تحریمهای بانکی، یکی از مخربترین انواع تحریمها محسوب میشوند. این نوع تحریمها، به سبب در انزوا قرار دادن سیستم بانکی، فشار زیادی را به زیرساختهای اقتصادی تحمیل و زمینه تورم، کاهش ارزش وجه رایج ملی و سقوط قدرت خرید مردم را فراهم میکند. بر این اساس طبیعی است اگر کشورهای تحت تحریم بانکی، تمام تلاش خود را بر لغو تحریمها متمرکز کنند، چرا که شرایطی که پس از لغو تحریم برای بازسازی نظام بانکی و اقتصادی در اختیار دولتها قرار میگیرد، به رشد سریعتر اقتصاد و ترمیم ساختار اقتصادی آسیب دیده کمک شایان توجهی میکند و بر بسیاری از ابعاد سیاسی، اجتماعی و امنیت کشورها کمک میکند.
لغو تحریمهای بانکی از اولویتهای کوبا
سی ان ان به نقل از مقامات ارشد مالی در کوبا، به تمایل رسمی این کشور در رفع تحریمهای بانکی اشاره کرده است. به نظر میرسد، با توجه به اتفاقات اخیر و پررنگ شدن روابط صمیمانه بین دو کشور کوبا و ایالات متحده، یکی از خواستههای اصلی دولت کوبا، لغو تحریمهای بانکی باشد. یکی از مقامات رسمی کوبا در گفتوگو با سی ان ان به این مسئله اشاره کرده که: «همانطور که دولت کوبا از پروازهای مستقیم گردشگران آمریکایی به کوبا شاد است و تلاش دارد اوضاع را برای استقبال از روابط همهجانبه با آمریکا آماده کند، آمریکا هم باید با لغو تحریمهای بانکی، از حجم فشاری که به مردم و دولت کوبا وارد میکند بکاهد» اما چرا لغو تحریمهای بانکی تا این حد برای کوبا اهمیت دارد و دولت، چه ضرباتی از این تحریمها متحمل شده است؟
کوبا در طول سالهای تحریم، از میانبرهای زیادی برای کند کردن سرعت حرکتش در سراشیبی سقوط اقتصادی استفاده کرده است. یکی از این میانبرها، کمک گرفتن از بانکهای اتریشی بود. براساس قوانین اتحادیه اروپا و تبعیت آنها از قوانین تحریم، این بانکها نباید با کوبا همکاری مالی داشته باشند. اما بانکی اتریشی بهصورت پنهانی با بیتوجهی به قوانین تحریمها به کوبا یاری اقتصادی میرساند که با فاش شدن ماجرا، مجبور به پرداخت جریمه چند میلیون یورویی شد. از سوی دیگر، بانک بینالمللی هاوانا، شعبات متعددی در کشورهای مختلف داشت که این شعبهها در سایه تحریم عملا از کار افتادند. شعبه پاریس بانک بینالمللی هاوانا، یکی از شعبات پر امتیاز و فعال بود که به سبب آنچه «انجام معاملات پرسود با کشورهای تحت تحریم» خوانده میشد، تعطیل شد.
این اتفاقات ضربههای بدی به نظام بانکداری کوبا وارد کردند، بنابراین، تمایل مقامات کوبا برای لغو هرچه سریعتر تحریم و بازگشت نظام بانکداری این کشور به روزهای پرشکوه گذشته، تمایلی به جاست.
برمه و افقهای روشن اقتصادی
بیراه نیست اگر دوره فعلی را روشنترین دوره در طول یکصد سال اخیر در تاریخ اقتصادی برمه ارزیابی کنیم. از سال 2013 تاکنون روند لغو تحریمها در برمه مسیر مناسب و امیدوارکنندهای بوده است و در صورت عدم بروز وقایع پیشبینی نشده، این روند ادامه خواهد داشت. محدودیتهای بانکی که سالهاست علیه برمه تنظیم شدهاند، گرچه لغو نشده اما تا حد زیادی تعدیل شدهاند، برای مثال، لغو برخی تحریمهای تجاری و اقتصادی از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا کمک کرده تا بانکها فرصت مناسبی را برای همکاری در بخش اقتصاد بینالملل با سایر کشورها به دست آورند.
این نقطه عطفی برای نهادهای دولتی اقتصادی است که در شرایط انجماد و انزوای تحریم، فرصتی برای رشد و حضور در عرصه بینالملل نداشتهاند. از سوی دیگر، شرکتهای چند ملیتی معتبری چون؛ هیلتون، کوکاکولا، جنرال الکتریک، از جمله کشورهایی هستند که تمایل خود را برای سرمایهگذاری در برمه ابراز کردهاند. اگرچه هنوز برای اظهارنظر قطعی زود است، اما شرایط، حکایت از حرکت نظام اقتصادی برمه به سوی وضعیت معتدل دارد.
ونزوئلا و حامیان منطقهای
اخیراً، کشورهای آمریکای جنوبی (اوناسور)، طی نامهای رسمی به ریاست جمهوری ایالات متحده، خواهان لغو تحریمهای بانکی علیه این کشور شدند. این گروه که شامل آرژانتین، بولیوی، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، گویان، پاراگوئه، پرو، سورینام، اروگوئه و ونزوئلاست، یک بلوک ساختمانی حیاتی را در منطقه تشکیل دادهاند که در تلاش برای بهبود وضعیت رفاه مردم ساکن آمریکای جنوبی است. اما علت این اعتراض به سخنان باراک اوباما درخصوص احتمال افزایش تحریمها علیه ونزوئلا بازمیگردد. کشورهای عضو سونار معتقدند افزایش فشار و تحریم به سیستم بانکداری ونزوئلا عملاً بر دیگر کشورهای متحد منطقه، فشار اقتصادی تحمیل میکند. کاهش روابط اقتصادی و تجاری با ونزوئلا از دیگر ضررهایی است که در صورت افزایش تحریمها به وجود میآید.