ترکیه در حال حاضر یکی از بحرانهای خود را در زمینه گردشگری سپری میکند. ابطال شدن برنامههای پروازی و تورهای رزرو شده از سوی کشورهای اروپایی، بحرانهای پیش آمده در ترکیه، حملات تروریستی، ممنوعیت عبور و مرور در بعضی شهرها و ترس بین گردشگران خارجی فعالان حوزه گردشگری این کشور را با مشکل روبهرو ساخته است. در چنین شرایطی تعطیلات 9 روزه عید قربان آخرین امید فعالان حوزه گردشگری را نسبت به جذب گردشگران داخلی رقم میزند.
رئیس اتحادیه آژانسهای مسافرتی ترکیه اعلام داشته است بهرغم بحران در روسیه و کشورهای همسایه و بهویژه کشورهای خاورمیانه و بحران اقتصادی در کشورهای اروپایی پیشبینی میشود در سالجاری میلادی بالغ بر 42 میلیون گردشگر خارجی به ترکیه سفر کنند. براساس پیشبینیهای صورت گرفته درآمد بخش گردشگری در سالجاری بالغ بر 35تا 36 میلیارد دلار خواهد شد. به گفته وی، طی سال بالغ بر 14 میلیون از شهروندان به مسافرت میروند که از این تعداد 8میلیون نفر به سفرهای خارجی و 6میلیون نفر نیز سفرهای داخلی را ترجیح میدهند.
طبق گزارشهای بینالمللی در زمینه گردشگری در جهان، شهر استانبول در میان 132 شهر جهان در ردیف پنجم قرار گرفت. این شهر در سال 2014 میزبان 2/11 میلیون گردشگر خارجی بود، طبق محاسبات انجام شده، شمار گردشگران شهر استانبول در سالجاری به 4/11 میلیون نفر خواهد رسید. رئیس کنفدراسیون اصناف ترکیه اعلام کرده است درآمد این کشور از محل گردشگری سلامت در سال 2014، 2.5میلیارد دلار بوده است. تعداد گردشگران خارجی که در سال 2014 از ترکیه دیدن کردهاند در مقایسه با سال 2013 با 5،5درصد افزایش به 36 میلیون و 837هزار نفر رسیده و در آمد کشور از این محل 34 میلیارد و 305 میلیون دلار بوده است.
براساس ارزیابیهای بهعمل آمده از سوی سازمان جهانی توریسم وابسته به سازمان ملل متحد، ترکیه در سال 2014 از نظر تعداد جهانگردان سفرکننده به کشور در رده ششم و از نظر درآمد حاصل از توریسم نیز در رده دوازدهم جهان قرار گرفت. آنکارا انتظار دارد تعداد توریستهای سفرکننده به ترکیه تا پایان سال 2015 بالغ بر42 میلیون نفر و درآمد حاصل از توریسم نیز بالغ بر 35 تا 36 میلیارد دلار شود.
احمد داوداوغلو، نخستوزیر ترکیه اخیرا با اشاره به اینکه به دنبال افزایش لغو روادید با کشورهای بیشتری هستیم، تاکید کرده است: «قبل از اینکه دولت عدالت و توسعه به قدرت برسد، با 42 کشور قرارداد لغو روادید وجود داشت در حالیکه این تعداد اکنون به 76 کشورافزایش یافته است و به دنبال افزایش بیشتر آن نیز هستیم. میخواهیم صادرکننده ترک کیف خود را بردارد و بدون اخذ روادید به همه نقاط جهان سفر کند و در آنجا بتواند در صورت لزوم از سفارتخانه ترکیه کمک بگیرد».
در حوزه گردشگری برون مرزی کشورهای ترکیه، عراق و عربستان به ترتیب برترین مقاصد گردشگری ایرانیان را تشکیل میدهند. در سال 2013 مهمترین مبادی گردشگری به ترتیب از کشورهای عراق، آذربایجان، افغانستان و ترکیه بود. بالاترین سهم از ورودیها به مناطق خاورمیانه و اروپا تعلق دارد.
* کارشناس مسائل اروپا