حتی در صورت تایید رییس اداره نظارت بر کالاهای مصرفی و امور بهداشتی روسیه برای واردات گوشت و لبنیات ایرانی، صادرات برای ایران همچنان با موانعی روبهرو است. رییس اتاق مشترک ایران و روسیه با بیان این مطلب وضعیت تجارت با روسیه را پر چالش عنوان میکند و به «فرصت امروز» میگوید: ما در هر تجارتی با روسیه به نتیجه برسیم، برای اجرایی شدن قراردادهایمان چهار مشکل در پیش داریم که موانع بزرگی برای ما هستند و ادامه کار با روسیه را برای ما سخت میکنند. به گفته وی حملونقل، روادید، تعرفه و ارز، اصلیترین موانع بر سر تجارت با روسیه هستند که هنوز لاینحل باقی ماندهاند.
عسگراولادی درتشریح جزییات این مشکلات توضیح میدهد: در بخش حملونقل، کمبود کامیون یخچالدار امکان صادرات موادغذایی وگوشتی را برای ما سخت میکند و خط ریلی برای صادرات مطلوب نیست. هواپیماهای باری از دیگر کاستیهایی است که این فعال اقتصادی به آن اشاره کرده است. عسگراولادی نقل و انتقالات پولی و تمایل روسها به پرداخت روبل به جای دلار را از دیگر مشکلات حل نشده بین دو کشور بیان میکند و میافزاید: ما در تجارت با روسها پیشنهاد آنها را برای دریافت روبل نمیپذیریم، چرا که در تبدیل به ریال یا دلار متاثر از نوسانات ارزی است.
به گفته این مقام ارشد اتاق مشترک ایران و روسیه، روادید برای تردد تجار ایرانی در روسیه باید یکساله باشد، درصورتیکه هنوز این امکان فراهم نشده است. تعرفه مانع دیگری است که رییس کمیسیون واردات ایران به آن اشاره میکند. عسگر اولادی در این باره میگوید: روسیه برای تعرفهها گزینشی عمل میکند. درحالیکه با قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان با تعرفه صفر کار میکند، برای ایران بین 20 تا 25 درصد تعرفه تعیین کرده است.
کیفیت جزو موانع نیست
این تاجر باسابقه رقم صادرات را در سال 2014 به این کشور600 میلیون دلار و واردات را یک میلیارد و 100 میلیون دلار عنوان کرده و ادامه میدهد: ما باید رقم صادرات را به 3 میلیارد دلار برسانیم و با موانعی که وجود دارد این کار سخت به نظر میرسد. رییس اتاق ایران و روسیه معتقد است صادرات، صیفیجات و دیگر موادغذایی به این کشور هماکنون با مشکلات بسیاری انجام میشود. وی درخصوص چرایی تقاضای روسها برای بازرسی صنایع و کارگاهها در ایران با بیان اینکه استانداردهای ایران از روسها بالاتر است، به «فرصت امروز» میگوید: روسها پیش از این هم برای واردات محصولات دریایی و آبزیان درخواست بازدید داشتند. آنها فکر میکردند استانداردهای ما در سطح بینالمللی نیست و حتی از استانداردهای خودشان پایینتر است. آنها آمدند و تایید کردند و با ما قرارداد بستند.
به گفته وی سفر مجدد روسها به همین دلیل بوده و قرار بود بازدید از صنایع تولید لبنیات و گوشت در آذرماه انجــام شود ولی آنها مکررا سفـرشان را به تــاخیر میانــدازنـد. عسگـراولادی معتقـــد است کیفــیت محصولات ایرانی برای روسها قابل قبول است و از موانع تجارت ایران با روسیه نیست.
دیدار با روسها و گفتوگو برای حل مشکلات
دیگر عضو اتاق مشترک ایران و روسیه نیز معتقد است روسها میآیند تا بـراسـاس شـاخـصـههای خـودشان کارگاههای تولیدی را بررسی کنند و این روند در میان کشورها پیش از مراودات تجاری رایج است. سیدهفاطمه مقیمی با بیان اینکه ملاقاتهای حضوری یک فرصت برای گفتوگو و ایجاد موقعیتهای جدید است به «فرصت امروز» مـیگـویـد: رفتوآمدهای تجاری به ایران به دنبال اقدامات پس از تحریم افزایش یافته و این دیدارها به مراودات تجاری ایران با دیگر کشورها رسمیت میبخشند. به گفته مقیمی ملاقات حضوری امکان گفتوگو درباره موانع و مشکلات تجاری میان دو کشور را فراهم میکند.
نایب رییس کمیسیون حملونقل و ارتباطات درخصوص پیشبینی نتایج ملاقات با روسها میگوید: بستگی به این دارد که با آنها به چه تفاهماتی برسیم، به نظر من قابل پیشبینی نیســـت، آنهــا براساس شاخصههـــایشان ارزیابی خواهند کرد و باید منتظر بمانیم و ببینیم نتیجه چه میشود. دبیرکل کانون انجمنهای صنفی صنایع غذایی ایران نیز در روزهای اخیر از صادرات 4.3 میلیارد تومانی موادغذایی در 10 ماهه سال 1393 به ایسنا خبر داده است. وی این میزان را حدود 15 درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور میداند. به گفته کاوه زرگران و براساس اعلام سازمان تجارت جهانی واردات صنایع غذایی به این کشور در سال ۲۰۱۳ به حدود ۴۰ هزار میلیارد دلار رسید که در این میان، سهم صنایع لبنی4.3 میلیارد دلار بوده است.
به گزارش «فرصت امروز» رییس و کارشناسان اداره نظارت بر کالاهای مصرفی و امور بهداشتی روسیه در هفته جاری به ایران خواهند آمد تا کارگاههای تولیدی موردنظرشان را براساس شاخصههای کشورشان بازرسی کنند. در صورت تایید این هیات، دو طرف سر میز مذاکره خواهند نشست تا جهت تسهیل و تسریع در صادرات گوشت و لبنیات به این کشور مذاکره کنند.