اواخر سال گذشته بود که شرکت ملی نفت، توسعه میدان گازی فرزاد B را از شرکت نفت فلات قاره به شرکت نفت و گاز پارس POGC واگذار کرد تا این بار شرکت نفت و گاز پارس با هندیها برای توسعه این میدان گازی مذاکره کند. پیش از این کلیاتی از این میدان از جمله برآورد هزینه 5 میلیارد دلاری تعیین شده بود. با مذاکرات POGC تفاهمنامه مشترک میان ایران و هند برای توسعه این میدان گازی مشترک نهایی شد.
براساس این تفاهمنامه طرف هندی موظف است در مدت زمان دو ماهه با توجه به مطالعات اولیه این میدان که توسط هندیها چند سال پیش انجام شده است، مدل مالی و اجرایی پیشنهادی خود را براساس دادههای لرزهنگاری جدید حاصل از مطالعات اكتشافی تهیه و در قالب طرح جامع توسعه (MDP) به ایران ارائه دهد. درباره وضعیت واگذاری توسعه این میدان گازی با علیاکبر شعبان پور مدیرعامل شرکت ملی نفت و گاز پارس به گفت و گو نشستیم.
قرار بود هندیها دو ماه بعد از انعقاد تفاهمنامه مدل مالی و اجرایی پیشنهادیشان را ارائه دهند، آیا این مدل به شما ارائه شده است.
بعد از برگزاری جلسات متعدد با نخستوزیر و وزیر انرژی هند، برنامه زمانبندی مشخص و قرار شد هندیها تا آخر سپتامبر یعنی شهریورماه امسال مدل مالی و اجرایی را تهیه و به ما ارائه دهند تا میزان سرمایهگذاری و چگونگی روند برگشت آن تعیین شود. دراین مدل مالی همچنین مشخص خواهد شد که هندیها طی یک بازه زمانی معین چه میزان گاز از این میدان برداشت خواهند کرد. مدل مالی پیشنهادی باید در معاونت سرمایهگذاری شرکت ملی نفت بررسی شود تا در صورت تایید، قرارداد نهایی امضا شود. البته برای تسریع در کار نامهای به هندیها ارسال شده تا این موضوع نهایی شود.
گویا هندیها مبلغ قرارداد را بیش از 5میلیارد دلار اعلام کردهاند و انتظار سود بیشتری ازاین قرارداد دارند، این موضوع صحت دارد؟
بحث تجاری بودن توسعه میدان باید مورد تایید شرکت ملی نفت باشد. هندیها انتظار دارند قیمتها براساس توافق اولیه هشت سال پیش باشد. مدل مالی هندیها باید از منظر تجاری بودن تایید شود، در غیراین صورت توافق نهایی نخواهد شد. از نظر فنی تیمهای فنی دو کشور در حال همکاری هستند حتی دو هفته گذشته تیم فنی ایران به هند سفر کرده بود و دستاورد خوبی نیز داشت اما مسئله مهم در به سرانجام رسیدن این توافق مدل مالی از منظر تجاری بودن است.
آیا میتوان امیدوار بود که توسعه میدان گازی فرزاد B به هندیها واگذار شود؟
این موضوع در حال بررسی است و براساس برنامه کنونی همکاری برای عملیاتی شدن توسعه میدان گازی فرزاد B با هندیها نهایی خواهد شد. قرار است تا شهریورماه امسال مدل مالی ارائه و نهایی شود و در صورت تایید تعهدات، توافقنامه دوجانبه (HOA) میان دو شركت به امضا خواهد رسید.
- در صورت عدم ارائه مدل مالی مورد تایید شرکت ملی نفت، آیا امکان دارد توسعه این میدان به هندیها واگذار نشود؟
همه چیز امکان دارد اما در این باره باید شرکت ملی نفت تصمیمگیر باشد.
شرکت نفت و گاز پارس برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی چه برنامهای دارد؟
دراین خصوص باید شرکت ملی نفت تصمیمگیری کند، شرکت نفت و گاز پارس تنها مجری است. این شرکت قرارداد را نهایی میکند و بعد از امضا شرکت ما نماینده خواهد بود. POGC تنها از نظر فنی نظر میدهد.
در حال حاضر اولویت کاری POGC اتمام چه پروژههایی است؟
اتمام فازهای باقی مانده و میدان مشترکهای در برنامه آتی این شرکت است. اولویت اتمام طرحهای توسعهای، نگهداشت فازهای پارس جنوبی است. در حال حاضر با توجه به اینکه پارس شمالی و توسعه میادین گلشن و فردوسی در برنامه ششم توسعه قید نشده است از این رو برنامهای برای این میادین نداریم.
ارتباط با نویسنده : ebrahimi1941@gmail.com