هرکس که صرفا با مبانی اولیه تحلیل تکنیکال نیز آشنا باشد قطعا نام الگوی Double Bottom یا اصطلاحا «کفدوگانه» را شنیده است. این الگو هنگامی تشکیل میشود که قیمت در انتهای یک روندنزولی با سطح حمایت مستحکمی برخورد کرده و حداقل دوبار برای نزول به زیر آن ناکام بشود. در تصویری که در سایت منتشر شدهاست، میتوانید نمونهای کلاسیک از این الگو را که هماکنون روی نمودار قیمت جهانی نفت تشکیل شده مشاهده کنید. البته باید دقت داشته باشید که انواع مختلفی از نفت خام در بازارهای جهانی مورد دادوستد قرار میگیرد که قیمت و نمودار آنها اندکی با یکدیگر متفاوت است.
بهعنوان مثال، تصویر درجشده در سایت نمودار قیمت «نفت سبک شیرین» را نمایش میدهد، درحالیکه نمودارهای متفاوت دیگری نیز مانند «نفت برنت» یا «نفت ترش» و غیره موجود هستند که علاقهمندان میتوانند نمودار و قیمت آنها را به سهولت در سایتها و نرمافزارهای مربوط مشاهده کنند. بههرحال ما تحلیل و بررسی فعلی خودمان را صرفا برمبنای نمودار زیر و برای نفت سبک شیرین یا Light Sweet Crude Oil انجام میدهیم و بدیهی است که برای سایر انواع نفت نیز وضعیت تقریبا مشابهی روی نمودارهای تکنیکال رخ داده است.
در تصویر مشاهده میکنید که الگوی کف دوگانه روی سطح حمایت 28دلار تشکیل شده و ریزش قیمت جهانی نفت طی دوماهه اخیر حداقل دوبار روی 28دلار متوقف شده است. سپس خط روندنزولی بلندمدت نفت را مشاهده میکنید که بهوضوح شکسته شده و پس از «بوسه وداع» قیمت به این خط روند، شاهد رشد نمودار تا حوالی سطح مقاومت 35دلار بودهایم.
به لحاظ تکنیکال به سطح مقاومت 35دلار اصطلاحا «خط گردن» میگوییم که مهمترین سطح در الگوی «کف دوگانه» است و معتقد هستیم که درصورت شکسته شدن این سطح میتوانیم شاهد صعود قدرتمند و مناسبی حداقل به اندازه ارتفاع عمودی الگوی مذکور، یعنی تا حوالی 42دلار، باشیم. بهویژه که از سوی دیگر نیز سطح مقاومت 42دلار با ریتریس 62درصدی فیبوناچی متقارن خواهد شد، بنابراین میتواند اعتبار این سطح را بهعنوان تارگت بعدی قیمت، تقویت کند.
اندیکاتور مکدی نیز دو سیگنال صعودی پیاپی را طی دوماهه اخیر صادر کرده است که قدرت سطح حمایت 28دلار را بهعنوان ناجی قیمت در این روندنزولی تأیید میکند. بهطور خلاصه میتوان گفت، این روزها قیمت جهانی نفت به لحاظ تکنیکال در نقطه حساسی قرار گرفته و درصورتیکه بتواند طی یک الی دوهفته آتی با قدرت از مهمترین سطح مقاومت خودش در 35دلار عبور کند، در آنصورت قاعدتا شاهد به پایان رسیدن روندنزولی بلندمدت نفت خواهیم بود و حتی احتمال آغاز یک روندصعودی جدید نیز کاملا وجود خواهد داشت.
همانطور که در بالا تأکید کردیم باید دقت داشته باشید که انواع نمودارهای مختلفی برای قیمت جهانی نفت موجود است که تحلیل فوق صرفا برای نمودار «نفت سبک شیرین» بیان شد. اما اگر بهعنوان مثال به نمودار قیمت «نفت برنت» نیز مراجعه کنید مشاهده خواهید کرد که در آنجا نیز با مقاومت مهمی در 37دلار مواجه هستیم که عبور از آن میتواند شرایط مثبت مساعدی را برای آن رقم بزند و منجر به رشد حداقل 10درصدی قیمت نفت برنت شود.
تحلیل فوق و احتمال صعود قیمت نفت درصورت عبور از سطوح مقاومتی مذکور از این جهت حائز اهمیت است که علاوه بر تأثیرات مثبتی که روی اقتصاد کلان مملکت خواهد گذاشت همچنین رشد قیمت جهانی نفت بهطور مستقیم و غیرمستقیم بر بسیاری از صنایع اصلی بورس ایران نیز کاملا تأثیرگذار بوده و میتواند به روند صعودی نوپا و جدیدی که بازار بورس در دوران پسابرجام آغاز کرده کمک شایانی کند.
تحلیلگر و مدرس تکنیکال