به گزارش رویترز و بنا بر اعلام مقامات رسمی لیبی، در روز یکشنبه گذشته یک میدان نفتی در جنوب غربی این کشور تعطیل شد، به این ترتیب، این سومین میدان نفتی است که در هفتههای اخیر در این کشور بحرانزده و پرآشوب تعطیل میشود. به گفته یکی از مقامات شرکت ملی نفت لیبی میدان نفتی الفیل که به وسیله شرکت ملی نفت لیبی و شرکت ایتالیایی اِنی مورد بهرهبرداری قرار گرفته بود، به دلیل قطع برق که به واسطه تعطیلی میدان نفتی اصلی الشراره در جنوب لیبی به دست نیروهای مسلح مخالف دولت صورت گرفته، تعطیل شده است.
لیبی که از جمله کشورهای عضو اوپک به شمار میرود، با وجود دو دولت و دو پارلمان در این کشور سه سال بعد از سرنگونی دیکتاتور مشهور آن یعنی معمر قذافی همچنان در یک بنبست سیاسی به سر میبرد. گفتنی است، پس از محاصره ساختمان پارلمان این کشور توسط نیروهای مسلح مخالف دولت در پایتخت تریپولی دولت رسمی این کشور که از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته میشود، از شهر طبرق مشغول اداره امور این کشور است.
با این حال، سخنگوی شرکت ملی نفت میگوید، کشورش امیدوار است تا هر دو میدان نفتی بهزودی فعالیتشان را از سر گرفته و روزانه سیصد هزار بشکه نفت تولید کنند. هراری در این رابطه گفت: ما امیدواریم که میادین نفتی الفیل و الشراره یکشنبه یا دوشنبه آینده فعالیت عادی خودشان را از سر بگیرند. لازم به ذکر است، میدان نفتی الشراره که مشترکا توسط شرکت ملی نفت لیبی و شرکت نفتی رپسول اسپانیا مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، پس از حمله مردان مسلح به آن و سرقت خودروها و تجهیزات این تاسیسات نفتی تعطیل شد. میدان الشراره که ظرفیت تولید 340 هزار بشکه نفتخام را در روز دارد، پیش از این بهدلیل ناپدید شدن برخی تجهیزات آن در تعطیلی قبلی این میدان نفتی کمتر از این ظرفیت نفت تولید میکرد.
در مورد ظرفیت تولید نفت میدان نفتی الفیل باید بگوییم که این میدان پیش از این روزانه هشتاد هزار بشکه نفتخام تولید میکرد، اما به دلیل عدم اطلاعرسانی مقامات رسمی لیبی از میزان تولید روزانه آن در حال حاضر اطلاعاتی در دست نیست. در همین ارتباط و به گفته مقامات رسمی لیبی نیروهای امنیتی هرگونه صادرات نفت از طریق بندر هریگه در طبرق و در نزدیکی مرز مصر را متوقف کردهاند.
نکته جالب توجه در اینجا آن است که بخشی از تظاهراتکنندگان در طبرق از اعضای نیروهای امنیتی مسئول حفظ امنیت میادین نفتی هستند که در سال جاری بارها به منظور افزایش حقوق دریافتیشان دست به اعتصاب زدهاند. گفتنی است، شرایط امنیتی لیبی به دلیل هرجومرج و جنگ داخلی روزبهروز وخیمتر شده و بخشهای مهمی از این کشور توسط شورشیان سابق که موجبات سرنگونی قذافی را فراهم کردند و هماکنون با استفاده از سلاحهایشان برای کسب سهم بیشتر از قدرت مبارزه میکنند، اداره میشود.
در ارتباط با همین موضوع به گفته مقامات لیبیایی در روز یکشنبه گذشته انفجاری در قسمت شرقی شهر شهات جایی که فرستاده ویژه سازمان ملل متحد مشغول دیدار با نخستوزیر دولت مشروع لیبی یعنی عبدالله التینی بود اتفاق افتاد که موجب زخمی شدن پنج نفر شد. یک سخنگوی سازمان ملل متحد در این باره افزود: طبق اخباری که به دست ما رسیده به هیچ یک از همکاران ما که دراین ملاقات حضور داشتند، آسیبی وارد نشده و هیات سازمان ملل پس از این اتفاق به سلامت به کشور تونس منتقل شدهاند.
لازم به ذکر است که سازمان ملل در ماههای اخیر سعی داشته تا میان طرفهای درگیر در تریپولی آتشبس و آشتی برقرار کند که تاکنون پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است. در همین راستا و در درگیریهایی که در شهر بنغازی در شرق لیبی اتفاق افتاده 300 نفر جان خود را در این درگیریها از دست دادند. این اتفاقات و بنبست سیاسی که در لیبی حادث شده صادرات نفت این کشور را براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی مقامات لیبیایی به میزان کمتر از پانصد هزار بشکه در روز کاهش داده است.
در ادامه این آشوبها و درگیریها در لیبی و براساس گزارش سخنگوی بانک مرکزی لیبی و مردان مسلح در پایتخت این کشور تریپولی به یکی از شعب بانک شراره حمله کرده و یک میلیارد و 300 میلیون دلار را به سرقت بردند. حال باید دید اوضاع نابسامان لیبی و اختلالی که به واسطه این درگیریها در صادرات نفت این کشور ایجاد شده، چه تاثیری در قیمت نفت در بازارهای جهانی خواهد گذاشت، آیا نفت پس از هفتههای پرتلاطمی که پشت سرگذاشته سرانجام روی افزایش قیمت و در نهایت ثبات را خواهد دید یا باز هم باید منتظر اتفاقات غیرمنتظره دیگری در این حوزه باشیم.