کمیسیون گردشگری اتاق تهران بهعنوان نماینده بخشخصوصی به دنبال بازنگری در برنامه ملی توسعه گردشگری است. ایران باوجود پتانسیلهای بسیار بالا برای جذب توریستهای فرهنگی و طبیعتگردی اما در سالهای گذشته و دهههای گذشته عملا نتوانسته موفقیتی در خور توجه به دست بیاورد. اگرچه در دورههایی بر تعداد توریستهای خارجی افزوده شده یا در برخی از فصلهای سال شاهد حضور پرشمار مسافران داخلی در برخی از نقاط کشور هستیم.
اما بهصورت کلی آنچه مشخص است، بیبرنامگی در صنعت گردشگری کشور است؛ حالا کمیسیون تخصصی گردشگری اتاق تهران به دنبال آن است که در این بین نقشآفرینی کند و با بازنگری در برنامه ملی توسعه گردشگری زمینههای اجرای آن را بعد از سالها فراهم سازد. در این زمینه با نصرالله مستوفی مسئول پروژه تهیه برنامه ملی توسعه گردشگری و عضو کمیسیون گردشگری اتاق تهران، گفتوگو کردهایم.
***
برنامه ملی توسعه گردشگری کشور چه سالی تدوین شد؟
تهیه و تدوین این برنامه باتوجه به ضرورتهای جذب گردشگری و توسعه این صنعت از سال 1378 کلید خورد و با همکاری کارشناسان سازمان جهانی گردشگری، برنامه عمران سازمان ملل و البته کارشناسان داخلی بعد از 200هزار نفر ساعت کار کارشناسی به اتمام رسید؛ در این بین ما شاهد حضور تمام استانها و کارشناسان سازمانها و همچنین بخشخصوصی هم بودیم اما خب هیچ وقت به شکل جدی به دلایل مختلف شاهد اجرای این برنامه نبودیم، اما حالا باتوجه به شرایطی که کشور در حال حاضر دارد و اینکه تحریم در حال برداشته شدن است بستر را در کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی صنایع و معادن تهران برای بازنگری در این طرح و اجرایی شدن آن مناسب دیدیم.
برای بازنگری در این برنامه چه اقداماتی درحال انجام است؟
ما به دنبال به روز کردن برنامه هستیم و در این راستا دو اقدام درحال انجام است، یکی تهیه طرح اجرای برنامه ملی توسعه گردشگری کشور است که طبق بحثهای صورت گرفته قرار است اتاق بهعنوان نماینده بخشخصوصی در این زمینه فعال شود و دوم تعامل با سازمان میراثفرهنگی و گردشگری بهعنوان ارگانی که وظیفه به روزرسانی و بازنگری برنامه ملی توسعه گردشگری کشور را برعهده دارد تا این اقدام هم صورت بگیرد.
به نظر شما بخشخصوصی چگونه میتواند در تصمیمگیریهای اصلی در حوزه گردشگری نقش بازی کند؟
به نظرم باید نمایندهای از بخشخصوصی حتما در شورای عالی میراثفرهنگی و گردشگری کشور که به ریاست معاون اول رئیسجمهور تشکیل میشود، حضور داشته باشد و باید این مهم را رئیس کمیسیون گردشگری اتاق تهران آقای مهرعلیزاده از دولت بخواهد. باید توجه داشت که فعال شدن صنعت گردشگری و رسیدن به اهداف برنامه ملی توسعه گردشگری بدون مشارکت همهجانبه و حضور فعال بخشخصوصی در این عرصه عملا اجرایی نیست. در واقع، سازمانها و دستگاههای دولتی مرتبط باید همکاری کنند و برنامهریزیهای کلان را انجام دهند و اجرا بهصورت سازمان یافته از سوی بخشخصوصی صورت بگیرد و در این بین اتاق نقش رابط و هماهنگکننده بین این دو بخش را برعهده دارد.
در این برنامه و سندبالادستی گردشگری چقدر ظرفیت برای سرمایهگذاری دیده شده است؟
ظرفیتهای کشور ما بسیار بالاست و در این برنامه هم براین نکته تأکید شده اما باید توجه کرد که ظرفیتسازی نیازمند ابزارهای مالی مناسب است و آمادهسازی پروژهها برای حضور و مشارکت سرمایهگذاران و اینها در برنامه دیده شده و در بازنگری نیز بر آنها تأکید شده است. خوشبختانه در حال حاضر، بانک تخصصی با عنوان بانک گردشگری در کشور وجود دارد و این بانک میتواند به یک بانک عامل صنعت گردشگری برای پیشبرد اهداف این صنعت تبدیل شود و برای جذب سرمایهگذاران خارجی و داخلی نقش مؤثر داشته باشد.