در جلسه معاملاتی روز گذشته، شاخص کل با 4.78 واحد رشد به رقم 67378.8 واحد رسید. بدین ترتیب رشد 7 هزارم درصدی شاخص کل تنها دستاورد شایعه عمیق و حساب شده «کاهش نزخ سود بانکی» بود. در آغاز جلسه معاملاتی گذشته، با تاثیرگذاری شدید معاملات نماد «شبندر»، شاخص کل چند واحد از ارتفاع خود را از دست داد، اما با گذشت چند دقیقه، تاثیر مثبت معاملات سایر نمادها در شاخص کل پدیدار شد.
بدین ترتیب، شاخص کل توانست در یک ساعت نخست بازار، ارتفاع خود را بیش از 175 واحد بهبود بخشد. اما با گذشت زمان و افزایش نسبی عرضه، شاخص کل در روند نزولی قرار گرفته تا ساعت 12، کاهشی 90 واحدی را تجربه کرد. 30دقیقه پایانی بازار نیز با عرضههای شدید همراه شد و بدین ترتیب قیمت آخرین معامله بسیاری از نمادها به زیر قیمت پایانیشان رسوخ کرد. ارزش کل معاملات بازار بورس اوراق بهادار تهران در حدود 150 میلیارد تومان گزارش شد که در مقایسه با روز پیشین خود از کاهشی بیش از 25درصد رنج میبرد. تا پایان وقت معاملات، «شبندر» با منفی 61.05 به عنوان تاثیرگذارترین نماد در شاخص کل این بازار باقی ماند. بازار فرابورس ایران نیز در روز گذشته با افزایش شاخص مواجه شد. شاخص کل این بازار، با 4.3 واحد افزایش به رقم 757.2 رسیدو بدین ترتیب ارتفاع خود را در حدود 0.6 درصد افزایش داد.
نکات کلیدی فراوانی در دل معاملات روز گذشته بازار سرمایه قرار داشت. مهمترین آموزه روز گذشته بازار برای معاملهگران، آن بود که هر شایعه یا صحبتی میتواند فارغ از قدرت و دقت خود، تاثیری منطبق بر جهت بازار در روند معاملات ایجاد کند. برای مثال در سال گذشته، سایه کاهش نرخ نفت در بازارهای جهانی هر روز بر بازار سرمایه داخل کشور سنگینی میکرد، اما با رشد قیمت نفت در چند روز گذشته تاثیر مثبتی از این محل در بازار به وجود نیامده است. این موضوع برای شایعه افزایش نرخ سود بانکی نیز موضوعیت دارد و به همین دلیل، بازار در روز گذشته نتوانست از مسیر نزولی خود خارج شود و پاسخی قوی به این شایعه بدهد.
نکته بسیار مهم دیگر در مورد معاملات روز گذشته، در مورد منفی شدن نمادهای سیمانی است که بر خلاف صحبتهایی که در مورد رشد شارپ قیمت این نمادها میشد، این صنعت نیز خیلی زود از حرکت باز ایستادند و در روز گذشته، تو خالی بودن تمام صحبتها در مورد استعداد و شایعات در مورد افزایش نرخ فروش خود را اثبات کردند. اما حاشیه بازار در روز گذشته پررنگتر از متن آن به نظر میرسد. «تجار» نماد گمنام و همواره دور از چشم بازار پایه فرابورس، روز گذشته بیش از 7 درصد کل معاملات پایه فرابورس- بازار دوم، حق تقدم را به خود اختصاص داد. طی معاملات روز گذشته این نماد، چیزی در حدود 13درصد از سهام این شرکت دست به دست شد، تا در همان میانههای بازار، شایعات عمیقی در مورد ابطال معاملات به وجود آید؛ اما این موضوع با مطرح شدن عدم فروش بیش از 5درصد هیچ یک از فروشندگان به وقوع نپیوست. در مورد عدم رخداد معامله بلوکی این نماد در روز شنبه نیز توجیهی نظیر «مشکل حقوقی میان وکیل و موکل» تراشیده شده است که صحت آن را باید از رییس اداره عملیات بازار فرابورس ایران جویا شد.
اما چشمگیرترین موضوع در مورد معاملات این نماد حضور پیوسته خریدار در تمام طول روز بود که عموما از جنس حقیقی بودند. از آنجایی که قیمت نماد در محدوده کف تاریخی خود قرار دارد و خریداران حقیقی سهم خود را از دست سهامداران حقوقی شرکت دریافت کردهاند، این شبهه به وجود میآید که این سهم در آیندهای نزدیک با تعدیل مثبت چشمگیری همراه باشد و این تغییر مالکیت شرکت، تنها جابهجایی سهام از کد حقوقی به کد شخصی و برای منفعت اشخاص مطلع صورت گرفته باشد.
در روز جاری انتظار میرود شاخص کل به روند نزولی خود بازگردد و در پایان وقت معاملاتی خود را در کانال 66هزار واحد ببیند. بدین ترتیب در گشایش بازار میتوان انتظار به وجود آمدن تقاضای نسبی در سطح بازار را داشت، اما در ادامه بازار و با عبور از 30 دقیقه نخست بازار، انتظار میرود نرخ تقاضا بر عرضه به کمتر از رقم سه رسیده و همین موضوع میتواند شرایط کافی برای کاهش ارتفاع شاخص را فراهم آورد. شاید بتوان خریدارانی که روز گذشته در قیمتهایی بیشتر از قیمت پایانی دست به معامله زدهاند را متضرران اصلی روزهای پیشرو نامید.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه