با توجه به سفارشات ثبت شده در بورس، سهام شرکت «کارما» (شرکت تولیدکننده قلب مصنوعی) احتمالا با کاهش قیمت پایه مواجه شود. پزشکان متوجه یک «اشکال فنی» در قلب مصنوعی شدند و سعی دارند جایگزین دیگری پیدا کنند. سهام شرکت «کارما» بار دیگر با خبری که به تیتر بزرگ روزنامهها تبدیل شده، در معرض آسیب جدی قرار گرفته: «مرگ بیمار پیوندگیرنده با قلب مصنوعی معروف که توسط پروفسور «آلن کارپانتیر» و مهندس «کلود وارتل» طراحی شده.» مرگ این بیمار روی کاغذ لزوما نابودی پروژه را نشان نمیدهد ولی میدانیم که عضو مصنوعی مخصوص کسانی است که نارسایی شدید قلبی دارند، برای پیوند عضو بسیار پیر هستند و بنابراین در فرصتی کم، مرگ آنها را تهدید میکند.
معیار ارزیابی کارآمدی قلب مصنوعی چیست؟
اگر از چهار بیمار، سه نفر آنها حداقل 30 روز با بهبود پیدا کردن عملکرد دیگر ارگانهای حیاتی زنده بمانند، این معیار معتبر در نظر گرفته میشود. حال آنکه نخستین بیمار 75 روز زنده ماند و بیمار دوم حدود 9 ماه، درحالیکه نفر سوم هشتم آوریل گذشته قلب مصنوعی خود را دریافت کرد. کافی بود که این بیمار، تنها چند روز دیگر زنده بماند تا احتمال مرگ او در اثر اختلال عملکرد قلب مصنوعی با احتمال مرگ در اثر اختلال عملکرد دیگر ارگانهای حیاتی برابر باشد.
فارغ از موضوع بقای بیماران، سرمایهگذاران نگران دلایل مرگ این دو بیمار هستند. پروفسور «کارپانتیر» در مصاحبهای با JDD (هفتهنامهای فرانسوی)، قبلا اعلام کرده بود «قلب مصنوعی بهطور ناگهانی متوقف شد و ما به دنبال این هستیم که بدانیم این مشکل الکترونیکی چرا و از کجا بهوجود آمده.» پس از آن نمایندگان دیگر موسسه این جمعبندی را توجیه کردند و ضمن دریافت چراغ سبز مقامات بهداشتی برای از سرگیری پیوند اعضا در ماه ژوئیه گذشته اعلام کردند این موسسه تمایل ندارد در مورد نتایج آزمایشها حرفی بزند. بدین ترتیب تا به امروز در مورد دلایل قطعی مرگ نخستین بیمار توضیحی داده نشده است. در مورد دومین بیمار که در ماه ژانویه به خانه بازگشته بود، «کارما» در تشخیص اختلال عملکرد در عضو مصنوعی بسیار دقیقتر بود. پزشکان در ICU سعی در پیوند یک قلب مصنوعی جدید داشتهاند، اما باوجود برقراری گردش خون، مشکلات بعد از عمل موجب مرگ بیمار شده است.
اگر در پایان تحقیقات مشخص شود که قلب مصنوعی در این مرگ و میرها نقش داشته، مقامات میتوانند از ادامه پیوندها جلوگیری کنند. اما همین حالا هم در تقویم کاری «کارما» شاهد تاخیر هستیم. هنگام معرفی «کارما» به بورس، موسسه امیدوار بود برای بازاریابی در تولید انبوه قلب مصنوعی، در سهماهه سوم 2013 گواهینامه استاندارد اروپا(CE ) را دریافت کند. اما با پیشبینی خود موسسه پس از انتشار آخرین نتایج، امیدی به پیگیری پرونده گواهینامه استاندارد اروپا تا پیش از سه ماهه دوم 2016 نیست و آن هم تحت شرایطی که نتایج رضایتبخش بوده و تاخیری در جذب بیماران برای آزمایشهای کلینیکی بهوجود نیاید.
نظر متخصصان بورس فیگارو
متخصصان معتقد هستند که بهتر است در مورد تیترها جانب احتیاط رعایت شود. پیشبینی آینده قلب مصنوعی بسیار دشوار است. زیرا همانطور که اخبار روز نشان میدهد، متاسفانه این امر تسلیم خطرات علمی و پزشکی است. بسیاری از دستگاههای در حال توسعه و حتی درمانهای جدید (مانند بازسازی سلولی) نیز میتوانند فرصتهای کسبوکار را در بازار نارساییهای قلب محدود کنند.