اتاق ایران شامگاه شنبه میزبان هیات 200 نفری تجار، بازرگانان و سرمایهگذاران از کشور ترکیه بود؛ هیاتی که داوود اوغلو نخستوزیر و الیتاش وزیر اقتصاد این کشور آنها را همراهی میکردند. وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر ارتباطات نیز به اتاق ایران آمده بودند تا در مذاکرات و معرفی اهداف و برنامههای ترکها در اتاق ایران در کنار بخشخصوصی باشند.
رئیس اتاق ایران، آغازکننده نشست، تحولات و تنشهای منطقه را مشکل اصلی فعالان اقتصادی دو کشور و تداوم آن را موجب کاهش سرمایهگذاری در منطقه دانست و در ارائه راهکار برای کمرنگ کردن این مسئله گفت: گسترش همکاری مشترک بنگاههای دو کشور در خاک یکدیگر میتواند از بهترین راهکارهای عملی باشد، چرا که عراقیها، افغانها و عربها خواهند دید که ایران و ترکیه دست در دست هم فعالیتهای اقتصادی دارند و این حرکت میتواند در ایجاد و ثبات صلح در منطقه تأثیرگذار باشد.
جلالپور طراحی ساختار تجارت آزاد بین دو کشور را پیشنهاد داد. وی تئوری اقتصاد مقاومتی را محور سیاست اقتصادی کشور عنوان کرد که بر پایههای اتکاء به توان داخلی و تولید برای بازار خارجی استوار است. جلالپور بازار ایران را شامل بازارهای داخلی و منطقه دانست.
رئیس اتاق ایران، داوود اوغلو نخستوزیر ترکیه را مورد توجه قرار داد و گفت: افزایش برداشت از رودهای دجله و فرات مشکلات زیستمحیطی و بغرنجی را در پاییندست این رودخانه و برای کشورهای ایران و عراق ایجاد کرده است و ما از دولت شما میخواهیم در یافتن راهکارهای مناسب برای بازگشت هوای سالم و مهار ریزگردها اقدامات لازم را انجامدهد.
نخستوزیر ترکیه، همزمانی حمایت دولتهای ایران و ترکیه را توسط مجلسهایشان ظرفیت خوبی برای اهداف و برنامههای دولتها دانست. داوود اوغلو ایران را مسیر دسترسی ترکیه به آسیای مرکزی و ترکیه را راه دسترسی ایران به اروپا عنوان کرد و با نگاهی به ظرفیتهای حملونقل ریلی و هوایی دو کشور از امکان ایجاد مسیر ترانزیت بین تهران، تبریز و بندرعباس با بندرطرابلس خبر داد.
به گفته وی، این کشور براساس آیندهنگری حرکت کرده و میداند که اگر بخواهد یک دوره جدید را با ایران شروع کند باید مکمل با آن گام بردارد. اگر ساختارهای اجتماعی و اقتصادی مکمل یکدیگر باشند، میتوانیم به تحقق اهداف امیدوار باشیم. خوشبختانه پتانسیلهای دو کشور بالاست و اراده سیاسی قوی لازم نیز در هر دو کشور وجود دارد.
داوود اوغلو مناسبات دو کشور در زمینه گاز و انرژی را نیز برای ترکیه مهم عنوان و اعلام کرد: در گذشته برای خرید گاز طبیعی و نفت محدودیتهای زیادی داشتیم که اکنون برداشته شده و باید واحدهای ترانزیتی بین ایران و ترکیه ایجاد کنیم و زمینهای فراهم کنیم تا شرکتهای بیشتری در بخش انرژی ایران سرمایهگذاری کنند. نخستوزیر ترکیه ظرفیتهای گردشگری را در ایران بالا دانست که مورد غفلت قرار گرفته است.
معاون اول رئیسجمهور دیگر سخنران این نشست از روند مبادلات تجاری میان دو کشور ابراز نارضایتی کرد و گفت: هدفگذاری تعیین شده برای مبادلات تجاری میان دو کشور 30 میلیارد دلار بوده که به دلایل متعددی مانند تحریمها، روابط آنگونه که باید توسعه نیافت و سطح روابط ما در سال 2015 نسبت به سال 2014 و 2013 کاهش یافت و باید گامهای اجرایی را برای رسیدن به این هدف برداریم.
جهانگیری به توافق در مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 و رفع تحریمها اشاره کرد و گفت: ترکیه در دوران تحریم و در طول مذاکرات همراه ملت ایران بوده و نقش تأثیرگذاری داشته و حال در دوران پساتحریم، ما این کشور را فراموش نکردهایم.
معاون اول رئیسجمهور گفت: ایران با داشتن نیروی جوان تحصیلکرده بسیار، منابع طبیعی فراوان، موقعیت جغرافیایی مطلوب و سابقه صنعتی مطلوب برای نقشآفرینی در سطح بینالمللی بسیار آماده است. جهانگیری با بیان اینکه در ایران باید سالی یک میلیون شغل برای فارغالتحصیلان خود ایجاد کنیم، گفت: برای تحقق این امر به شرکای مطمئن در سطح جهانی نیاز داریم و چه سرمایهگذارانی مطمئنتر از ترکیه که فرهنگ مشترک با ایران دارند.
به گزارش «فرصت امروز» احمد داووداوغلو، نخستوزیر ترکیه روز شنبه در صدر هیاتی بلندپایه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد. در این سفر وزیران اقتصاد، گمرک و تجارت، انرژی، حمل ونقل و ارتباطات و توسعه و مدیران بیش از 160 شرکت نخستوزیر را همراهی میکنند.