تولیدات بر پایه علم و فناوری یکی از عوامل تولید درونزا برای هر کشوری به حساب میآید و ایران هم از این قاعده مستثنا نیست. سالانه تلاشها و فعالیتهای بسیاری در سراسر دنیا برای بهرهگیری از علوم و تکنولوژیهای نو و شکوفایی استعداد نخبگان به کار گرفته میشود که برگزاری نمایشگاه و رویدادها یکی از همین ابزارها برای برقراری ارتباط بین فناوران، صنعتگران، دانشمندان و سرمایهگذاران است.
نمایش کالاهای فناورانه، دستاوردهاى پژوهش علمى و ایدههاى نو به علاوه مشارکت و بهرهگیری از علوم روز دنیا از مهمترین اهداف نمایشگاههای علم و فناوری به شمار میآید که چند سالی است با نام اینوتکس در بین نوفناوران جامعه شناخته میشود.
از دیگر دستاوردهای این نمایشگاهها ملاقات و مذاکره با نوفناوران بینالمللی، آشنایى مردم و متخصصان با فناوری و تکنیکهاى به روز جهانى، بالا بردن سطح کمى و کیفى تولید و آشنا ساختن کشورهاى مختلف با امکانات و استعدادهاى دیگر کشورها برشمرده میشود.
به گزارش «فرصت امروز» دوم تا پنجم خردادماه امسال، پنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی فناوری و نوآوری (INOTEX2016) با رویکرد بسترسازی برای تعریف همکاریهای فناورانه بینالمللی در محل نمایشگاه بینالمللی تهران وعده دیدار نوفناوران ایرانی و خارجی است و دستاوردهایی در زمینههای فناوری اطلاعات و ارتباطات، اتوماسیون تغییرات صنعتی و پزشکی، مواد، زیست فناوری، الکترونیک و ارتباطات، مکانیک و مکاترونیک، اپتیک، هوا فضا، انرژیهای جدید و تجدیدپذیر، نفت، گاز و پتروشیمی، فناوری پزشکی و مهندسی پزشکی، سیستمهای هوشمند، جو زمین، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی، صنایع و تاسیسات زیربنایی ارائه میشود.
چندی پیش در جریان نشست تخصصی که مخصوص این نمایشگاه برگزار شد، پرویز کرمی، مشاور معاون علمی فناوری ریاست جمهوری گفت: یونان، روسیه، بلاروس، اتریش، هند، چین و کره جنوبی از مهمترین کشورهای حاضر در جریان این نمایشگاه هستند که در کنار شرکتهای خارجی، شرکتهای ایرانی برتر در حوزههای مختلف فناوری و نوآوری نیز حضور خواهند داشت.
برگزاری نشست بینالمللی شبکهسازی نوآوری
کرمی عنوان کرد که در جریان نمایشگاه، دومین نشست بینالمللی با موضوع «شبکهسازی نوآوری» هم برگزار خواهد شد و در این خصوص گفت: بیش از 12 استاد و صاحب نظر خارجی در کنار متخصصان ایرانی طی دو روز و در 10 پنل تخصصی موضوعات مرتبط را به بحث و تبادلنظر میگذارند و این فرصت مناسبی برای تمام فعالان حوزه فناوری و نوآوری در عرصه تبادل تجارب کاربردی در حوزه فناوری، نوآوری و شرکتهای دانشبنیان است.
تلاقی رویدادهای نوآوری
سیلیکون ایران، کارگاه آموزشی بینالمللی با مشارکت مرکز علوم و فناوری جنبش عدم تعهد (NAM)و برگزاری تورهای علم و فناوری توسط فن بازار ملی ایران از جمله رویدادهای همزمان و در جریان برگزاری نمایشگاه است که میتواند تاثیر بسزایی در برنامهها و آینده کاری و تولیدات دانشبنیان کشور داشته باشد.
مشاور معاون علمی فناوری ریاست جمهوری گفت: نشست «نوآوری اجتماعی» نشست «فناوریهای انرژی زیستمحیطی، سرمایهگذاری خطرپذیر و مدلهای تامین مالی همکاریهای فناورانه» و «مدیریت چرخه نوآوری در فناوریهای نوظهور و همگرا» نشستهایی هستند که با حضور کارآفرینان و متخصصان ایرانی در جریان نمایشگاه برگزار میشوند. همچنین برگزاری شش کارگاه آموزشی از جمله برنامههای دیگر این رویداد بینالمللی محسوب میشود که میتواند شرکتهای دانشبنیان را دست پر از نمایشگاه روانه کار و تولید کند.
خورشید خواستههای هوشمندانه
پرویز کرمی، در گفتوگوی اختصاصی با «فرصتامروز» نظر خود را در خصوص این نمایشگاه چنین مطرح کرد: بادام خام را که از پوست جدا کنیم، در چشم بههمزدنی میپلاسد و از بین میرود. آنگاه که در معرض آفتاب مهربانی و حمایت چندصباحی را بگذراند، پخته خواهد شد و پختگی، شیرین و دلنشینش میکند. «اینوتکس» هم، حالا فکر میکنم به پختگی نزدیک شده است.
با حمایت گرم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همراهی پارک فناوری پردیس، این رویداد آتیهدار، دوره پختگی و بلوغ را در حال تجربه کردن است. اکوسیستم فناوری، برای آنکه ثمربخش باشد و گلهای رنگارنگ به بار آورد، انواع و اقسام مراقبتها و داشتها و گرمابخشیها را لازم دارد. برای آنکه بتوانیم زیستبوم علم و فناوری را پر از اکسیژن کنیم، رابطهها و ضابطهها را باید کنار هم ردیف کنیم تا همه داشتهها، به خواستهها تبدیل شود.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، علاوه بر پشتگرمیهای مستمری که در کنار حمایت از تحقیقات مرز دانش و تجاریسازی به صاحبان ایده و فناوری و متخصصان دغدغهمند میدهد، در سه سطح فناوریهای «هایتک، مدیومتک و لوتک»، تلاشهای بیوقفهاش را برای فرهنگسازی و ترویج علم و فناوری و اقتصاد دانش بنیان میکند تا تمام قد و هم پا، دانشگاه و صنعتمان به سمت دانشبنیان شدن حرکت کنند.
در این میان، کوچک و بزرگ به یک اندازه در ضیافتی که برای رشد و توسعه کشور برپا شده، سهم و جایگاه دارند. دانش آموزان و کوچکترها هم به چشم میآیند و بهشدت مورد توجه قرار میگیرند.دستگیری بزرگترها و با تجربهها هم برای همسطح شدن با خارجیها و چه بسا جلوتر از آنها شدن، با حساسیت و دقت انجام میشود که یکی از شاهدان ماجرا، همین رویداد موسوم به «اینوتکس 2016» است که جایی است برای تبادل و تعامل و انتقال فناوری و تجربههای خارجیها و داخلیها.
پیشتر جای خالی چنین رویداد موثر و ارزشمندی احساس میشد و اینوتکس متولد شد و آمد که خلأها و نبودها را تبدیل به فرصت کند و با توجه به اینکه پنجمین دورهاش را در روزهای نخست خردادماه شاهد هستیم، نوید جاافتادگی را میدهد و تلاش بر این است تا بخش خصوصی هم از این خوان گسترده، بهرهمند شود و شرکتهای دانشبنیان به خواستههای دلشان در حوزه صادرات نزدیکتر شوند.
در خصوص این نمایشگاه «فرصت امروز» به سراغ چند تن از مسئولان و دستاندرکاران صاحب نظر در حوزه نوآوری رفته است تا نظرات این افراد را در خصوص تاثیرگذاری و جریان برگزاری نمایشگاه جویا شود که در ادامه بخشی از این گفتوگوها را میخوانید: