی این است که به همه کمک میکند تا درگیر مسئله شوند و احساس کنند که در راهحل نهایی مشارکت داشتهاند و به افراد گروه یادآوری میکند که دیگران هم ایدههای خلاق دارند. روش توفان فکری گروهی برای افراد گروه سرگرمکننده است و میتوان با آن یک تیم کارآمد ایجاد کرد. البته در دیدگاهی توفان فکری در گروه میتواند برای افراد مخاطرهآمیز باشد. پیشنهادهای عجیب و غریب اما با ارزش ممکن است در نگاه اول بیربط و ناکارآمد به نظر برسد.
در تکنیک توفان فکری گروهی استقبال از ایدههای غیرمعمول و اجتناب از انتقاد از نظرات افراد از قاعدههای اصلی این تکنیک است زیرا هر فرد در روش توفان فکری گروهی فقط یک قطعه از این پازل بزرگ به حساب میآید. در روش توفان فکری گروهی مسئله و ابعاد آن براساس یک خرد جمعی حاصل میشود و راهحلها از ترکیب و بهبود ایدهها که از قاعدههای اصلی این تکنیک است بهدست میآید. با وجودی که روش توفان فکری گروهی بسیار متداول و رایج است، لیکن تاکنون درجهت روشن کردن بهترین شرایط اجرای این روش، تحقیقات کافی صورت نگرفته است.
مزایای روش توفان فکری گروهی عبارتند از: با توجه به اصل همافزایی یا سینرژی باعث میشود که خلاقیت گروهی موثرتر از خلاقیت فردی عمل کند، با این روش در مدت زمان نسبتا کوتاهی شمار زیادی پیشنهاد حاصل میشود. اما در این روش معایب و نقایصی نیز وجود دارد که از آن جمله میتوان به ایجاد شرایط دشوار جهت اظهارنظر آزاد و بیواسطه اشاره کرد. گروه معمولا تحت فشار اکثریت قرار گرفته و موجب میشود فرد با نظر اکثریت موافقت کند، حتی اگر احساس کند که نظر اکثریت اشتباه است، اکثر اوقات تمایل گروه بر حصول یک توافق است تا دستیابی به پیشنهادات متنوعی که به خوبی موردبررسی قرار گرفته باشند.
در زمان جلسات توفان فکری گروهی، اغلب افراد مواردی بدیهی یا ایدهآل را پیشنهاد میکنند و این از تلاش آنها برای بحث بیشتر و درنتیجه ارائه پیشنهادهای خلاق میکاهد درصورتیکه ماهیت این جلسات تنوعگرایی است. در این روش اگر گروه از یک رییس جلسه خوب برخوردار نباشد ممکن است برخی افراد جلسه را بهطور کامل تحتالشعاع خود قرار دهند، بنابراین درصورتیکه از روش توفان فکری گروهی به درستی استفاده نشود، میتواند به روش ناکارآمدی تبدیل شود.