براساس مصوبه تیرماه امسال که توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به اپراتورهای تلفن همراه ابلاغ شد اپراتورها موظف شدند تا ظرف مدت 18 ماه خدمات «ترابردپذیری»(Mobile Number Portability) را روی شبکه خود اعمال کنند. ترابردپذیری به خدماتی گفته میشود که براساس آن مشترکان هر اپراتوری میتوانند با حفظ شماره و پیششماره خود، اپراتور خود را تغییر دهند و به جمع مشترکان اپراتور دیگری ملحق شوند. بهعنوان مثال اگر مشترکی از اپراتور اول خدمات میگیرد بعد از اجرای این طرح میتواند با همان شماره و پیش شماره خود (0912) از ایرانسل یا رایتل خدمات بگیرد (وبالعکس) و تعرفههای خدمات نیز طبق نرخ اپراتور جدید محاسبه میشود.
به گفته محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات این خدمات در سال آینده اجرایی میشود و همه اپراتورها موظف هستند تا مشترکان خود را در زمینه انتخاب اپراتور آزاد بگذارند. با اجرایی شدن خدمات ترابردپذیری که قدمتی 15ساله در جهان دارد، ایران هم جزو 70 کشوری قرار خواهد گرفت که از این خدمات در شبکه مخابراتی خود استفاده میکند.
صادق فخری، کارشناس شبکههای GSM درباره مزیتهای ترابردپذیری به «فرصـت امـروز» گفـت: نخستین مزیت این خدمات آزادی در انتخاب اپراتور است و مشترکان میتوانند با خدماتی که هر اپراتور ارائه میدهد - البته تعرفههای آن بین اپراتورها سوییچ کند - از خدمات مدنظر خود استفاده کند. وی افزود: اجرای این طرح رقابت بین اپراتورها را بالا خواهد و همه آنها سعی میکنند تا خدماتی با کیفیت بالاتر و قیمتی ارزانتر را به مشترکان ارائه دهند و در حفظ و البته جذب مشترکان جدید کوشا باشند.
این کارشناس درباره هزینه استفاده از خدمات ترابردپذیری گفت: هنوز تعرفهای برای این کار در نظر گرفته نشده است اما در برخی کشورها سوییچ کردن بین اپراتورها بهصورت رایگان اعمال میشود و مشترک تنها باید احراز هویت خود را در اپراتور جدید ثبت کند. اما گویا در کشور ما اپراتور پذیرا هم باید به ازای هر عملیات ترابرد، مبالغی را که به تصویب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات رسیده و توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ابلاغ خواهد شد به سازمان و اپراتور پایه پرداخت کند. همچنین ترابرد شماره فقط بهصورت نظیر به نظیر مانند سیم کارت دائمی به سیم کارت دائمی و سیم کارت اعتباری به سیم کارت اعتباری امکانپذیر است.
فخری افزود: این طرح تقریبا برای همه مشترکان مفید خواهد بود اما بیشتر کسانی سود خواهند برد که سیم کارت خود را سالهاست دارند و شمارهاش را به تمام دوستان و آشنایان دادهاند و در عین حال قصد دارند تا به هر دلیلی از خدمات اپراتور دیگری استفاده کنند که طبق این طرح این کار برای آنها به راحتی امکانپذیر خواهد بود. وی افزود: با اجرای تــرابردپذیری شمـــاره موبایل در کشور، از برخی هزینههای اجباری تبلیغات و اطلاعرسانی به خاطر تغییر اپراتور و شماره موبایل جلوگیری خواهد شد. بدین ترتیب دوستان، همکاران، مشتریان یا اعضای فامیل از تغییر اپراتور تلفن همراه افراد باخبر نشده و این موضوع جزو حریم شخصی و خصوصی آنها باقی خواهد ماند.
این کارشناس درباره محدودیت در تعداد استفاده از ترابردپذیری گفت: طبق گفته مسئولان هر مشترک برای هر شماره میتواند حداکثر دو بار در سال، تقاضای ترابرد شماره داشته باشد. فخری اظهار کرد: براساس مصوبه کمیسیون، برای انجام عملیات ترابرد، مشترک دارای سیمکارت فعال باید درخواست خود را بهصورت الکترونیکی یا با مراجعه حضوری به اپراتور پذیرا، یعنی اپراتوری که مشترک اپراتور دیگر، قصد استفاده از خدمات آن را دارد، ارائه کند و اپراتور پذیرا موظف است درخواست مشترک را براساس دستورالعمل اجرایی که از سوی رگولاتوری ابلاغ میشود تا رسیدن به نتیجه نهایی و تکمیل عملیات ترابرد شماره مورد درخواست مشترک و برقراری خدمت، پیگیری و اجرا کند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد این خدمات برای مشترکان همراه اول به دلیل قدیمی بودن آنها در شبکه همراه کشور بیشتر مورد استفاده قرار گیرند و این اپراتور باید بیشتر از سایرین سعی کند تا مشترکان خود را از دست ندهد و با ارائه خدمات بهتر، مشترکان بیشتری را جذب کند.
پیش از این نیز علیاصغر عمیدیان، دبیر کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات با اشاره به اینکه ترابرد شماره فقط به صورت نظیر به نظیر یعنی سیمکارت دائمی به سیمکارت دائمی و سیمکارت اعتباری به سیمکارت اعتباری امکانپذیر است، گفته بود: براساس مصوبه کمیسیون، اپراتور پذیرا موظف است به مشترک ترابرد شده، صرفا با همان تعرفه و کیفیت خدمات ارائه شده به سایر مشترکان خود، خدمات ارائه کند.