در حالی از بدهی دولت به شهرداری تهران صحبت میشود که هنوز رقم دقیق بدهیها مشخص نیست و هر کدام از اعضای شورای شهر و مسئولان شهرداریها عدد و رقم متفاوتی را اعلام میکنند اما چیزی که اختلافنظری در آن وجود ندارد و مشخص است این است که دولت در حال حاضر نقدینگی کافی برای پرداخت این بدهی را ندارد. از سوی دیگر در بدنه دولت کشمکش واضحی با شهرداری در حوزه مدیریت شهری و منابع حاصل از آن وجود دارد که به کاهش سرعت ساخت پروژههای مشترک منجر شده است و اختلاف نظرها به بیانضباطی شهری دامن زده است.
حال شهرداری کمیتهای را در شورای شهر تهران تشکیل داده تا بهطور جدی و مستمر پیگیر مطالبات شهرداری باشد؛ مطالبهای که هنوز رقم نهایی آن محاسبه نشده است و گفته میشود شورای شهر پیشنهاد تهاتر و واگذاری اراضی و املاک تهران را بابت بدهیها داده است؛ پیشنهادی که به نظر نمیآید به مذاق دولت بهویژه وزارت راه و شهرسازی خوش آید. این پیشنهاد شهرداری در حالی است که این نهاد عمومی سابقه خوبی در استفاده از زمینهای واگذار شده ندارد و البته واکنش تند وزارت راهوشهرسازی را هم در پی داشت که ازجمله آن بوستان مادر و مصوبههای اخیر شورایعالی شهرسازی و معماری در رابطه با توقف ســاختوسـاز پــروژههــای مسکونی در این مجموعه بود.
تراکم فروشی، تغییر کاربری اراضی، تعریف درآمد جدید با عنوان اخذ جریمه تخلف، عدم تناسب و مدیریت افزایش تراکم شهری و ترافیک شهری، نادیده گرفتن الزامات و خط قرمزهای طرح جامع و طرح تفصیلی شهر تهران در ارائه مجوزهای ساختوساز و از همه مهمتر درآمدهای شهری از مواردی است که باعث ایجاد تنش بین دولت یعنی وزارت راهوشهرسازی و شهرداری شده است. حال در شرایطی شهرداری پیشنهاد تهاتر بدهی دولت به شهرداری را با املاک و اراضی تهران داده است که گفته میشود این پیشنهاد شورای شهر که پس از ماجرای مصلای تهران و اظهارات تند عباس آخوندی درباره ضابطه و تراکمفروشی شهرداری تهران مطرح شد، واکنشی بود به اظهارات وزیر راه و شهرسازی.
اسماعیل دوستی، عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با «فرصت امروز» با بیان اینکه با توجه به محدود بودن نقدینگی و اعتبار دولت پیشنهاد واگذاری اراضی بخشی از تهران را به جای میزان بدهی دادهایم، گفت: دولت میتواند با واگذاری بخشی از اراضی تهران بدهیاش به شهرداری را تسویه کند. وی ادامه داد: شهرداری میتواند در این اراضی سرمایهگذاریهایی در حوزه گردشگری و فرهنگی انجام دهد که این میتواند به درآمد شهری کمک کند. دوستی همچنین در پاسخ به این سوال که میزان بدهی دولت به شهرداری چقدر است، گفت: دولت چیزی حدود 7 هزار میلیارد تومان به شهرداری بدهکار است که معتقدم بهترین راه تسویه این بدهی واگذاری بخشی از اراضی تهران به شهرداری است.
بدهی 12 هزار میلیارد تومانی به شهرداری
درحالی شهرداری پیشنهاد تهاتر بدهی با زمین را به دولت داده است که نگرانی افزایش تراکمفروشی و تغییر کاربریها توسط شهرداری برای افزایش هرچه بیشتر درآمد شهری و جبران محدودیتهایی که وزارت راه و شهرسازی در طول یک سال گذشته برای درآمدزایی این نهاد ایجاد کرده در این پیشنهاد وجود دارد. از سویی دیگر حتی شورای شهر تهران هم از رقم دقیق بدهی دولت به شهرداری مطلع نیست و درحالیکه دوستی این رقم را 7 هزار میلیارد تومان اعلام میکند، ابوالفضل قناعتی، یکی دیگر از اعضای شورای شهر تهران در گفتوگو با «فرصت امروز»، این رقم را 12 هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر رقم دقیق مشخص نیست اما مسئولان شهرداری رقم 12 هزار میلیارد تومان را مطرح کردهاند که البته رقمهای بالاتر و پایینتر از آن را هم شنیدهایم.
وی از تشکیل کمیتهای برای پیگیری مطالبات شهرداری خبر داد و در ادامه گفت: اخیرا سه نفر از اعضای شورای شهر برای پیگیری مطالبات انتخاب شدهاند که کار خود را از چند روز گذشته شروع کردهاند. این عضو شورای شهر در پاسخ به این سوال که آیا با پیشنهاد تهاتر زمین با بدهی موافق هستید، گفت: البته این موضوع در حد پیشنهاد مطرح است و هنوز جدی نشده اما اگر بخواهیم بدهی را از دولت پس بگیریم هر چیزی که به اندازه ارزش طلب شهرداری باشد را قبول میکنیم.
قناعتی با تاکید بر اینکه دولت نهتنها بدهی خود را تسویه نمیکند بلکه پروژههای شهری را هم از اولویت خارج کرده است، گفت: درحالیکه شهر تهران پروژههای مهمی چون توسعه مترو را در دستور کار خود دارد اما دولت نهتنها بدهی خود را پرداخت نمیکند تا این پروژه با سرعت بیشتری کار کند بلکه هیچ درصدی از فاینانسی را که از خارج فراهم میکند در اختیار شهرداری قرار نمیدهد. وی ادامه داد: اگر دولت این روند را ادامه دهد باید هرچه زودتر نسبت به پرداخت بدهی خود به شهرداری اقدام کند تا بتوانیم با نقدینگی کافی برای پروژههای شهری اولویت تعریف کنیم که این در صورت واگذاری زمین هم توجیه اقتصادی پیدا میکند و به درآمد شهری کمک میکند.