می توان پیشبینی کرد تا چند سال آینده تلفنهای هوشمند جای لپتاپها و رایانههای دسکتاپ رابگیرند و بالطبع سیستم عاملهای موبایلی نیز جایگزین همتایان خود در رایانههای شخصی شوند. به گفته کارشناسان امنیتی، افزایش استفاده از تلفنهای هوشمند میتواند علاوه بر همه مزیتهایی که دارد مشکلات بزرگی را از نظر امنیتی برای کاربران ایجاد کند. آمارهای ارائه شده نشاندهنده آن است که مجرمان سایبری هم علاقهمند به تلفنهای هوشمند شدهاند و آمار بدافزارهای مخرب در این دستگاهها روزبهروز در حال افزایش است.
طبق اعلام شرکتهای امنیتی در حال حاضر بیش از 80 درصد خرابکاریهای سایبری در حوزه سیستمعاملهای تلفنهای همراه مربوط به اندروید است و در مقابل دستگاههای مجهز به سیستم عامل شرکت بلک بری امنترینهای جهان هستند. البته این آمار نشاندهنده ضعف سیستم عامل اندروید نیست چون براساس گزارشهای مرکز IDC بیش از 85 درصد تلفنهای هوشمند در جهان مجهز به سیستم عامل اندروید هستند.
علیرضا حاجیزاده کارشناس شبکه درباره اهمیت امنیت در تلفنهای هوشمند به «فرصت امروز» گفت: این دستگاهها همیشه و همه جا همراه افراد است و کاربران بیشتر اطلاعات حساس خود مانند عکسها، شماره تلفنها و گفتوگوهای اینترنتی خود را در این دستگاهها ذخیره میکنند و همراه خود به این طرف و آن طرف میبرند. به گفته وی، از این رو امنیت در تلفنهای هوشمند بهمراتب مهمتر از رایانهها است و طبق آمارهای ارائه شده نیز مردم امنیت در موبایلهای خود را مهمتر از رایانهها میدانند.
حاجیزاده با اشاره به اینکه اندروید محبوبترین سیستمعامل تــلفنهــای هوشمند است، اظهار کرد: خرابکاران سایبری از این محبوبیت سوءاستفاده کردهاند و همانطور که میبینیم این سیســتمعامل بیشــترین بدافزارهای امنیتی را به خود اختصاص داده است. وی افزود: البته با توجه به اینکه اندروید متعلق به شرکت پرآوازه گوگل است به خوبی توانسته از پس بدافزارها و ویروسها برآید و شاید یکی از مهمترین علتهای محبوبیت این سیستم عامل همین موضوع باشد.
این کارشناس شبکه در پاسخ به اینکه چرا امنیت در تلفن هوشمند مهمتر از دیگر دستگاههاست؟ گفت: تلفنهای همراه امروزی مجهز به دوربین، GPS و اینترنت هستند به همین علت هکرها هم میتوانند از طریق دوربین اطراف شما را مشاهده کنند، هم از طریق میکروفن صداها را گوش دهند و هم از طریق ردیاب ماهوارهای (GPS) محل دقیق شما را در هرجای جهان که باشید بدانند و این طبیعی است که نگرانی از فقدان امنیت در این دستگاهها بهمراتب بیشتر از دیگر دستگاهها باشد.
حاجیزاده گفت: البته ماجرا به همینجا ختم نمیشود و حتی شرکتهای بزرگ و صاحب نام هم میتوانند اطلاعات کاربران را بدون اینکه آنها متوجه شوند از گوشی آنها به سرقت ببرند و در سرورهای خود ذخیره کنند.
چگونه امن شویم؟
این گفتههای حاجیزاده نشاندهنده آن است که جاسوسی از طریق تلفنهای همراه بهمراتب حساستر و البته بیشتر از رایانههای خانگی است اما برای اینکه گوشی خود را امن کنیم چه کار باید کرد؟ محمدحسین ایرانپور کارشناس امنیت اطلاعات در پاسخ به این سوال به «فرصت امروز» گفت: خود افراد بزرگترین نقش را در امنیت گوشیهای خود ایفا میکنند و باید اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند. به گفته وی، همه کاربران تلفنهای هوشمند باید حتماً یک آنتی ویروس قدرتمند و البته به روز روی دستگاه خود نصب کنند و هر هفته آپدیت بودن آن را چک کنند.
ایرانپور گفت: یک نرمافزار امنیتی خوب میتواند تا حد زیادی امنیت کاربران را برقرار کند اما میتوان گفت در بهترین حالت هم وجود یک نرمافزار امنیتی مناسب تنها میتواند حدود 80 درصد امنیت در تلفنهای هوشمند را برقرار کند و 20 درصد باقیمانده اطلاعات باید توسط خود کاربران مراقبت شوند و اطلاعات خود را در اختیار افراد سودجو نگذارند. این کارشناس امنیتی افزود: برای سیمکارت گوشی خود کلمه رمز یا Pin Code ایجاد کنید تا اگر تلفن همراه شما گم شد یا به سرقت رفت، هیچکس نتواند از سیمکارت شما استفاده کند.
وی اظهار کرد: همیشه از فروشگاهها و سایتهای معتبر اپلیکیشنهای خود را تهیه کنید و بدانید که اپلیکیشنهای پیام رسان آنطور که گفته میشوند امن نیستند. ایرانپور گفت: حداقل یکبار در ماه دستگاه خود را از طریق آنتی ویروس اسکن کنید تا فایلها و بدافزارها شناسایی و ازبین بروند. وی درپایان اظهار کرد: اینترنتهایی که از طریق وایفای در اختیار همه قرار میگیرند میتوانند همه اطلاعات کاربران را سرقت کنند به همین دلیل دستگاه خود را به هر منبع وای فای متصل نکنید.